Spraymopp

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Elektrisk modell 

Bona Premium

Bona Stone Tiles

Frida Spraymopp

Vileda Looper

Att hålla sina golv rena och prydliga är en av de ständiga utmaningarna i hemmet. Från den dagliga uppsamlingen av smuts till större städuppgifter, behöver vi verktyg som gör jobbet enklare och effektivare. Spraymoppen har blivit en populär följeslagare i många hushåll, men hur står den sig i ett djupgående test?

I denna artikel granskar vi olika spraymoppar på marknaden, undersöker deras funktioner, fördelar och nackdelar. Om du överväger att införskaffa en spraymopp eller bara är nyfiken på hur de presterar jämfört med traditionella moppmetoder, fortsätt läsa.

1. Bäst i test – Bona Premium

Bona Premium Spraymopp

Se bästa priset

När vi först fick Bona Premium i handen, var vår första reaktion att den kändes välgjord och genomtänkt. Städningen blev omedelbart snabbare och mer ergonomisk, precis som beskrivningen lovar.

Vi uppskattade särskilt möjligheten att städa trägolv utan användning av vatten. Denna funktion visade sig vara särskilt nyttig eftersom trägolv tenderar att skadas av överdriven fukt.

Under vår testprocess blev det tydligt att Bona Spray Mop Refill för trägolv var exceptionellt anpassad för sina avsedda uppgifter. Rengöringslösningen lämnade inga rester eller märken på golvet, vilket är ett stort plus. Moppens roterande huvud visade sig också vara praktiskt för rengöring av trånga utrymmen.

Tack vare moppen med mikrofiber kunde vi enkelt samla upp damm och smuts, vilket gjorde den lämplig inte bara för hemmet utan också för professionella inställningar som restauranger och butiker.

Dess ergonomiska design och den påfyllningsbara flaskan gjorde städningen smidigare, med mindre avbrott. Vi var också imponerade av moppen’s miljösmart, pH-neutrala rengöringslösning.

Men som med alla produkter fann vi även en svaghet under vårt test. Medan moppen generellt sett var lätt att montera, upplevde vi viss förvirring kring fyllningen av rengöringsmedlet initialt. Men efter en kort inlärningskurva, blev processen enklare.

Sammanfattningsvis anser vi att Bona Premium är en högkvalitativ produkt som lever upp till många av de löften som görs i produktbeskrivningen.

Med några mindre förbättringar kan den verkligen bli oumbärlig för alla som söker en effektiv lösning för golvrengöring.

Fördelar

 • Effektiv rengöring utan rester eller märken.
 • Roterande huvud, perfekt för trånga utrymmen.
 • Miljösmart och pH-neutral rengöringslösning.
 • Ergonomisk design.

Nackdelar

 • Mikrofibermoppen kan behöva frekventa tvättar vid intensiv användning.

2. Bäst premiumval – Bona Stone Tiles

Bona Stone Tiles Spraymopp

Se bästa priset

När vi först stötte på Bona Stone Tiles, var vi verkligen nyfikna på hur den skulle fungera på våra sten- och klinkergolv. Städningen har alltid varit lite av en utmaning, särskilt med tanke på att dessa typer av golv kan vara känsliga för felaktiga rengöringsmetoder.

Vid första användningen av Bona Stone Tiles blev vi snabbt imponerade av hur den doserade ut rätt mängd rengöringsmedel. Detta var en klar fördel eftersom för mycket vatten faktiskt kan skada dessa typer av golv. Moppen lämnade inga rester eller ränder, vilket gav golvet ett fräscht och rent utseende.

En av de mest noterbara fördelarna var den ergonomiska designen som gjorde städningen mindre påfrestande. Moppen’s roterande huvud var särskilt användbart för att komma åt de svårstädade utrymmen, vilket ofta är problematiska områden för oss.

Vi uppskattade också att mikrofibermoppen kunde tvättas i maskin, vilket gör underhållet enkelt och bekymmersfritt.

