6 bästa springformarna

Utforska den spännande världen av bakning med oss när vi djupdyker in i testning av springformar. Oavsett om du är en passionerad hemmabagare eller en nybörjare på jakt efter rätt bakverktyg, kommer denna artikel att ge dig insikt om vilken springform som presterar bäst under olika förhållanden.

Följ med oss när vi dissekerar funktioner, jämför märken och ger råd om hur du väljer den bästa springformen för ditt kök.

1. Bäst i test – Heirol 24 cm

Heirol Springform Ø 24 cm

Se bästa priset

Heirols 24 cm professionella springform visade sig vara en favorit bland vårt testteam, tack vare dess högkvalitativa konstruktion och mångsidighet. Oavsett om vi bakade en klassisk tårta eller experimenterade med mer komplexa desserter, var vi imponerade av hur enkelt det var att lossa bakverk från den silikonbelagda non-stickbeläggningen.

Specifikationer
Material: Kolstål
Mått: 24 x 7 cm
Volym: 2,8 L
Maxtemperatur: 240°C
Non- stickbelagd: Ja

Denna unika beläggning, fri från skadliga ämnen som PFOA och PTFE, gör denna springform säker och praktisk att använda för alla.

Dess robusta konstruktion, gjord av tjockt stål, var särskilt imponerande under vårt test. Springformen kunde hantera ugnstemperaturer upp till 240°C och dess tjocklek säkerställde jämn uppvärmning av alla bakverk.

Den räfflade, löstagbara botten var ett utmärkt inslag som bidrog till att ge våra bakverk en attraktiv form och struktur.

Vår testning visade att denna springform, tillgänglig i flera storlekar, erbjuder en lösning för varje baktillfälle. Med sin höga kvalitet och användarvänlighet är Heirols springform verkligen en “bäst i test” produkt och en utmärkt investering för både hemmabagare och yrkesverksamma.

Fördelar

 • Silikonbelagd non-stickbeläggning
 • Extra hållbar konstruktion
 • Jämn uppvärmning

Nackdelar

 • Kräver handdisk

2. Bäst premiumval – Le Creuset 24 cm

Se bästa priset

Le Creusets 24 cm springform visade sig vara ett imponerande tillägg till vårt köksarsenal. Denna mångsidiga springform, tillverkad av kolstål med en högkvalitativ non-stickbeläggning, utmärkte sig för sin funktion och design under vårt test.

Specifikationer
Material: Kolstål
Mått: 24 x 7 cm
Non- stickbelagd: Ja
Skötselråd: Tål ugn och frys
Kan diskas i diskmaskin: Ja

Vare sig det handlade om att baka tårtor, bröd eller mer komplicerade kreationer, imponerade springformen med sin prestanda.

Ett särskilt framträdande drag som märktes under testprocessen var dess non-stickbeläggning. Våra bakverk släppte lätt från formen, vilket resulterade i intakta och vackra kreationer redo för servering. Den praktiska ytan förenklade även rengöringsprocessen, vilket sparade oss mycket tid och ansträngning.

Le Creusets effektiva och jämna värmefördelning var också ett plus, och förhindrade att några av våra bakverk brände fast. Men vad som verkligen skiljde denna springform från mängden var dess livstidsgaranti, vilket skapade extra förtroende för produkten och dess hållbarhet.

Fördelar

 • Livstidsgaranti
 • Non-stickbeläggning
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kräver handdisk för optimal hållbarhet

3. Bäst budgetval – Funktion 24 cm

Funktion Springform Ø 24 cm

Se bästa priset

Under vår testprocess visade Funktion 24 cm springform upp enastående prestanda. Som bagare, både amatör och professionell, söker man ofta efter bakredskap som erbjuder både effektivitet och hållbarhet.

Specifikationer
Material: Aluminiun
Non- stickbelagd: Ja
Volym: 2,3 L
Maxtemperatur: 230°C
Skötselråd: Undvik vassa föremål

Funktion springform visade att den inte bara lever upp till dessa förväntningar, men överträffar dem också.

Denna springform utmärkte sig främst för sin non-stickbeläggning. Under vårt test fastnade inte ett enda bakverk i formen, vilket bidrog till problemfri servering och mindre rengöring efteråt. Vi uppskattade verkligen hur lätt bakverken släppte från formen, vilket bevarade deras form och struktur.

Dessutom är formen tillverkad för att tåla temperaturer upp till 230 grader Celsius, vilket gör den lämplig för de flesta bakprojekt. Vi testade formen med en mängd olika recept och upplevde aldrig några problem med värmetåligheten.

