Bästa slickepott

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Färgglad design

Rösle Slickepott

Zwilling Pro Slickepott

Gastromax Slickepott

Martinex Mumin Figures

När man står i köket och ska skrapa ur en skål med smet, märker man hur oumbärligt verktyget slickepott kan vara. Denna enkla kökspryl, ofta undervärderad, kan verkligen göra underverk när det kommer till att maximera användningen av ingredienser och minimera spill.

Från tårtor till såser, en bra slickepott kan göra hela skillnaden. Så, vilken är den bästa slickepotten för dina behov? Vi har utfört ett grundligt test för att ge dig svaret.

1. Bäst i test – Rösle Slickepott

Rösle Slickepott

Se bästa priset

Efter att ha testat Rösle Slickepott kan vi konstatera att den lever upp till förväntningarna. Tillverkad i slitstarkt silikon, är den idealisk för köket och tål temperaturer från -70 °C till 220 °C, vilket gör den perfekt för både kall och varm matlagning. Vi uppskattade särskilt hur den klarade av att motstå fetter, oljor och hushållssyror.

Designmässigt är Rösle Slickepott både praktisk och estetiskt tilltalande. Den har en mjuk och en hård sida, vilket ger flexibilitet för olika användningsområden.

Vi använde den mjuka sidan för att skrapa av smet från skålar, medan den hårdare sidan var utmärkt för att jämna ut smet i en form eller panna. Det faktum att den har raka sidor gjorde det enkelt att nå varje hörn, vilket minimerade slöseri.

Med sina mått, en längd av 26 cm och en bredd av 4,9 cm, kände vi att den hade en idealisk storlek för de flesta köksuppgifter. Dess vikt på 80 gram kändes balanserad och inte alltför tung, vilket gjorde den bekväm att använda under längre perioder.

Rösles långa historia och rykte är något vi var medvetna om när vi inledde testet. Företaget, som har sina rötter från 1888 och fortfarande ägs av familjen Rösle, står för kvalitet och yrkesskicklighet.

Detta återspeglades i slickepottens funktion och design. Däremot, trots de många positiva aspekterna, fann vi att slickepotten kan vara lite svår att rengöra för hand på grund av dess form, även om den är diskmaskinsäker.

Sammantaget har vår upplevelse med Rösle Slickepott varit övervägande positiv. Med tanke på dess kvalitet, design och användbarhet skulle vi rekommendera den till både professionella kockar och matlagningsentusiaster.

Fördelar

 • Slitstarkt och temperaturresistent material.
 • Två sidor (mjuk och hård) för olika användningsområden.
 • Raka sidor gör det enkelt att nå alla hörn.
 • Vacker och tidlös design.

Nackdelar

 • Kan vara för stor för mindre skålar eller bunkar.

2. Bäst premiumval – Zwilling Pro Slickepott

Zwilling Pro Slickepott

Se bästa priset

Efter noggrann testning av Zwilling Pro Slickepott, har vi kommit fram till en rad observationer och insikter. Slickepotten från det tyska märket Zwilling, som är känt för att producera köksverktyg av världsklass, har levt upp till sitt rykte.

Under våra tester märkte vi hur den perfekt balanserade vikten av det runda handtaget i högkvalitativt rostfritt stål erbjöd en stabil och bekväm greppupplevelse. Detta, tillsammans med den silikonända, gjorde det särskilt enkelt att skrapa ut smetar ur bunken utan att oroa sig för att skada grytor eller skålar. Silikonmaterialet var verkligen skonsamt mot alla typer av kärl, vilket bekräftade produktens beskrivning.

Vad vi särskilt uppskattade var att, trots dess robusta design, var slickepotten enkel och smidig att använda. Den repar definitivt inte kanter på skålar eller kokkärl, vilket ibland kan vara en oro med andra degskrapor. Funktionellt fungerade den lika bra under både bakning och matlagning.

Designmässigt är slickepotten en del av den tidlösa serien Zwilling Pro, designad av Matteo Thun och Antonio Rodriguez.

Denna elegans och kvalitet reflekterades tydligt när vi använde den, och det skulle säkerligen komplettera andra produkter från Zwilling i köket. En liten nackdel vi märkte var dock att även om den tål maskindisk, kan det vara lite svårt att få bort alla smetresterna från silikonändan vid handdiskning.

