Stekspade – Test med bästa stekspadarna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Trä modell

Xantia Hamburger

Zwilling Zwilling Pro

 Exxent Stekspade

Hällmark Stekspade

I köket spelar varje redskap en kritisk roll, och att välja rätt kan vara avgörande för framgången i matlagningen. Många förbiser betydelsen av en stekspade, men när det kommer till vändning, lyftning och hantering av mat på en het panna, är den verkliga stjärnan.

Ett kvalitativt test av stekspadar ger insikt i vilka som presterar bäst under olika förutsättningar. Låt oss djupdyka i vad som gör en stekspade utmärkt och vilka aspekter du bör beakta när du letar efter din nästa kökskamrat.

1. Bäst i test – Xantia Hamburger

Xantia Hamburger stekspade

Se bästa priset

När vi nyligen testade Xantia Hamburger-spade var det många aspekter vi var nyfikna på. Det första som slår en när man håller den i handen är den gedigna kvaliteten. Med en kombination av rostfritt stål och ekhandtag, ger den en känsla av robusthet som är avgörande när det kommer till köksredskap.

Under testet uppskattade vi verkligen den ideala längden på 29 cm, vilket gav ett gott avstånd från stekpannan, och den praktiska bredden på 7,5 cm vilket underlättade när vi behövde vända en tjockare hamburgare.

Stekspaden ligger även bekvämt i handen tack vare sitt ergonomiska träskaft, som också gav en rustik touch till produktens design.

Vi observerade att medan det rostfria stålet stod emot höga temperaturer, fungerade ekhandtaget som en isolator och förhindrade värmeöverföring, vilket gjorde det bekvämt att hantera även under längre stektillfällen.

Även om det står klart att denna hamburgarspade från Xantia är av hög kvalitet, stötte vi på ett par saker som potentiella användare bör vara medvetna om. Trots sitt robusta material rekommenderas handdisk, vilket kan vara lite mer tidskrävande för vissa användare. Dessutom, även om detta kanske inte kommer som en överraskning, är spaden inte kompatibel för användning på induktion och bör inte placeras i frys eller mikrovågsugn.

Sammanfattningsvis imponerade Xantia Hamburger-spade oss verkligen med sin design, funktionalitet och kvalitet. Men, som med alla produkter, finns det rum för förbättring och vissa begränsningar att ta hänsyn till.

Fördelar

 • Ergonomisk design som är bekväm att använda.
 • Idealisk längd och bredd för perfekt hantering.

Nackdelar

 • Inte kompatibel för induktion.

2. Bäst premiumval – Zwilling Zwilling Pro

Zwilling Zwilling Pro stekspade

Se bästa priset

När vi utförde vårt test av Zwilling Pro stekspade i silikon blev vi omedelbart imponerade av flera av dess egenskaper. Först och främst är det uppenbart att denna stekspade är framtagen med tanke på användaren.

Med sitt ergonomiska handtag kändes den otroligt bekväm i handen och bidrog till en sömlös matlagningsupplevelse, speciellt när vi hanterade mer känsliga pannor som teflon.

Bladet, tillverkat av 100% livsmedelssäkert silikon, är ett annat starkt försäljningsargument. Under vår testsession utsatte vi spaden för varierande temperaturer och blev glatt överraskade av dess förmåga att stå emot värme upp till 240 grader. Denna egenskap, kombinerat med att den är maskindisksäker, gör stekspaden oerhört praktisk och lätt att underhålla.

Designmässigt lever stekspaden upp till varumärket Zwilling’s rykte. Med sin minimalistiska och stilrena design blir den ett snyggt tillskott till vilket kök som helst. Även om den mestadels skötte sig utmärkt under våra tester, noterade vi att den inte var ugnsfast, något som potentiella köpare bör tänka på beroende på deras specifika behov.

Sammanfattningsvis är Zwilling Pro stekspade i silikon en utmärkt produkt som kombinerar estetik med funktionalitet. Den är idealisk för de som söker en hållbar och pålitlig stekspade, särskilt när man lagar mat på känsliga underlag.

Fördelar

 • Bekvämt ergonomiskt handtag.
 • Värmebeständigt blad upp till 240 grader.
 • Maskindisksäker.
 • Stilren och minimalistisk design.