Det rekommenderas att diska formen för hand för att bibehålla dess non-stickbeläggning och att undvika användning av vassa föremål, vilket kan vara något av en nackdel för vissa användare.

Fördelar

 • Utomordentlig non-stickbeläggning
 • Hög värmetålighet
 • Stor volym

Nackdelar

 • Kräver handdisk för att skydda non-stickbeläggningen
 • Kan inte användas med vassa föremål

4. Paketköp – Funktion 3 set

Se bästa priset

Under vår testning fann vi att Funktion 3 set av springformar visade sig vara ett exceptionellt tillskott till vårt bakningsarsenal. Setets förmåga att ge flexibilitet vid bakning är enastående, och oavsett om vi bakade mindre desserter eller större kreationer, passade springformarna alltid perfekt.

Specifikationer
Antal former: 3 stycken
Material: Aluminium
Maxtemperatur: 230°C
Skötselråd: Diskas för hand
Non- stickbelagd: Ja

Setet med tre formar av olika storlekar, 20, 24 och 26 cm, tillåter variation och anpassning till olika typer av bakprojekt. Oavsett om det var en liten sockerkaka eller en stor cheesecake, kunde vi enkelt välja den mest lämpliga formen.

Non-stickbeläggningen var effektiv över alla storlekar och gjorde det enkelt att ta bort bakverken utan att skada dem. Vi noterade att räfflad botten underlättade ännu mer.

Formarna kan tåla upp till 230 grader Celsius och de kan staplas i varandra, vilket sparar utrymme i köket. Trots dessa fördelar kräver de handdisk, vilket kan vara en liten nackdel för vissa användare.

Fördelar

 • Tre olika storlekar för flexibel bakning
 • Effektiv non-stickbeläggning
 • Sparar utrymme tack vare staplingsfunktionen

Nackdelar

 • Kräver handdisk för att skydda non-stickbeläggningen

5. Rektangulär form – Kaiser Bake & Take

Se bästa priset

Kaiser Bake & Take springform erbjuder ett innovativt sätt att både baka och transportera dina bakverk, vilket vi uppskattade under vår testperiod. Formens design, med dess non-stickbeläggning och dess unika transportfunktion, var två egenskaper som verkligen gjorde intryck på oss.

Specifikationer
Mått:36 x 24 cm
Material: Aluminium
Maxtemperatur: 230°C
Specialfunktion:Ugnssäker, lock medföljer
Non- stickbelagd: Ja

Vi fann att Kaiser Bake & Take springform var idealisk för bakning av ett antal olika bakverk, från brownies till lasagne. Den rektangulära formen på 36 x 24 cm erbjöd gott om utrymme för större portioner, vilket var ett plus. Den non-stickbelagda aluminiumformen gjorde det enkelt att ta bort bakverket när det var klart, utan några klibbiga rester att oroa sig för.

Men den verkliga höjdpunkten med denna form är transportfunktionen. Formen kommer med ett bärlock, vilket gör det otroligt enkelt att ta med ditt bakverk till olika evenemang eller fester.

Lockets hopfällbara handtag förenklade transporten ytterligare, vilket var ett stort plus. Även om formen är ugnssäker och tål upp till 230°C, kan den inte diskas i maskin, vilket kan vara en nackdel för vissa.

Fördelar

 • Stor kapacitet för större bakverk
 • Praktiskt bärlock för transport
 • Effektiv non-stickbeläggning

Nackdelar

 • Ej diskmaskinssäker

6. Unik modell – Dr Oetker 24 cm

Se bästa priset

Dr. Oetker 24 cm springform är mer än bara en traditionell bakform; det är en praktisk och mångsidig pjäs i varje kök. Vi fann att dess unika design och kvalitetsmaterial gjorde bakning av alla slag till en enkel och smidig upplevelse.

Specifikationer
Mått: 24 x 6,4 cm
Material: Aluminium
Maxtemperatur: 230°C
Egenskaper: Avtagbar botten
Non- stickbelagd: Ja

Springformen har en robust och hållbar konstruktion, med en non-stick-beläggning som verkligen gör skillnad när det kommer till att ta ut bakverken. Vi märkte att kakan lätt lossnade från formen, vilket resulterade i perfekt formade bakverk varje gång.