Däremot stötte vi på en mindre utmaning under vår testning. Medan den påfyllningsbara flaskan i teorin lät som en fantastisk idé, var det initialt lite klurigt att fylla på den utan att spilla. Med tiden blev vi dock mer vana och fyllningen blev smidigare.

Sammantaget är Bona Stone Tiles en pålitlig och effektiv lösning för dem med sten-, klinker- eller laminatgolv. Med några förbättringar skulle den vara nästintill perfekt för alla städbehov.

Fördelar

 • Rätt dosering av rengöringsmedel.
 • Lämnar inga rester eller ränder.
 • Ergonomisk och smidig användning.
 • Maskintvättbar mikrofibermopp.

Nackdelar

 • Måste förvaras stående för att undvika läckage.

3. Bäst budgetval – Frida Spraymopp

Frida Spraymopp

Se bästa priset

Efter att ha provat en rad olika städredskap under åren, var vi angelägna om att testa Frida Spraymopp och se om den kunde leva upp till våra förväntningar.

När vi först packade upp den, var vi glada över att upptäcka hur lätt den var, med en nettovikt på endast 0.642 kg. Denna lätthet underlättade städprocessen, särskilt när det kom till större ytor.

Det inbyggda sprayflasksystemet var verkligen en spelväxlare. Detta innebar att vi kunde fylla på behållaren med antingen vatten eller vårt favoritrengöringsmedel, vilket gav oss flexibilitet att välja den bästa rengöringslösningen för varje specifik yta.

Sprayfunktionen var effektiv och doserade en jämn mängd vätska, vilket säkerställde att golvet inte blev för blött.

Mikrofiberduken på moppens botten var av god kvalitet och plockade upp damm och smuts med lätthet. Med sitt 120 cm skaft kunde vi också nå de där svåråtkomliga hörnen och utrymmena under möblerna. Det miljövänliga tillvägagångssättet, där vi kunde använda enbart vatten när vi ville undvika kemikalier, var särskilt uppskattat.

Men som med alla produkter vi testat, hade Frida Spraymopp sina egna utmaningar. Under vårt test märkte vi att handtaget ibland kändes lite ostadigt vid hårdare tryck. Detta krävde lite extra försiktighet, särskilt när vi städade särskilt smutsiga ytor där mer kraft behövdes.

Trots dessa mindre brister, fann vi Frida Spraymopp vara ett pålitligt verktyg i vårt städarsenal. För de som söker en miljövänlig mopp som kan hantera de flesta golvtyper med lätthet, kan detta vara ett bra val.

Fördelar

 • Lätt och lättanvänd.
 • Effektiv mikrofiberduk.
 • Miljövänlig rengöringsmetod.

Nackdelar

 • Handtag kan kännas ostadigt.
 • Instruktioner för montering kunde varit tydligare.

4. Elektrisk modell – Vileda Looper

Vileda Looper Spraymopp

Se bästa priset

Efter att ha prövat ett antal moppningslösningar var vi spända på att testa Vileda Looper, den nya elektriska spraymoppen som utlovar en roligare städupplevelse. Vid första anblicken imponerade designen oss; en strömlinjeformad svart estetik som andades modernitet.

Vad som omedelbart skiljer Vileda Looper från mängden är det långvariga batteriet. Under vårt test kunde vi använda moppen i upp till 35 minuter på en enda laddning, vilket var mer än tillräckligt för att städa flera rum. Att det är batteridrivet betyder också att det är snabbt redo att sättas i arbete utan några kablar som hindrar rörelsen.

En annan fördel var de roterande mikrofiberkuddarna. Dessa kuddar, som kan tvättas i maskin vid upp till 60°C, gjorde rengöringsarbetet till en dröm.

De rörde sig smidigt över golvet, plockade upp smuts med lätthet och gjorde det möjligt att torka bort envisa fläckar med minimal ansträngning. Dessutom tillät den inbyggda sprayfunktionen och den lätt avtagbara vattentanken oss att städa utan att ständigt behöva doppa moppkudden i en hink.