Nackdelar

 • Kan vara stor för vissa pannor.

3. Bäst budgetval – Exxent Stekspade

Exxent Stekspade

Se bästa priset

Under vår senaste testsession fick vi nöjet att utforska Exxent Stekspade från Xantia. Vi märkte direkt att denna stekspade var något annorlunda. Den kombinerade kvaliteten av rostfritt stål med estetiken och komforten av ett nitat trähandtag.

När vi använde den för att vända maten på stekpannan kändes den mycket stadig, och det var uppenbart att denna produkt var designad för att vara både funktionell och hållbar.

En aspekt som verkligen imponerade på oss var dess vikt och balans. Med en bruttovikt på 0,12 kg kändes den tillräckligt tung för att ge den stadighet som krävs för matlagning, samtidigt som den var lätt nog att hantera bekvämt. Bladets dimensioner på 5 cm i bredd och 16,5 cm i längd var perfekta för de flesta matlagningsscenarier vi ställdes inför.

Medan vi verkligen uppskattade kvaliteten på stålbladet, var det trähandtaget som stal showen. Det nitade handtaget var inte bara estetiskt tilltalande, men det tillhandahöll också en behaglig känsla när vi greppade det, vilket gjorde hela matlagningserfarenheten mycket mer njutbar.

Dock, med alla dess fördelar, hade stekspaden ett litet men märkbart problem. Trots att den var mycket hållbar och pålitlig, var det rekommenderat att endast handdiska den. Detta kan vara en besvikelse för dem som förlitar sig mycket på diskmaskinen för sina köksredskap.

Sammanfattningsvis var Exxent Stekspade från Xantia en utmärkt produkt som kombinerade både funktionalitet och estetik. Den erbjuder en stadig, pålitlig och snygg lösning för alla dina matlagningbehov.

Fördelar

 • Stabil och pålitlig i användning.
 • Estetiskt tilltalande nitat trähandtag.
 • Lätt men ändå robust.

Nackdelar

 • Kräver handdisk.
 • Kan kännas tung för vissa.

4. Trä modell – Hällmark Stekspade

Hällmark Stekspade

Se bästa priset

Under en nylig matlagningssession hade vi äran att testa Hällmark Stekspade. Vid första anblicken blev vi slagna av spatelns enkla men eleganta utformning, tillverkad av akaciaträ. Med en imponerande längd på 40 cm kändes spateln både robust och pålitlig.

När vi först greppade spateln upplevde vi genast hur skönt den låg i handen. Den naturliga och stilrena designen av akaciaträ skapade en genuin känsla som varken var för tung eller för lätt, vilket gav en mycket behaglig användarupplevelse.

Vi bestämde oss för att kombinera träspateln med en av Hällmarks stekhällar, vilket visade sig vara en briljant kombination. Spateln kompletterade hällen perfekt och vi märkte att den var särskilt användbar när vi skulle vända och förflytta maten. Spateln skadade inte hällens yta, vilket var ett stort plus.

Det högkvalitativa akaciaträet visade också sina fördelar. Utöver att vara estetiskt tilltalande, var träet mycket hållbart och tålde upprepade användningar utan några tecken på slitage. Det var tydligt att detta inte var en vanlig träspatel, utan en av hög kvalitet.

Men trots alla dess styrkor, fann vi en nackdel med spateln. Även om den är funktionell och idealisk för Hällmarks stekhällar, upplevde vi att spateln var något stor för mindre matlagningsuppgifter eller när vi använde mindre stekpannor.

Sammanfattningsvis är Hällmark Stekspade en utmärkt produkt som verkligen förhöjer grill- och matlagningserfarenheten, särskilt om du redan äger eller planerar att skaffa någon av Hällmarks stekhällar.

Fördelar

 • Tillverkad av hållbart akaciaträ.
 • Stilren design.
 • Ligger skönt i handen.

Nackdelar

 • Trä kan vara känsligt för väta.

5. Robust modell – Weber Precision

Weber Precision stekspade

Se bästa priset


Under vår senaste grillkväll beslutade vi oss för att använda Weber Precision stekspaden. Med dess imponerande design i rostfritt stål, framstod den direkt som ett lovande tillskott till vår samling av köksredskap.

