Stektermometer

Vad är egentligen den bästa stektermometern 2024? Det visar vi dig i denna stektermometer bäst i test lista. Vi guidar dig i djungeln av olika stektermometrar som nu finns på marknaden, för att du ska hitta den absolut bästa för dig och ditt hem. I slutet av artikeln hittar du också lite vanliga frågor och svar gällande stektermometrar.

Stektermometer bäst i test 2024

1. Rubicson stektermometer med Bluetooth

2. Rubicson stektermometer mini

3. Rubicson digital kökstermometer

Rubicson stektermometer med Bluetooth
Rubicson stektermometer mini
Rubicson digital kökstermometer

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Rubicson stektermometer med Bluetooth recension

Rubicson stektermometer med bluetooth
Rubicson stektermometer med bluetooth

Använd en stektermometer som ansluts via mobilen! På så sätt kan du ligga och slappa i soffan medan steken ligger på grillen eller i ugnen, men ändå kunna kolla temperaturen via mobilen. Rubicson stektermometern utser vi till stektermometer bäst i test 2024, just på grund av dess riktigt smidiga funktioner!

Du ansluter den enkelt till mobilappen via Bluetooth. I appen kan du sedan ställa in en timer och temperaturlarm för att få den perfekta maten. När maten når önskad temperatur så hör du en tydlig ljudsignal som indikerar att du ska ta ut den.

Överlag är denna Rubicson stektermometer enligt oss den absolut bästa stektermometern just nu.

Rubicson stektermometer mini recension

Rubicson stektermometer mini
Rubicson stektermometer mini

Denna Rubicson stektermometer är också bluetooth ansluten via telefonen. I mobilen får du då en timer och temperaturlarm för att underlätta matlagningen medan du inte ens behöver vara i köket!

Den har dessutom förinställda temperaturer för olika köttsorter och mycket mer. När den nått rätt temperatur hörs en ljudsignal så att du kan ta ut det i tid.

Överlag är även denna Rubicson stektermometer en både bra och billig stektermometer som rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

Rubicson digital kökstermometer recension

Rubicson digital kökstermometer
Rubicson digital kökstermometer

Denna Rubicson digital kökstermometer ger ett perfekt resultat i köket – till ett billigt pris! Vi klassar denna som den bästa billiga stektermometern vi hittade i vårt stektermometer test.

Den har snabb och exakt temperatur på -30°C till 250°C. Tyvärr så kan inte denna modell användas i ugn vilket gjorde att den placerades längst ned på vår stektermometer bäst i test lista. En funktion vi tycker är viktig, för annars måste man köpa två!

Överlag är dock detta den bästa billiga stektermometern enligt oss, och vi rekommenderar den varmt.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa stektermometern

Vi vet att man ofta har en del frågor när man ska hitta den bästa stektermometern. Därför satte vi först och främst ihop vår stektermometer bäst i test lista. Nedan hittar du dock också lite svar på de frågor vi vet brukar komma upp när man ska köpa stektermometer.

Vilket typ av stektermometer ska man köpa?

Varje kock ska ha en pålitlig köttermometer både för att garantera livsmedelssäkerhet och för att hjälpa dig att uppnå bästa resultat. Den vanligaste typen är en stektermometer, är den du sticker ned i maten i några sekunder för att snabbt kontrollera hur pass färdig den är. En annan typ är en sondtermometer som är utformad för att vara kvar i köttet medan du tillagar det. En värmesäker kabel fäster sonden till en digital enhet utanför ugnen som visar temperaturavläsningen.

Fördelen med sondtermometrar är att du får en varning så snart ditt kött når en inställd temperatur utan att behöva öppna ugnsluckan. Detta får du även med alla modeller vi tagit med i vår stektermometer bäst i test lista. Detta är särskilt användbart för att övervaka en stor köttbit under en lång tid, så att du inte oavsiktligt översteker det.

Kom bara ihåg att olika delar av en stor köttbit kommer tillagas i olika takt, så även med en sondtermometer är det en bra idé att använda flera termometrar för att kontrollera din mat på några olika ställen.

De flesta proffsen vi pratade med rekommenderade att man skaffade en stektermometer hellre än en sondtermometer.

Om du är en erfaren kock och har stora instinkter behöver du inte riktigt använda en termometer för temperatur-avläsning. Men även professionella kockar gillar att ta bort gissningsmomentet, särskilt när man tillagar kött. För nybörjare i köket är en bra stektermometer en nödvändighet för att undvika övertillagning av biffar eller understekning av fisk eller kyckling, och för att lära sig tiden det tar för just din spishäll/ugn att göra klart maten.

Om du bara har en långsam, analog termometer är det nog dags att uppgradera. Analoga termometrar är svårare att läsa noggrant och de innehåller kvicksilver, vilket är skadligt för både dig och miljön. Dessa gamla verktyg tenderar också att ha tjockare sonder än sina digitala motsatser. Det betyder att du förlorar mer saft varje gång du genomborrar en stek med termometern, det händer inte om du har en digital.

Hur gjorde vi vårt stektermometer test?

För att göra vårt stektermometer test tog vi först en titt på marknadens utbud. Därefter valde vi ut de modeller som fått bäst kundrecensioner och började läsa på om de. För att göra själva testet läste vi produktbeskrivningar och kundrecensioner. Med den informationen skrev vi ihop våra egna recensioner.

Efter det jämförde vi de olika modellernas funktioner, kvalité, design och hållbarhet för att definiera vilken stektermometer som var den bästa.

Hur kan du göra ditt eget stektermometer test?