Men vi upptäckte en nackdel under vår testning. Trots att vattenmängden kunde regleras via sprayknappen, kunde det ibland vara svårt att dosera rätt mängd vatten, särskilt på känsliga trägolv där för mycket fukt kan vara problematiskt.

I slutändan är Vileda Looper ett lovvärt tillskott till hemmets städarsenal. Med över 70 års erfarenhet bakom sig har Vileda fortsatt att visa att de förstår vad hushållen behöver när det gäller städning.

Sammanfattningsvis erbjuder Vileda Looper en modern twist på klassisk golvrengöring. Med några små förbättringar kan det mycket väl bli en oumbärlig del av varje hushålls städutrustning.

Fördelar

 • Lång batteritid.
 • Högkvalitativa, maskintvättbara mikrofiberkuddar.
 • Inbyggd sprayfunktion med avtagbar vattentank.

Nackdelar

 • Utmaningar med att dosera rätt mängd vatten.

5. Bra alternativ – Vileda 1-2 Spraymopp

Vileda 1-2 Spraymopp

Se bästa priset

När man bor i en hektisk vardag, där tiden är av stor värde, behöver man effektiva städlösningar. Vi beslutade oss för att testa Vileda 1-2 Spraymopp, som lovade en snabb och effektiv städning.

Moppen är utrustad med en inbyggd sprayfunktion och rengöringsvätska direkt i skaftet, vilket gjorde det lätt att förstå varför den skulle vara idealisk för snabba uppfräschningar av hemmet.

Vid första användningen uppskattade vi verkligen hur lätt den var att sätta upp. Efter att ha hällt i lite rengöringsvätska var moppen redo att användas, och allt vi behövde göra var att trycka på handtaget för att sprayfunktionen skulle aktiveras, vilket sprayade en perfekt mängd vätska på golvet framför moppen. Detta eliminerade behovet av att bära runt på en tung hink med vatten, vilket sparade oss tid och energi.

Mikrofiberdynan på Vileda 1-2 Spraymopp är särskilt imponerande. Med två olika fibrer – en fin fiber för damm och en kraftigare fiber för tuffare smuts – kunde moppen enkelt ta hand om allt från lätta dammpartiklar till svårare, fetare fläckar.

Efter användning kunde vi enkelt kasta in dynan i tvättmaskinen vid 60°C, vilket garanterade en hygienisk rengöring. Dock märkte vi att dynan kan ha svårt att torka vissa större vätskeutsläpp på golvet, vilket krävde några extra svep.

Moppens design är också en fördel. Med en längd på 129 cm och en bredd på 27 cm var den lätt att manövrera även på trånga ställen. Den smidiga konstruktionen tillät oss att snabbt städa områden utan mycket besvär.

Sammanfattningsvis har Vileda 1-2 Spraymopp blivit en välkommen tillägg till vår städarsenal. Trots några små brister har dess fördelar gjort det till ett effektivt redskap för snabba och grundliga rengöringar.

Fördelar

 • Inbyggd sprayfunktion.
 • Effektiv mikrofiberdyna med två fibrertyper.
 • Lätt att använda och sätta upp.

Nackdelar

 • Spraymekanism kan ibland kännas stel.

6. Klassisk modell – Deerma Spraymopp

Deerma Spraymopp

Se bästa priset

Efter att ha testat Deerma TB500 spraymopp i några veckor kan vi ärligt säga att denna mopp verkligen levererar det den lovar.

En av de mest framstående egenskaperna med denna mopp är dess otroligt snabba torktid. Det betyder i praktiken att man inte behöver oroa sig för små fotavtryck eller tassmärken direkt efter att man har torkat golvet – det torkar innan någon ens hunnit sätta sin fot på det.

En annan viktig punkt som många kan relatera till är problemet med moppens fuktighet; antingen för torr eller för blöt. Med Deerma TB500 var detta inte ett problem, tack vare dess polymerpump som atomiserar på bara 0,1 sekund och en kontrollerad mängd vätska som sprayas ut. Med denna precision slipper man fläckar och mögel på golvet.