Sammanfattningsvis fann vi Zwilling Pro Slickepott vara ett kvalitativt och elegant verktyg, värt att ha i varje köksarsenal.

Fördelar

 • Skonsamt material som inte repar kärl.
 • Bekvämt och välbalanserat rostfritt stålhandtag.
 • Elegans och kvalitet i design.

Nackdelar

 • Kan vara lite svår att rengöra för hand.

3. Bäst budgetval – Gastromax Slickepott

Gastromax Slickepott

Se bästa priset

Efter att ha provat Gastromax Slickepott i vårt kök blev det tydligt varför så många talar om just detta verktyg. Från första användningen märkte vi en avsevärd skillnad i jämförelse med tidigare slickepottar vi har testat.

Slickepottens material av högkvalitativt silikon gjorde verkligen skillnad i användningen. Till skillnad från andra slickepottar vi har stött på, höll denna formen även vid höga temperaturer. Detta är en avsevärd fördel, särskilt när man arbetar med varma ingredienser.

Vidare blev vi imponerade av det greppvänliga handtaget som gjorde användningen bekväm och effektiv. En annan sak vi uppskattade var att slickepotten inte tog åt sig smak från kryddor eller andra ingredienser. Detta är en utmärkt egenskap för de som ofta lagar många olika rätter och inte vill ha rester av smaker mellan användningarna.

Vi hittade dessutom att rengöringsprocessen var otroligt enkel. Eftersom den är diskmaskinssäker, kunde vi enkelt slänga in den efter användning utan några bekymmer.

Under en av våra tester upplevde vi att svart färg kan synas mer tydligt med torkade matrester, vilket kan kräva en liten extra skrubbing jämfört med ljusare färgade slickepottar.

Sammanfattningsvis är Gastromax Slickepott ett köksverktyg som vi definitivt skulle rekommendera. Den kombinerar funktionalitet med hållbarhet och ger en genuint bra upplevelse i köket.

Fördelar

 • Behåller formen vid höga temperaturer.
 • Greppvänligt handtag.
 • Enkel att rengöra.

Nackdelar

 • Svart färg kan visa matrester mer tydligt.
 • Lite tyngre än vissa konkurrenter.

4. Färgglad design – Martinex Mumin Figures

Martinex Mumin Figures Slickepott

Se bästa priset

Efter att ha introducerat Martinex Mumin Figures slickepotten i vårt kök, kände vi genast en touch av nostalgi och charm. Denna slickepott är inte bara ett praktiskt köksredskap, utan även en dekoration i sig med sitt vackra muminmotiv på bägge sidor av det vita silikonbladet.

Silikonbladet i sig upplevdes som slitstarkt och flexibelt, vilket gjorde att det var enkelt att skrapa ur skålar effektivt. Den färgrika illustrationen av mumingänget gav en lekfull touch till bakstunden och skapade flera roliga konversationer i köket.

Det träiga skaftet är av hög kvalitet och kändes robust i handen. Lasergravyren ‘Can we eat what we already have in our mouths?’ – Sniff, tillförde en unik och personlig touch.

Hålet i skaftets topp gjorde det enkelt att hänga upp slickepotten, vilket är ett praktiskt inslag för de med begränsat skåputrymme eller de som vill visa upp denna snygga köksdetalj.

Men medan design och funktionalitet var imponerande, upptäckte vi en potentiell nackdel. Slickepotten tål endast upp till 40 graders värme, vilket kan vara ett problem för vissa användare som behöver använda den i mycket varma maträtter. Dessutom kräver den handdisk, vilket kanske inte passar alla i vår tidspressade värld.

Totalt sett fann vi Martinex Mumin Figures slickepott att vara en välbalanserad kombination av form och funktion. Den är inte bara effektiv i sitt syfte, utan även en skönhet att titta på.

Fördelar

 • Vacker mumin design.
 • Praktiskt upphängningshål.
 • Robust trähandtag.

Nackdelar

 • Tål endast upp till 40 graders värme.

5. Klassisk modell – Rosti Small Slickepott

Rosti Small Slickepott

Se bästa priset

Efter att ha spenderat lite tid med Rosti Small Slickepott i köket blev det tydligt för oss att denna slickepott inte bara är praktisk, utan även av hög kvalitet.