När vi väl använde spateln var den första egenskapen vi lade märke till de tre fasade kanterna. Dessa kanter gjorde det extremt enkelt att lyfta och vända maten med precision, oavsett vinkel. Vi lyckades med lätthet vända både tjocka biffar och känslig fisk utan att det gick sönder eller fastnade på grillgallret.

Den tåliga konstruktionen i rostfritt stål gav en pålitlig känsla när vi använde den. Trots stekspadens robusta design kändes den inte tung, vilket kan tillskrivas dess väloptimerade vikt på 320 gram. Soft-touch-handtaget var en annan uppskattad detalj. Det greppvänliga handtaget gav oss full kontroll, vilket var speciellt märkbart när vi försiktigt lyfte känsliga råvaror från grillen.

Efter matlagningen var vi glatt överraskade över hur enkel stekspaden var att rengöra. Faktumet att den tål maskindisk var en stor fördel, vilket sparade oss mycket tid. Dessutom fann vi metallöglan mycket användbar när det var dags att förvara spateln. Den enkla upphängningen säkerställde att spateln alltid var lättillgänglig och inom räckhåll.

Trots dessa många fördelar märkte vi en potentiell nackdel. Med en höjd på nästan 46 cm kan spateln uppfattas som lite lång för vissa användare eller för mindre grillområden.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Weber Precision stekspade är en utomordentlig produkt för dem som söker precision och pålitlighet under grillning.

Fördelar

 • Tre fasade kanter för precision.
 • Hållbar och tålig konstruktion.
 • Greppvänligt soft-touch-handtag.
 • Tål maskindisk för enkel rengöring.

Nackdelar

 • Kan uppfattas som för lång.
 • Kan vara klumpig för mindre rätter.

6. Bra alternativ – Exxent Stekspade 28 cm

Exxent Stekspade 28 cm

Se bästa priset

När vi nyligen fick möjlighet att testa Exxent Stekspade var vi först intresserade av den stilrena designen och kvalitetsintrycket som produkten gav vid första anblicken. Det rostfria 18/0 stålet kombinerat med ett handtag i POM (Polyoximetylen) framstod direkt som ett tecken på kvalitet.

Vid användning uppskattade vi stekspadens hållbarhet. Tjockleken på 0,8 mm var perfekt avvägd, vilket gav en kombination av robusthet och flexibilitet som behövs för effektiv matlagning.

Längden på 28 cm var också idealisk för både stora och små pannor. Dessutom var den perforerade designen ett bra tillskott, vilket underlättade att dränera överflödig olja eller stekfett från maten.

Det faktum att handtagets nitar också var av rostfritt stål var ett tydligt tecken på produktens beständighet och tanke på långvarig användning. Handtaget i POM-material var behagligt att hålla i och kändes stabilt under hela matlagningsprocessen.

Även om det mesta med Exxent Stekspade imponerade på oss, måste vi nämna att vi blev något besvikna över att stekspaden inte rekommenderades för maskindisk. I en tid när många föredrar bekvämligheten av en diskmaskin, kan detta vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter.

Sammanfattningsvis har Exxent lyckats skapa en stekspade som inte bara är funktionell utan också hållbar och estetiskt tilltalande. Den blir definitivt ett värdefullt tillskott till alla kök, förutsatt att man är villig att kompromissa med handdisk.

Fördelar

 • Robust och flexibel design.
 • Perforerad för effektiv dränering.
 • Hållbart POM-handtag med rostfria nitar.
 • Lämplig längd för varierad användning.

Nackdelar

 • Rekommenderas inte för maskindisk.

Hur vi utförde vårt test av stekspadar 2024

Att identifiera den bästa stekspaden är ingen lätt uppgift. Under vårt omfattande test för att hitta vilken som faktiskt är bäst i test, beaktade vi flera viktiga faktorer.

Vi strävade efter att erbjuda en insiktsfull upplevelse baserad på våra noggranna observationer och praktiska tillämpningar. Här kommer en översikt över hur vi metodiskt närmade oss detta test.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa rättvisa och konsekventa resultat, ordnade vi en specifik testmiljö. Det var viktigt för oss att skapa en neutral miljö där varje stekspade kunde testas under samma förhållanden.