Moppens sprutvidd på upp till 95 cm var verkligen imponerande. Man behövde inte bekymra sig över att vatten samlades på ett ställe, vilket gav en jämn fördelning av rengöringsmedel och därmed en renare yta.

Trots dessa högpresterande egenskaper är Deerma TB500 förvånansvärt lätt – den väger bara 0,75 kg, vilket gör den lätt att manövrera, särskilt i kombination med dess 360° roterande borsthuvud.

Vad som dock blev en liten utmaning var att finna den perfekta balansen av rengöringsmedel att tillsätta till vattnet, eftersom för mycket kan lämna ett klibbigt efterlämna. Men med lite experimenterande hittade vi rätt blandning som fungerade bäst för våra golv.

Sammanfattningsvis är Deerma TB500 en kraftfull och effektiv spraymopp som tack vare sina många innovativa funktioner underlättar städningen avsevärt. Från dess snabba torkning till den lätta designen, har denna mopp visat sig vara en tillförlitlig partner i vår städrutin.

Fördelar

 • Snabb torktid.
 • Precisionssprutning för jämn rengöring.
 • Lättvikt och användarvänlig.
 • 360° roterande borsthuvud.

Nackdelar

 • Kunde kännas lite kort för längre användare.

Hur vi utförde vårt test av spraymoppar 2024

När vi beslutade oss för att testa marknadens spraymoppar hade vi ett tydligt mål: att avslöja vilken som verkligen var bäst i test. Med tanke på antalet produkter där ute, insåg vi att det var nödvändigt med en noggrann och systematisk metod för att kunna göra en rättvis bedömning.

Vårt test av spraymoppar involverade noggrann planering, exakt genomförande och objektiva kriterier. Nedan beskriver vi hur vi gick tillväga i vårt test och vilka faktorer vi tog hänsyn till.

Skapande av den perfekta testmiljön

För att säkerställa konsekvens i vårt test började vi med att ordna en optimal testmiljö. Vi valde ett kontrollerat utrymme där temperatur, belysning och luftfuktighet var konstant. Detta var viktigt för att varje spraymopp skulle få samma förutsättningar.

Vi skapade olika typer av smuts och spill för att replikera de vanligaste utmaningarna en bra spraymopp kan stöta på. Det var av yttersta vikt att varje produkt hade samma utmaningar att överkomma i vår strävan att kora bäst i test.

Genomförandet av testet

Vårt test var indelat i flera steg:

 1. Förberedelse: Innan vi inledde varje test såg vi till att varje spraymopp var korrekt sammansatt och fylld med en standardiserad rengöringslösning.
 2. Utförande: Varje spraymopp testades på de olika typerna av smuts och spill vi förberett. Detta inkluderade torkning av flytande spill, uppsamling av torr smuts och hantering av klibbiga ämnen.
 3. Utvärdering: Efter testet undersökte vi noggrant hur effektiv varje spraymopp varit i att hantera smutsen.

Utförandet av testsessionerna

När vi testade spraymopparna utförde vi varje test tre gånger för att säkerställa konsekvens i resultaten. Varje test varade i cirka 10 minuter. Vi noterade också hur enkel varje spraymopp var att använda, hur bra behållaren fungerade och om några särskilda funktioner utmärkte sig.

Här är några punkter som stod ut under våra tester:

 • Hur lätt det var att fylla på rengöringslösningen i behållaren.
 • Eventuella skillnader i ergonomi mellan de olika mopparna.
 • Den genomsnittliga tiden det tog för varje mopp att torka ett område helt.

Genom att kombinera alla dessa överväganden och upplevelser kunde vi slutligen utse vilken produkt som var bäst i test.

Oavsett om du vill köpa en billig spraymopp eller är på jakt efter den bästa spraymoppen på marknaden, hoppas vi att vårt noggranna test hjälper dig i ditt beslut.

Utvärdering av resultaten

Efter utförandet av varje test, tog vi oss tid att noga analysera resultaten. Varje spraymopp bedömdes inte bara utifrån dess förmåga att rengöra, utan också hur användarvänlig och effektiv den var i praktiken.