Ett annat viktigt inslag som verkligen stack ut för oss var formens mångsidighet. Du kan använda den som en vanlig springform för att baka kakor, eller lägga till den tillhörande rörbotten för att skapa en sockerkaksform. Detta ger dig flexibiliteten att experimentera med olika bakverk utan att behöva byta utrustning.

Vi uppskattade också att formen är ugnssäker upp till 230 grader Celsius, vilket ger dig gott om flexibilitet när det gäller recept och baktemperaturer.

Det bör dock noteras att formen rekommenderas att handdiskas för att förlänga dess hållbarhet, vilket kan vara en nackdel för vissa.

Fördelar

 • Mångsidig design för olika bakverk
 • Effektiv non-stickbeläggning
 • Robust och hållbar

Nackdelar

 • Ej diskmaskinssäker

Hur vi utförde vårt test av springformar 2024

I jakten på den bästa springformen har vi på vår testavdelning genomfört en noggrann och omfattande testprocess. Vårt mål har alltid varit att leverera en detaljerad analys som hjälper er läsare att göra det bästa köpbeslutet.

Under testet ställde vi upp flera olika modeller, från välkända och respekterade varumärken, för att fastställa vilken som var ”bäst i test”.

Uppställning av Testmiljö

För att säkerställa rättvisa och konsekventa förhållanden skapade vi en standardiserad testmiljö. Vi tog stor omsorg om att hålla temperatur, luftfuktighet och belysning konstant, för att eliminera variabler som kunde påverka resultaten. Vårt kök konverterades till ett litet forskningslaboratorium, med varje springform placerad på exakt samma plats på ugnens mitt under varje bakning.

Vår Testprocess

Vi tog oss an utmaningen att testa dessa produkter med noggrannhet och ärlighet. Varje steg i vår testprocess utformades för att säkerställa att vi fångade varje liten detalj och nyans av produkternas prestanda. Vi bakade en mängd olika bakverk, från läckra chokladkakor till luftiga sockerkakor, för att verkligen sätta dessa produkter på prov.

Innan vi började, undersökte vi varje produkt noggrant, granskade tillverkarnas löften och studerade användarrecensioner. Därefter satte vi igång med testet, alltid med “bäst i test”-mentaliteten i åtanke. Vår dedikerade team arbetade omsorgsfullt och metodiskt, med ett strikt protokoll för att säkerställa att varje test var rättvist och omfattande.

Utförande av Testerna

När det gällde utförandet av testerna var vår inställning lika noggrann. Varje produkt testades minst tre gånger för att vi skulle kunna jämföra resultaten och identifiera eventuella avvikelser. Varje test varade i en viss tidsperiod, med noggranna noteringar om varje produkt under varje steg av bakningen.

Vi mätte hur enkelt det var att ta ut bakverket ur formen, hur jämnt bakverken gräddades och hur väl formarna höll sig i ugnens värme. Efter varje test utförde vi också en fullständig rengöring av varje springform för att se hur lätt de var att rengöra. På detta sätt kunde vi fastställa vilken produkt som var “bäst i test” baserat på våra omfattande tester och upplevelser.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla test var det dags att analysera resultaten. Vi sammanställde våra anteckningar, jämförde alla bakverk och granskade varje produkts prestanda.

Utvärderingsprocessen var noggrann, med varje medlem i vårt team som bidrog till diskussionen för att säkerställa att vi hade en mångfacetterad och grundlig förståelse av varje produkt. Vi granskade hur varje springform presterade inom olika kategorier, som användarvänlighet, jämnhet i gräddning och rengöringsförmåga, för att bestämma vilken som var “bäst i test”.

Hållbarhet och Långtidstest

Vid sidan av våra initiala tester, genomförde vi också långtidstester för att bedöma produkternas hållbarhet. Vi använde varje springform regelbundet över en period på sex månader för att se hur de stod emot slitage och upprepade användningar.

Vi kontrollerade tecken på nötning, korrosion och eventuella förändringar i prestanda över tiden. Vi kunde då se vilken springform som inte bara var “bäst i test” initialt, utan också den mest hållbara över tid.

Säkerhet och Pålitlighet

Under våra tester betonade vi vikten av både säkerhet och pålitlighet. Vi bedömde hur säkert varje springform var att använda, och tog särskild notering om förekomsten av eventuella säkerhetsfunktioner, som värmetåliga handtag eller låsbara sidor. Vi utvärderade också hur pålitliga de var under bakning, och om de kunde hantera oväntade situationer, såsom ugnens temperaturfluktuationer.