Köket var välventilerat, och vi använde samma panna av medium storlek för alla tester. Temperaturen i rummet var konstant, och belysningen optimerades för att ge en klar syn under testets gång.

Vår testmiljö reflekterade en genomsnittlig hemkökssituation för att ge relevanta insikter till de som önskar köpa en stekspade.

Vår testprocess

Vår testprocess var omfattande och noggrann. Vi inledde med att noggrant undersöka varje stekspade, noterade märken, material och pris.

En uppvärmningsprocess följde där varje stekspade placerades på pannan utan mat, för att observera eventuell värmeledning. Sedan introducerade vi en variation av livsmedel, från tunna pannkakor till tjocka biffar, och använde varje stekspade för att vända och lyfta dem.

Vi observerade noggrant hur varje stekspade hanterade olika matvaror, med särskilt fokus på grepp, flexibilitet och användarvänlighet.

Utförande av testerna

 • Antal tester per produkt: 5
 • Genomsnittlig testtid: 20 minuter
 • Totalt antal produkter testade: 15

Varje stekspade testades fem gånger för att säkerställa konsekvens. Varje test varade i genomsnitt 20 minuter, beroende på matvaran.

Under våra tester var det viktigt för oss att notera om en stekspade var särskilt bra för vissa livsmedel men inte andra. Genom detta test var vår förhoppning att kunna identifiera vilken produkt som faktiskt är bäst i test, baserat på dess övergripande prestanda i olika situationer.

Våra upplevelser och observationer spelade en avgörande roll i slutresultatet, och vi är stolta över att kunna dela med oss av våra insikter till er.

Utvärdering

Efter att ha genomfört varje test gick vi igenom en noggrann utvärderingsprocess. Vi sammanställde våra anteckningar, observerade varje stekspade och jämförde dem med andra i sitt prissegment.

För att avgöra vilken stekspade som var bäst i test, beaktade vi inte bara våra direkta observationer, utan också den generella användarvänligheten, värmeledningskapaciteten och eventuell skada på pannans yta.

Varje produkt placerades i en specifik kategori baserat på pris, material och användningsområde. De produkter som skiljde sig särskilt mycket från mängden, antingen positivt eller negativt, fick ytterligare övervägande i vår slutliga ranking.

Hållbarhet och långtidstest

Det är en sak att testa en produkt under en kort tidsperiod, men för att verkligen förstå dess kvalitet och hållbarhet valde vi att genomföra långtidstester. Varje stekspade användes regelbundet över en månads tid, under vilken vi observerade tecken på slitage, eventuell förändring i flexibilitet och hur den höll mot värme över tid.

Vissa stekspadar, särskilt de i plast och trä, visade tecken på försvagning snabbare än de i metall eller silikon. Vår strävan var att hjälpa läsaren att köpa en stekspade som inte bara presterar väl i det omedelbara, men som också står emot tidens tand.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är en prioriterad faktor när det kommer till köksredskap. Vi ville se till att varje stekspade vi testade var säker att använda, även under höga temperaturer eller oväntade kökssituationer. Under testet observerade vi hur varje stekspade hanterade direkt exponering mot öppen låga, samt hur handtaget påverkades av värme.

Vi uppskattade särskilt de produkter som hade inbyggda säkerhetsfunktioner, som värmetåliga handtag eller ergonomiska grepp. Pålitlighet kom också i spel när vi undersökte hur varje stekspade reagerade på oväntade störningar, såsom när maten brände fast på pannan.

De produkter som kunde hantera dessa situationer med lätthet rankades högre i vårt slutgiltiga bäst i test.

Tips för bäst användning av din stekspade

Tips för bäst användning av din stekspade

Att använda en stekspade kan verka enkelt vid första anblick, men det finns några nyanser att tänka på för att få ut mesta möjliga av din stekupplevelse. Under vår testperiod upptäckte vi flera tips som vi kände behövde delas med de som tänker köpa en stekspade. Här är några av våra insikter.