Vi dokumenterade hur länge det tog för varje spill att torka, hur många svep som behövdes för att helt rengöra ett område och om det fanns några rester kvar efter rengöring. Efter att ha samlat in all data, kategoriserade vi varje produkt utifrån prestanda, användarvänlighet och pris.

Denna omfattande utvärderingsprocess hjälpte oss i vår sökning efter den bästa spraymoppen och vilken som skulle utses till bäst i test.

Långtidstest och hållbarhet

Det är en sak att testa en produkt enstaka gånger, men för att verkligen bedöma en spraymopps kvalitet och hållbarhet, genomförde vi långvariga tester. Under en månads tid använde vi varje mopp dagligen i en standardiserad testmiljö.

Vi observerade eventuell nedbrytning av moppens material, hur väl spraymekanismen höll över tid, och om moppens effektivitet minskade med tiden. Detta gav oss en djupare insikt i vilken spraymopp som är mest hållbar och vilken som ger bäst värde för pengarna över tid, särskilt för de som är intresserade av att köpa en billig spraymopp som håller länge.

Säkerhet och pålitlighet

För oss var säkerheten av yttersta vikt när vi genomförde vårt test. Vi undersökte varje produkts säkerhetsfunktioner, inklusive om de hade några anti-läckagefunktioner, hur stabila de stod när de inte var i bruk, och om det fanns någon risk för att rengöringslösningen skulle komma i kontakt med användarens händer.

Under testet stötte vi även på några oväntade situationer, som plötsliga spill eller moppens behållare som blev blockerad. Vi observerade hur varje produkt hanterade dessa störningar och om de kunde fortsätta fungera effektivt efteråt. Denna aspekt av testet hjälpte oss att bedöma produktens pålitlighet under mindre optimala förhållanden, vilket är viktigt för den som letar efter en bra spraymopp att lita på i alla situationer.

Tips för bäst användning av din spraymopp

Tips för bäst användning av din spraymopp

Att finna den bästa spraymoppen i ett hav av alternativ kan vara en utmaning. Men när du väl har hittat den perfekta modellen som uppfyller dina behov, är det lika viktigt att veta hur man bäst använder den.

Under vår testprocess stötte vi på flera insikter som hjälpte oss förstå nyckelfaktorer för att maximera användningen av en spraymopp. Nedan delar vi med oss av dessa tips, baserade på våra erfarenheter och observationer.

Rätt mängd rengöringsmedel

Under testet märkte vi snabbt att mängden rengöringsmedel spelar en stor roll i hur effektiv moppen blir. Använd för mycket, och golvet blir klibbigt; för lite, och du kanske inte får den rengörande effekt du förväntar dig. Vi rekommenderar att alltid följa tillverkarens rekommendationer när det gäller blandningsförhållandet och att göra små justeringar baserat på dina behov.

Använd rätt mopp för rätt golv

Under vår testning insåg vi att inte alla spraymoppar passar alla typer av golv. Medan en golvmopp kan vara perfekt för trägolv, kan en spraymopp vara mer lämplig för klinker eller laminat. Se till att din valda mopp passar för det golv du tänker använda den på.

Se över moppens skick

För att uppnå bäst i test-resultat är det viktigt att regelbundet inspektera mopphuvudet. Om det är smutsigt eller skadat kan det skrapa ditt golv eller lämna smuts kvar. Ett snabbt överseende före varje användning kan göra stor skillnad.

Tänk på att automatisering inte alltid är lösningen

Det kan vara frestande att överväga en robotmopp för dess bekvämlighet. Men under våra tester fann vi att manuell kontroll ofta leder till mer noggrann rengöring, särskilt för svåråtkomliga hörn och kanter. Om du letar efter bäst i test-resultat kan en manuell spraymopp vara vägen att gå.