Vårt team var imponerat över den höga standarden på säkerhet och pålitlighet som flera av produkterna uppvisade. Efter noggrant övervägande och diskussion kunde vi till slut utse vår “bäst i test” springform, vilken vi kände kombinerade utmärkt prestanda, hållbarhet och säkerhet.

Hur du hittar den bästa springformen

Tips för användning av springformar

Innan du börjar baka i din nyinköpta springform, finns det några viktiga tips och trick att tänka på. Genom våra noggranna bäst i test-processer har vi upptäckt några avgörande detaljer som verkligen kan lyfta din bakupplevelse till nästa nivå.

Vi har sammanställt fem viktiga punkter att komma ihåg innan du använder din springform.

Förbered din springform

En väl förberedd springform är grunden för en lyckad bakning. Under våra bäst i test-sessioner märkte vi att det är särskilt viktigt att förbereda formen på rätt sätt.

Om det är första gången du använder formen, tvätta den först för att säkerställa att alla tillverkningsrester är borta. Dessutom, även om din springform har en non-stickbeläggning, kan det vara fördelaktigt att smörja formen lätt med smör eller olja och sedan damma den med lite mjöl för att säkerställa att bakverket lossnar enkelt.

Kontrollera formens komponenter

Springformar kommer i flera delar, och det är viktigt att se till att alla komponenter sitter ordentligt innan du börjar använda dem.

Genom våra bäst i test-provningar lärde vi oss att det är viktigt att fästet på springformens ring är ordentligt låst. Om ringen inte är ordentligt fast, kan smeten läcka ut, vilket kan leda till en rörig ugn och ett mindre än perfekt bakverk.

Fyll inte formen till brädden

Fyll aldrig din springform till brädden. Under våra bäst i test-provningar märkte vi att bakverken ofta stiger mer än förväntat.

Om formen är för full, kan smeten rinna över kanterna och skapa röra i ugnen. Som en allmän regel, fyll inte formen mer än 2/3 för bästa resultat.

Använd ugnspapper vid behov

Ibland kan det vara fördelaktigt att placera ett ark ugnspapper under springformen, speciellt om du bakar något med mycket fyllning som kan läcka ut. Våra bäst i test-sessioner visade att detta inte bara underlättar rengöringen efteråt, men också hjälper till att förhindra att smeten läcker ut och bränner på botten av ugnen.

Kolla din ugnstemperatur

Olika recept kräver olika ugnstemperaturer, och det är viktigt att följa de rekommenderade riktlinjerna för bästa resultat. Under våra bäst i test-provningar noterade vi att för hög temperatur kan göra att bakverket bränner på utsidan innan det är genomklart. Därför rekommenderar vi att du använder en ugnstermometer för att säkerställa bra resultat.

Rengöring och underhåll av springformar

Rengöring och underhåll av springformar

För att få ut mesta möjliga av din springform och förlänga dess livslängd är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt.

Rengöring är en viktig aspekt, och de flesta springformar kan diskas i diskmaskin, även om vissa tillverkare rekommenderar handdisk för att bevara non-stick-ytan längre. Det är också viktigt att låta formen torka ordentligt innan du förvarar den för att undvika fukt och rostbildning.

Om du använder en form med non-stick-yta är det viktigt att använda mjuka redskap som trä, plast eller silikon för att undvika att skrapa eller skada ytan. Att undvika att använda metallredskap och skära kakan direkt i formen hjälper till att hålla ytan intakt och förlänger formens livslängd.

Nu när vi har gått igenom alla viktiga aspekter av att välja och använda en springform är det dags för dig att hitta den perfekta formen för dina bakäventyr. Lycka till och må bästa springformen vinna!

Vanliga frågor om springformar 2024

Vilken storlek på springform ska jag välja?

Storleken på din springform bör matcha dina bakbehov. För mindre familjer eller portioner, kan en springform på 20-22 cm vara tillräcklig. För större bakverk eller middagsfester, kan en form på 24-26 cm vara bättre.

Hur hittar jag bästa springformen?

För att hitta den bästa springformen, bör du läsa recensioner och bäst i test artiklar. Tänk också på vilken typ av bakverk du främst kommer att baka, vilket material du föredrar och om du behöver speciella funktioner som non-stick beläggning.

Hur kan jag förhindra att min springform läcker?

För att förhindra läckage, se till att ringen på springformen är ordentligt låst innan du börjar baka. Du kan också lägga ett ark ugnspapper under formen för att fånga upp eventuella dropp.