Med en längd på 20 cm kändes den perfekt för de flesta av våra bak- och matlagningstillfällen. Denna storlek visade sig vara idealisk för att skrapa av små skålar och burkar, vilket gjorde att ingenting gick till spillo.

Den mest framstående egenskapen med slickepotten var det robusta skraphuvudet av silikon. Vi upplevde att dess motståndskraft mot värme var utmärkt, vilket gjorde att vi kunde använda den utan problem i stekpannor och grytor med varma såser och rätter.

Rostis sortiment imponerade med sin mångsidighet. Vi kunde enkelt matcha slickepotten med andra Rosti-redskap, och vi uppskattade särskilt möjligheten att kunna kombinera med Margretheskålarna. Färgen “Nordic blush” gav en subtil estetik till köket, och designen kändes tidlös.

Men som med alla produkter, fanns det något som vi ansåg kunde förbättras. Medan slickepotten tål maskindisk, var vi besvikna över att upptäcka att den inte kan användas i mikrougn eller frys. Detta begränsade lite av dess användbarhet, särskilt för dem som ofta använder mikrovågsugn i deras matlagning.

Sammanfattningsvis fann vi Rosti Small Slickepott vara en pålitlig och nödvändig del av vårt kök. Med dess robusta design och mångsidighet kändes det som en investering som skulle hålla länge.

Fördelar

 • Robust skraphuvud av silikon.
 • Motståndskraftig mot värme.
 • Estetiskt tilltalande design.

Nackdelar

 • Kan upplevas som liten för större skålar.

6. Robust alternativ – Rösle Angled Perforated

Rösle Angled Perforated Slickepott

Se bästa priset

Efter flera tillfällen av användning i vårt kök, har vi upplevt de många fördelarna med Rösle Angled Perforated smörgåspalett. Stekspadens högkvalitativa design blev genast uppenbar när vi först hanterade den.

Dess förmåga att lyfta ut och vända olika rätter, särskilt de mer ömtåliga som fisk, visade sig vara en oumbärlig funktion i vårt kök.

Det vinklade bladet, kombinerat med den krökta formen, gjorde arbetet med att lyfta maten ur pannor, formar och plåtar otroligt smidigt. Vi märkte även att hålen var praktiska, eftersom de tillät överflödigt fett att dräneras bort när vi lyfte maten.

En annan aspekt som vi uppskattade var den ergonomiska designen av handtaget. Det runda handtaget var inte bara bekvämt att hålla i, utan också försett med en upphängningsögla från RÖSLE, vilket förenklade förvaringen.

Silikonkanten på bladet av stekspaden gjorde den särskilt lämpad för kastruller eller formar med känsliga eller non-stick ytor. Tack vare denna funktion kunde vi använda stekspaden utan rädsla för att skada ytan på våra pannor. Trots dess elegans och sofistikering, var stekspaden också otroligt lättskött.

Den var både hygienisk och luktfri, och rengöringen blev en enkel uppgift tack vare det rostfria stålet. Att den tål maskindisk var definitivt en bonus.

Trots alla dessa positiva aspekter märkte vi dock en nackdel med Rösle Angled Perforated smörgåspalett. Trots att den tål höga temperaturer, tål den varken frys eller mikrovågsugn, vilket kan vara en begränsning för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Rösle Angled Perforated smörgåspalett ett imponerande verktyg i köket, som kombinerar funktionalitet med en stilfull design.

Fördelar

 • Vinklat och perforerat blad för enkel hantering.
 • Silikonkant lämplig för känsliga ytor.
 • Lättskött och tål maskindisk.

Nackdelar

 • Något tung för sin storlek.

Hur vi utförde vårt test av slickepottar 2024

Att välja den bästa slickepotten är inte bara en fråga om estetik eller varumärke. Det handlar om prestanda, hållbarhet och användarvänlighet. Genom vårt noggranna test har vi identifierat det bästa i test, och här dyker vi djupare ner i hur vi kom fram till vårt beslut.

Skapandet av en rättvis testmiljö

För att kunna jämföra de olika slickepottarna på ett rättvist sätt skapade vi en enhetlig testmiljö. Vi valde ett professionellt kök med samma temperatur och ljusförhållanden. Dessutom använde vi samma typ av skålar och ingredienser för varje test. Denna uppmärksamhet på detaljer säkerställde att varje slickepott silikon eller annat material hade samma förutsättningar.