Känn ditt material

Innan du använder din stekspade är det bra att förstå materialets egenskaper. Metall, trä, plast och silikon har alla sina för- och nackdelar. Medan vi testade, märkte vi att en stekspade i metall leder värme effektivt, men kan skrapa pannan.

Trä ger en traditionell känsla men kan suga åt sig lukter. Silikon och plast är skonsamma mot känsliga ytor men kan vara känsliga för höga temperaturer. Att känna till dessa egenskaper hjälpte oss att förstå vilken typ av stekspade som presterade bäst i test under olika förhållanden.

Anpassa efter pannan

Ett tips som verkligen sticker ut från vårt test är vikten av att anpassa stekspaden efter typen av panna du använder. Om du till exempel använder en nonstick-panna, kan en stekspade i metall skada ytan, medan en silikon- eller plastspade kan vara ett bättre val.

Tänk på värmeledning

Under testet upptäckte vi att vissa stekspadar, särskilt de i metall, kan bli mycket heta om de lämnas i pannan för länge. Se till att alltid ha ett bra grepp om handtaget och vara medveten om hur länge spaden har varit i kontakt med värmen.

Förvara korrekt

Efter användning och rengöring är det viktigt att förvara din stekspade på rätt sätt. Placera den på en torr plats, borta från direkt solljus, för att förhindra att den blir missfärgad eller förlorar formen. Under testets gång märkte vi att de bästa stekspadarna höll sin form och funktionalitet även efter flera veckors användning.

Förbered för olika tillfällen

Ibland kan du stå inför situationer där du behöver använda din stekspade på ett lite annorlunda sätt, som när du grillar utomhus. Om du använder en elgrill, kan det vara bra att ha en stekspade i metall eller trä till hands, eftersom dessa material tål högre temperaturer väl och kan hantera den direkta värmen.

Punkter att komma ihåg:

 • Känna igen materialets egenskaper för bästa användning.
 • Anpassa stekspaden efter pannans typ.
 • Var medveten om värmeledning och potentiella brännskador.
 • Förvara på en torr och sval plats.
 • Förbered för olika grill- och steksituationer, inklusive användning med en elgrill.

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att även om en produkt är bäst i test, kan det fortfarande finnas individuella preferenser att beakta. Genom att följa dessa tips och hålla i åtanke våra reflektioner från testet, är du väl rustad för att få ut det mesta av din stekspade.

Hur man hittar den bästa stekspaden

Hur man hittar den bästa stekspaden 2024

Det kan vara knepigt att veta exakt vad man ska kolla efter hos en stekspade. Här kan du läsa lite tips på saker du kan tänka på.

Material

En viktigt aspekt är såklart materialet av stekspaden. Du vill ju såklart att stekspaden ska kunna hålla länge utan att gå sönder. Dessutom är det viktigt att den tål hög värme och inte skrapar upp pannor som har teflonbeläggning.

Pris

En annan viktig aspekt är såklart priset på stekspaden. Vi alla befinner oss i olika ekonomiska situationer. Vissa personer har råd att spendera lite mer pengar på en stekspade medans andra inte har den möjligheten. Så det är viktigt att du hittar en stekspade som faller inom din prisklass!

Lagar du ofta mat? Kolla in vårt test av stektermometrar!

Vanliga frågor om stekspadar 2024

Vad kostar det att köpa en stekspade?

Priset för stekspadar varierar kraftigt beroende på material, märke och design. Man kan hitta en billig stekspade för så lite som 50 kronor, medan högkvalitativa märken kan kosta flera hundra kronor.

Var kan man köpa stekspadar?

Stekspadar finns tillgängliga både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen erbjuder ett brett utbud, rekommenderas online-shopping för större variation och ofta bättre priser.

Spelar det någon roll vilket material stekspaden är av?

Absolut. Materialvalet påverkar hållbarheten, värmeledningsförmågan och om stekspaden kan skada beläggningen på pannan. Metall, trä, silikon och plast har alla sina unika fördelar och nackdelar.

Behöver man ha en stekspade?

Medan det är möjligt att laga mat utan en stekspade, underlättar den hantering av maten på pannan, speciellt när det gäller vändning och servering. Den kan säkert öka effektiviteten och förbättra resultatet i ditt kök.

Källor