Hur tar jag hand om min springform?

För att ta hand om din springform, tvätta den för hand efter varje användning. Om formen har en non-stickbeläggning, undvik att använda skarpa föremål för att undvika repor. Torka ordentligt innan förvaring för att förhindra rostbildning.

Hur mycket kostar en springform?

Priset på en springform kan variera beroende på märke, material och storlek. Generellt sett kan du hitta bra springformar mellan 100 och 500 kronor. High-end modeller kan kosta mer, men de tenderar att hålla längre och presterar bättre.

Bästa springformen

Hur du hittar den bästa springformen 2024

Om du älskar att baka är en springform ett viktigt verktyg i köket. Men vad är en springform egentligen?

En springform är en typ av kakform som består av två delar: en löstagbar botten och en rund ring med en fjäderbelastad låsfunktion.

Det här smarta låssystemet gör att du enkelt kan ta bort sidoringen och lossa ditt bakverk utan att behöva vända formen upp och ner. Du kan alltså släppa alla dina bekymmer om att förstöra din vackra kaka när du försöker få ut den ur formen!

Du kan här nedanför läsa våra tre recensioner på tre olika springformer samt även få svar på vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande.

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska titta efter när man letar efter en bra springform. Därför har vi här nedanför kommit med några tips på saker du kan kolla efter, så att ditt sökande blir så enkelt som möjligt.

Vi kommer fokusera på:

 • Pris
 • Olika storlekar och former
 • Material och kvalitet

Pris

Priset är alltid viktigt att ha i åtanke när man väljer en produkt. Springformer brukar inte vara så dyra men det finns såklart olika prisklasser. Det gäller att du hittar en springform som faller inom din prisklass men som också har de kvalitéerna som du söker hos en springform.

Ju högre priset är desto högre kvalité brukar en produkt vara. Så det är viktigt att du hittar en springform i din klass. Det finns självklart billigare springformer som är av bra kvalité!

”Ofta resulterar ett högre pris i en mer kvalitativ och hållbar springform, snåla därför inte!”

Psst! Gillar du att baka? Kolla in vårt test av bakbord

Olika storlekar och former

När du ska välja din springform är storleken och formen viktiga faktorer att tänka på. En vanlig storlek är springform 24 cm i diameter, vilket passar utmärkt för de flesta recept och ger en lagom stor kaka för ett sällskap på 8-12 personer.

Men det finns självklart också andra storlekar att välja mellan, beroende på dina behov och vilka bakverk du vill skapa. Det finns springformar med en storlek på 16, 18, 20 och 24 cm.

Formen kan också variera, även om den runda springformen är den mest klassiska och populära varianten. Du kan även hitta fyrkantiga, hjärtformade och till och med figurformade springformar – vilket gör att du kan skapa fantastiska bakverk som verkligen imponerar på dina gäster!

Material och kvalitet

En annan sak att tänka på är materialet som springformen är gjord av. Du vill såklart att springformen är gjord av ett material som kan hålla länge och som enkelt sprider värmen när du bakar.

Det kan också vara en fördel om springformen har en non-stick beläggning så att bakverket enkelt lossnar och att det blir enkelt att rengöra formen.

De vanligaste materialen är metall, glas och silikon. Metallformar är oftast gjorda av antingen aluminium eller rostfritt stål, vilka båda har god värmeledningsförmåga och ger ett jämnt gräddat resultat.

Glasformar är tyngre och ger en bra värmeisolering, men kan vara mer ömtåliga. Silikonformar är flexibla, lätta att rengöra och tål höga temperaturer, men kan ge en mindre krispig yta på ditt bakverk.

Springform bäst i test kommer ofta med en non-stick-yta, vilket innebär att kakan lossnar lättare från formen och ger ett snyggt resultat. Det är dock viktigt att vara försiktig när du använd

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är springformen ett måste i varje kreativt kök. Dess anpassningsförmåga till en mängd olika recept gör det till en oslagbar investering, oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren kock.

Dess löstagbara sidor ger en enkelhet vid servering som är svår att hitta i andra bakformar, vilket gör det till ett perfekt verktyg för att presentera dina kulinariska skapelser.

Oavsett om du bakar en klassisk kladdkaka, experimenterar med matiga pajer, eller skapar ett mästerligt bröd, är springformen ditt tillförlitliga redskap.

Om du inte redan har en, är det dags att lägga till en i ditt köksarsenal. Du kommer inte att ångra det!

Källor