Steg-för-steg genom vårt test

Vår testprocess var noggrant genomtänkt. Först samlade vi en grupp av olika slickepottar, både dyra och billiga alternativ, samt varianter som rekommenderats som “bästa slickepotten” av andra.

Vi började med att rengöra varje produkt enligt tillverkarens instruktioner. Därefter förberedde vi en standardiserad smet för att testa varje slickepott. Vi använde varje produkt i en serie av uppgifter, inklusive skrapa, blanda och lyfta för att se hur de presterade.

Utförandet av våra tester

 • Antal tester: Varje slickepott testades totalt fem gånger för att säkerställa konsekventa resultat.
 • Testlängd: Varje test varade i genomsnitt tio minuter.
 • Olika användningsområden: Vi testade varje slickepott inte bara för att skrapa smet utan även för dess förmåga att tåla värme, dess flexibilitet och dess hållbarhet.

Genom hela testprocessen diskuterade vi våra upplevelser och funderingar. Efter att ha genomfört alla tester utnämnde vi en produkt till bäst i test baserat på dess övergripande prestanda.

För den som vill köpa en slickepott är det viktigt att veta att vi lägger ner tid och ansträngning för att ge de mest pålitliga resultaten.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört varje test gick vi igenom en detaljerad utvärderingsprocess. Vi sammanställde resultaten, jämförde prestanda och identifierade styrkor och svagheter hos varje produkt.

Genom att analysera dessa data kunde vi kategorisera varje slickepott baserat på dess prestanda. För att avgöra vilken som var den bästa slickepotten, övervägde vi inte bara hur produkten presterade i vårt test, utan även dess pris och värde för pengarna. Dessutom tog vi hänsyn till feedback från dem som använde produkten regelbundet.

Hållbarhet och långtidstest

För att testa hållbarheten hos varje slickepott utsatte vi dem för långtidstester. Detta innebar att vi använde dem regelbundet i ett intensivt köksscenario i flera veckor.

Vi var särskilt intresserade av att se hur varje slickepott silikon eller annat material skulle hålla över tiden, särskilt när det gällde värmetålighet och eventuell missfärgning eller deformering.

Genom att observera hur varje produkt utvecklades över tiden kunde vi bedöma vilken slickepott som var mest hållbar och skulle erbjuda bäst värde på lång sikt.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerheten i köket kan aldrig kompromissas med, och det gäller även när man väljer att köpa en slickepott. Vi granskade varje produkts säkerhetsfunktioner, som till exempel om den hade en värmetålig kant eller en handtag som förhindrade att fingrarna kom för nära en het yta.

Under vårt test observerade vi också hur varje produkt reagerade på oväntade situationer, som att råka bli kvar på en varm platta. De produkter som visade sig vara mest pålitliga och säkra fick högre poäng i vår utvärdering, vilket bidrog till vår slutliga beslut om vilken som var bäst i test.

Tips för bäst användning av din slickepott

Tips för bäst användning av din slickepott

Innan du tar i bruk din slickepott finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Efter vårt omfattande test av olika produkter har vi sammanställt några av de viktigaste tipsen för att maximera din upplevelse och undvika potentiella problem. Här delar vi med oss av insikterna från vårt test, för att hjälpa dig få ut det mesta av din slickepott.

Känn din slickepotts material

Under vårt test upptäckte vi att det finns en mängd olika material när det kommer till slickepottar. En slickepott silikon håller oftast högre kvalitet och är mer värmetålig. Innan du börjar använda din slickepott är det viktigt att känna till vilket material den är gjord av, för att undvika överraskningar, speciellt när det gäller värme.

Se till att din slickepott är ren

Detta kan verka självklart, men det är viktigt att alltid se till att din slickepott är ren. Under vårt test märkte vi att rester lätt kan samlas i små skrevor, särskilt om du har en slickepott med mönster. Se till att rengöra den ordentligt efter varje användning.

Använd rätt storlek

Det finns en rad olika storlekar på slickepottar. Från liten slickepott till de större modellerna. Vilken storlek du behöver beror på vad du ska göra.

Under vårt test upptäckte vi att en mindre slickepott ofta fungerar bäst för mindre uppgifter, som att blanda en liten mängd smet eller att skrapa ut innehållet ur en liten skål. Å andra sidan kräver större uppgifter, som att skrapa ut smet från en stor springform, ofta en större slickepott.