Förvaring och underhåll

 • Förvara din spraymopp upprätt i ett torrt utrymme för att förhindra mögelbildning.
 • Byt ut eller tvätta mopphuvudet regelbundet för bästa resultat.
 • Töm alltid ut överbliven rengöringslösning efter varje användning för att undvika att pumpen eller munstycket täpps till.

Var medveten om din omgivning

Det är inte bara moppen som påverkar rengöringsresultatet. Under våra tester märkte vi att yttre faktorer som temperatur och luftfuktighet kan påverka torktiden och effektiviteten av rengöringsmedlet. Därför rekommenderar vi att alltid vara medveten om din omgivning när du använder din spraymopp.

Att använda en spraymopp effektivt kan tyckas enkelt, men dessa tips baserade på vår omfattande testprocess kan hjälpa dig att uppnå den bästa möjliga rengöringseffekten.

Oavsett om du väljer att köpa en billig spraymopp eller investerar i en mer avancerad modell, hoppas vi att dessa råd kommer att hjälpa dig i din strävan efter ett skinande rent golv.

Hur man hittar den bästa spraymoppen

Hur man hittar den bästa spraymoppen 2024

Spraymoppen är ett utmärkt alternativ om du som vill göra städningen smidigare än med vanlig mopp. Som med många andra städprodukter finns det dock en del alternativ att välja på. Avgörande för vilken spraymopp som passar dig bäst är oftast tre faktorer; användarvänlighet, variant, och budget.

Här är några punkter som upplyser om vad du bör tänka på när du står i begrepp att köpa en spraymopp:

Användarvänlighet

 • Den första punkten är storlek. Vad gäller storlek finns det två komponenter i moppen som du bör tänka på; mopphuvud och påfyllningsflaska. Om du ska använda moppen på stora golvytor kan ett stort mopphuvud vara användbart.
  • Att att använda ett sådant i ett mindre hem vore dock mest klumpigt. Samma sak gäller flaskan med rengöringsmedel – i ett större hem kommer det vara bekvämt att ha en mopp med stor flaska så att du inte behöver fylla på lika ofta. Detta gör dock moppen tyngre.
 • Teleskopskaft. De flesta, men inte alla, spraymoppar har ett teleskopskaft. Detta är ett skaft som du kan justera längden på. Ett teleskopskaft underlättar både förvaring och användning av moppen.

Variant

 • Typ av golv. För vissa spraymoppar måste du ta hänsyn till vilken typ av golv du har då de är gjorda för specifika typer, t.ex trä eller kakel.
 • Typ av dyna. Vissa moppar har en mikrofiberdyna, medan andra använder sig av Wettex-material. Vad som passar bäst beror bland annat på golvtyp och vilken typ av smuts du vill bli av med.

Budget

 • Spraymoppar kan kosta olika mycket, så se till att du sätter upp en budget innan du börjar handla. På så sätt kan du begränsa dina alternativ och hitta den perfekta moppen för ditt hem.

Vanliga frågor om spraymoppar 2024

Vad kostar det att köpa en spraymopp?

Priset på en spraymopp varierar beroende på märke, funktioner och kvalitet. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 150 och 1000 kronor för en bra spraymopp.

Var kan man köpa en spraymopp?

Spraymoppar kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om de är tillgängliga i de flesta större varuhus, rekommenderar vi att köpa online eftersom man oftast finner ett större utbud och kan lättare jämföra priser och recensioner.

Vad är skillnaden mellan golvmopp och spraymopp?

Medan en traditionell golvmopp kräver en hink med vatten och rengöringsmedel, har en spraymopp en inbyggd behållare där man kan fylla på med rengöringslösning. Spraymoppen tillåter användaren att spraya lösningen direkt på golvet, vilket gör rengöringsprocessen snabbare och mindre kladdig.

Behöver man en spraymopp?

Det beror på dina behov. Om du ofta behöver städa golv och vill ha en lösning som är snabb och effektiv, kan en spraymopp vara ett utmärkt verktyg. Den eliminerar behovet av att släpa runt på en hink och gör det lättare att snabbstäda smutsiga fläckar.

Källor