För att göra ett stektermometer test föreslår ThermoWorks att du fyller en tjock keramik-panna med is, fyller på den med vatten och sedan kontrollerar temperaturen. Titta sedan hur snabbt varje stektermometer når samma temperatur som isvattnet (0​​°C), från en starttemperatur på cirka 18°C. Gör detta flera gånger med varje modell för att definiera vilken modell som mäter temperaturen bäst.

Hur använder man en stektermometer på bäst sätt?

Oavsett vilken typ av stektermometer du använder, kom ihåg att den endast mäter det område av köttet den rör vid. Du måste veta var sonden ska placeras för att korrekt mäta köttets inre temperatur – en utmaning, särskilt för nybörjarkockar.

”Termometern ska sättas in i den tjockaste delen av köttet, bort från ben och fett. När du tar temperaturen på stekt nötkött, fläsk eller lamm, ska termometern sättas in halvvägs i steken, så att benet undviks. Kärntemperaturen är vad som ska mätas.”

– Robert D. Edman, biträdande kommissionär på New York Citys byrå för livsmedelssäkerhet och samhällssanering

För tunnare kött, såsom fiskfiléer, sätt in termometern i sidled. Om du är osäker på rätt placering eller slutlig temperatur för köttet du lagar, rekommenderade de flesta proffsen vi pratade med att ta flera avläsningar med hjälp av stektermometern.

Läs mer om hur stektermometrar fungerar för att bättre förstå hur du ska använda de!

Kriterier för att hitta stektermometer bäst i test?

bäst stektermometer
Källa: HomeDepot

För termometrar med omedelbar avläsning, leta efter en känslig nog för att ge en korrekt avläsning på cirka 3 sekunder. Ju snabbare svarstiden desto mindre tid behöver du lämna ugnen öppen eller grillocket av. Det andra alternativet är en digital sondtermometer, som fungerar trådlöst genom att hålla stickor i köttet under hela tillagningen och övervaka det på en temperaturläsare utanför ugnen eller grillen. Det är också bra för långa sessioner i rökaren.

Fråga dig själv var du kommer att använda termometern oftast: använder du regelbundet ugnen, en grill eller sous vide-maskin? En ugnssäker stektermometer med en trådlös fjärrkontroll är utmärkt för att hålla köttet tillagat och temperaturen jämn. En ultrasnabb stektermometer är perfekt för grillning för att undvika att släppa ut värme och göra perfekta hamburgare.

Tänk också på vilka typer av kött du oftast jobbar med, eller om du behöver det för en viss måltid. En lång termometer kommer att vara användbar för en stor kalkon eller i situationer med hög värme där du inte vill komma för nära själva värmen. Vissa använder till och med stektermometrar i brödrosten! Då är det riktigt viktigt att termometern är lång nog att komma ner i springorna.

En noggrann temperaturavläsning på en lättläst display är avgörande för alla kökstermometrar, men det finns naturligtvis ett stort antal olika alternativ att välja mellan. Vi kollade igenom Amazons utbud från flera olika märken för att hitta kundernas favorittermometrar, från trådlösa stilar till digitala skärmar. Om du söker andra smidiga köksprylar kanske du borde kolla in bakmaskin bäst i test!

Funktioner på den bästa stektermometern?

Det finns en del funktioner vi tyckte var viktiga för att utse en modell till den absolut bästa stektermometern. Därför har vi satt ihop en lista så att du kan göra ditt eget stektermometer test!

Temperaturvariation

När du tittar på termometrar med omedelbar avläsning är det viktigt att veta vilket temperaturområde termometern kan läsa. När det gäller att laga kött finns det ett ganska liten temperaturintervall du behöver (50-73°C), men om du planerar att använda termometern för att göra godis eller reglera oljetemperaturer (150-200°C) är ett bredare utbud nödvändigt. En allmän tumregel är att termometrar med ett brett temperaturområde tenderar att vara mer tillförlitliga.

Digital eller analog?

I slutändan handlar det om personlig preferens. Medan vissa kockar gillar att se nålen på den analoga röra sig, föredrar andra att siffrorna stavas ut. En nackdel med analoga stektermometrar är att de vanligtvis är gammal teknik. Det betyder att deras sond ofta är lite tjockare, vilket innebär att varje gång du sondar köttet kommer du att förlora mer juice till snittet.

Vattentålighet

Inte alla stektermometrar är helt vattentäta, så överväg definitivt om den här funktionen är viktig för dig. Om du är orolig för överdrivet stänk, tung ånga eller matlagning utomhus (regn) är det viktigt att du köper en helt vattentät stektermometer. Naturligtvis kan nålen motstå vatten, men om termometerns kropp inte är vattentät och du av misstag tappar den, kan det vara slutet för många termometrar.

Pris

Liksom de flesta verktyg som du kan köpa till ditt kök, finns det ett ganska betydande prisutbud för termometrar. Om du tror att du kommer att laga mycket kött och vill se till att det är tillagat som önskat, är det förmodligen värt att köpa en dyrare modell så att du vet att du köper ett pålitligt verktyg. För något som ThermoPen kan 1000kr verka som en stor investering för ett så enkelt verktyg, men för en kock som ofta lagar temperaturkänsliga köttstycken kan det vara värt det.

Fritering och godistillverkning är också mycket lättare om du har rätt termometer, så om det här är något du gör mycket är det definitivt värt att spendera några extra hundringar för en stektermometer med rätt temperaturintervall. Å andra sidan, om du helt enkelt behöver ett verktyg som kommer att bekräfta att din kyckling är färdig och en stek här och där är helt färdiga, kan en 1000 kronors stektermometer vara lite överdrivet. Istället för att spendera den typen av pengar finns det så många andra bra alternativ till ett mycket lägre pris för din matlagning.

Hur mycket kostar en stektermometer?

En stektermometer är oftast välidgt billig. Från 100kr till 500kr är den vanligaste prisklassen.

Källor