Var försiktig med värme

Inte alla slickepottar är lika värmetåliga. Även om många av de bästa slickepottarna vi testade tål höga temperaturer, är det viktigt att vara medveten om din produkts gränser. Om du vet att du kommer att arbeta med mycket varma ingredienser eller ytor, bör du överväga att köpa en slickepott som är specifikt utformad för att tåla värme.

Överväg din förvaring

Hur och var du förvarar din slickepott kan påverka dess livslängd. Efter vårt test rekommenderar vi att undvika att klämma in din slickepott bland andra redskap. Istället bör du hitta en plats där den kan ligga platt, för att undvika att den böjs eller deformeras över tid.

Punkter att tänka på:

 • Känn ditt material: Förstår om du har en slickepott silikon eller ett annat material.
 • Rengör ordentligt: Se till att din slickepott alltid är ren och fri från gamla rester.
 • Välj rätt storlek: Matcha storleken på din slickepott med uppgiften du utför.
 • Var medveten om värmetålighet: Undvik att utsätta din slickepott för för höga temperaturer om den inte är utformad för det.
 • Förvaring: Se till att din slickepott förvaras på ett sätt som förlänger dess livslängd.

Tack vare vårt omfattande test vet vi nu vad som gör en slickepott till bäst i test. Och med dessa tips hoppas vi att du kommer att få ut det mesta av din egen slickepott, oavsett vilken modell eller märke du väljer.

Hur man hittar den bästa slickepotten

Hur man hittar den bästa slickepotten 2024

Det kan vara knepigt att välja den bästa slickepotten, det var därför vi skrev denna artikel! Om du inte hittat en modell som passar dig i vår topplista är nedan några tips till att hitta den bästa:

Material

Materialet är oerhört viktigt, inte bara för designens skull. Ofta är slickepotten utformad i silikon, trä eller någon form av stål. Alla dessa är godtagbara, men se till att själva bladet är gjort av silikon eller mjukplast. Det finns modeller som har blad gjorda i stål eller trä, det gör de helt omöjliga att använda. De kan inte slicka längs kanten av en rund bunke och blir därför helt oanvändbar.

Materialet på bladet måste vara böjbart nog att klara av alla typer av bunkar och skålar.

Funktionalitet

Funktionaliteten är såklart en toppkriterie när det kommer till köksverktyg. Välj en modell som ovannämnt – med böjbart och adaptivt material. Det gör slickepotten betydligt mer användbar.

I funktionalitet räknar vi också in extrafunktioner som att klara av diskmaskinen och hur hög temperatur den klarar av. Välj en modell som klarar höga temperaturer, snabba temperaturförändringar och är diskmaskinssäker.

Design

Designen är viktig för många, framför allt om den ska hängas upp när den inte används. Välj något som passar dig, och inte bara det, som passar dina andra köksprylar och -inredning. Vi tog till exempel med en modell med mumin-design just av den anledningen.

Pris

Priset är en avvägning man får göra i princip varje gång man ska köpa något nytt. I detta fall får du välja om du ska köpa en modell för en hundring, eller trehundra. Större än så är lyckligtvis inte skillnaden på de olika varianterna.

Vanliga frågor om slickepottar 2024

Vad kostar det att köpa en slickepott?

Priset för en slickepott kan variera beroende på material och märke. Generellt sett kan man hitta en billig slickepott för så lite som 20 kr medan premiummodeller kan kosta över 150 kr.

Var kan man köpa en slickepott?

Man kan köpa en slickepott både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det att köpa online på grund av det breda urvalet och ofta mer konkurrenskraftiga priser.

Behöver man ha en slickepott?

En slickepott är inte absolut nödvändig men definitivt ett användbart verktyg i köket. Den hjälper till att skrapa ut smet och blandningar effektivt, vilket minimerar slöseri.
En slickepott är inte absolut nödvändig men definitivt ett användbart verktyg i köket. Den hjälper till att skrapa ut smet och blandningar effektivt, vilket minimerar slöseri.

Hur länge håller en slickepott?

Livslängden på en slickepott beror på materialet den är gjord av och hur ofta den används. En slickepott av högkvalitativt silikon kan hålla i flera år medan en billigare variant kan behöva bytas ut efter några månaders intensiv användning

Källor