Stekpanna 20 cm – hitta bästa lilla stekpannan!

Letar du också efter stekpanna 20 cm bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig nämligen hitta den bästa stekpannan på 20cm i den här artikeln.

Stekpannan är ett av kökets mest användbara redskap. Storleken 20 cm är praktisk eftersom den blir användbar för många ändamål. Här går vi igenom några av marknadens mest populära pannor av den här storleken och ger dig tips på vad du ska tänka på när du väljer stekpanna till din matlagning.

Eftersom stekpannan är ett av de mest använda redskapen i köket så är det viktigt att den håller under lång tid. Därför har vi valt att testa tre pannor som har robust konstruktion med bra och tjock botten.

En stekpanna som har diametern 20 cm är perfekt för många uppgifter i köket och därför har vi valt pannor som har just det måttet. De klarar både att steka ett frukostägg men också att fräsa en hel pyttipanna till middagsgäster tack vare sin storleken.

Stekpanna 20 cm bäst i test

1. Funktion "non-stick"

2. Funktion Endurance

3. HOLM stekpanna

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

1. Funktion stekpanna 20 cm – bäst i test!

Funktion stekpanna 20 cm
Funktion stekpanna 20 cm

En mångsidig stekpanna från Funktion som väger lätt och är bekväm i handen.

Pannan har en beläggning som gör att det du steker inte kommer att fastna. Men om du vill att den här beläggningen ska hålla länge så måste du tänka på att inte använda redskap av metall i den. Använd hellre plast eller trä för att inte riskera att repa beläggningen. Beläggningen är mycket effektiv och nästan ingen mat fastnar i pannan.

Tänk också på att den här pannan inte ska diskas i maskin eftersom det också kan förstöra beläggningen. Istället rengör du den här stekpannan, i likhet med många andra pannor som har liknande beläggning, med ljummet vatten och eventuellt lite diskmedel.

2. Funktion “Endurance”

Funktion Endurance
Funktion Endurance

“Endurance” från Funktion är en djup stekpanna i klar metall som mäter 20 cm i diameter.

Den är till största delen gjord i rostfritt stål och är därför mycket tålig. Den tål redskap av alla typer och även att diskas i maskin. Materialet, rostfritt stål, gör att mat kan fastna i större utsträckning än i stekpannor som har skyddande beläggning. Det här måste du tänka på innan disk och eventuellt låta den stå i blöt en stund innan du diskar den i maskinen.

De höga kanterna gör att stekpannan kan fungera bra när du exempelvis lagar en wok. Vi upptäckte också att kanterna gör att det tenderar stänka betydligt mindre från den här pannan även när man steker med mycket matfett på hög volym. Att skaka om pannan och vända om innehållet går också enklare i och med de högre kanterna.

3. Holm stekpanna recension

HOLM stekpanna
HOLM stekpanna

Den här pannan har både relativt höga kanter, vilket är praktiskt av flera anledningar, och en skyddande beläggning. Beläggningen i det här fallet är helt giftfri samtidigt som den tål höga temperaturer.

Holms stekpanna är praktisk även av en annan anledning: den tål att användas i ugn upp till 200 grader. Det här är mycket bra för dig som vill göra riktiga omeletter till exempel, men självklart är det bara fantasin och behoven som sätter gränser.

Pannans tjocka botten, kring fyra centimeter, gör att fördelningen av temperaturen blir exemplarisk. Vidare fungerar den på de flesta typer av plattor, vilket inkluderar induktion.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en stekpanna på 20 cm?

Räkna med att du får betala från 200 kronor och uppåt om du vill ha en stekpanna av hög kvalitet. De pannor vi testat ligger på 200 till 300 kronor.

Bästa stekpannan på 20 cm

Hur väljer man den bästa stekpannan på 20 cm?

Självklart så ska du utgå från dina personliga behov och dina egna preferenser när du väljer stekpanna. Men de du kan se recenserade i det här testet har det gemensamt att de alla fungerar som en allround-panna. Dessutom är de av en storlek som gör att de klarar de flesta uppgifter du har i köket.

Eftersom en stekpanna är ett bruksföremål som kanske kommer användas i stort sett varje dag så är hållbarhet viktigt att tänka på. En tjock botten, gärna i flera lager, gör att pannan kommer hålla under lång tid utan att den börjar bukta sig.

Ett handtag som är lagom långt och ligger skönt i handen är också viktigt. Vi bedömer samtliga av våra testade pannor godkända när det gäller komfort.

Glöm inte att köpa en stekspade i plast om du har en stekpanna med non-stick-beläggning. Samma gäller eventuella vispar du använder i pannan. Om dessa är av metall så kommer beläggningen förstöras.

Stekpanna 20 cm test

Hur gjorde vi vårt test av stekpannor på 20 cm?

När du lagar mat, oavsett om det handlar om att steka pannkakor på löpande band till hela familjen eller få till en perfekt fiskfilé, så vill du inte att maten ska fastna för mycket i stekpannan. Av den anledningen har vi noga kontrollerat hur mycket maten tenderar att fastna i de pannor vi har testat.

Vi har provat att laga flera typer av mat i alla pannor, och på olika temperaturer under olika lång tid. Det inkluderar såser, pannkakor och kött och fisk. Vi har mätt temperaturen på olika ställen i pannan med termometer och kontrollerat handtagens upphettning genom att regelbundet känna så att de inte är för varma för att hålla i.

Källor