6 bästa strykbrädorna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Kompakt design

Tefal Strykbräda

Brabantia Strykbräda

Rörets Tempo Eject

Joseph Joseph Pocket Strykbräda

I en värld där kläder speglar en persons image är det viktigt att hålla dem i bästa skick. För detta är en bra strykbräda oumbärlig. Men vilken är den bästa strykbrädan på marknaden?

Genom vårt omfattande test av olika modeller, från den billiga strykbrädan till den mer exklusiva, tar vi reda på detta åt dig.

Vi har granskat allt, från överdragets kvalitet till brädans stabilitet. Låt oss guida dig genom denna djungel av valmöjligheter så att du kan göra det bästa köpet för dina behov.

1. Bäst i test – Tefal Strykbräda

Tefal Strykbräda

Under vår testprocess blev Tefal strykbräda snabbt en favorit, och det är lätt att se varför. När vi först fick upp ögonen för denna produkt var det strykytans mesh-konstruktion som fångade vårt intresse.

Specifikationer
Material: Mesh
Vikt: 1,48 kg
Maxhöjd:98 cm
Färg: Vit
Modern: Ja

Mesh-materialet är inte bara hållbart, utan det ger också möjligheten för ångan från strykjärnet att tränga igenom tyget och göra strykprocessen mer effektiv.

En av de mest uppskattade egenskaperna med Tefal strykbräda är den steglösa höjdjusteringen. Med en maxhöjd på 93 cm kunde vi snabbt och smidigt anpassa strykbrädans höjd efter varje användares behov.

Detta visade sig vara en särskilt värdefull egenskap när flera personer i vårt testteam använde strykbrädan.

Vidare, när vi jämförde denna produkt med andra i sitt slag, var vikten något som verkligen stack ut. Med en nettovikt på bara 1,48 kg var den enkel att transportera och förvara. Den rena vita färgen gav också ett snyggt och neutralt intryck som smälter in i de flesta hemmiljöer.

Men som med alla produkter fanns det också några mindre nackdelar. Vi upptäckte att medan mesh-konstruktionen var effektiv för ånggenomträngning, behövde överdraget lite extra omsorg för att förhindra slitage över tid.

Sammanfattningsvis levererade Tefal strykbräda en bekväm och effektiv strykupplevelse. Dess lätta konstruktion och justerbarhet gör den idealisk för hemmet, även om det kan vara klokt att vara extra försiktig med överdraget.

Fördelar

 • Mesh-konstruktion för effektiv ånggenomträngning.
 • Lättviktig och portabel.
 • Steglös höjdjustering.
 • Estetiskt tilltalande design.

Nackdelar

 • Överdrag kan visa tecken på slitage.

2. Bäst premiumval – Brabantia Strykbräda

Brabantia Strykbräda

Brabantia Strykbräda visade sig vara en utmärkt följeslagare under vår testprocess. Den kombinerade många innovativa funktioner som förbättrade vår strykupplevelse. Strykbrädans extra breda yta och assymetriska form underlättade strykningen, speciellt av större plagg som skjortor.

Specifikationer
Höjd:63 – 102 cm
Vikt: 7,375 kg
Ram: Rostfritt stål
Extra:Barnlås
Strykyta: 135×45 cm

Den ovala, rundade toppen visade sig vara särskilt användbar när vi strök skjortor, vilket gav oss ett slätt och jämnt resultat.

En av strykbrädans mest framstående egenskaper är den innovativa designen som tillåter användaren att sitta ner under strykningen.

Detta, kombinerat med den justerbara höjden mellan 63 och 102 cm, erbjuder en oöverträffad ergonomi som minskar trötthet, särskilt under längre stryksessioner.

Dess integrerade och värmetåliga avställningsyta för strykjärnet tillhandahåller en säker plats att lägga strykjärnet på när det inte används.

Ett litet problem vi stötte på var dock att överdragets kvalitet kunde ha förbättrats en aning för att matcha resten av produktens premiumkänsla.

Med tanke på dess robusta konstruktion, som inkluderar en stabil ram och tjocka stålrörsben, var vi positivt överraskade över hur stadig strykbrädan kändes, även på ojämna ytor. Plus, med den inbyggda barnlåsen, kunde vi vara säkra på att strykbrädan inte oväntat skulle kollapsa.

Fördelar

 • Ergonomiskt justerbar.
 • Extra bred och stabil.
 • Inbyggd värmetålig avställningsyta.

Nackdelar

 • Otydlig instruktionsmanual.

3. Bäst budgetval – Rörets Tempo Eject

Rörets Tempo Eject strykbräda

Rörets Tempo Eject är strykbrädan som förändrade vår uppfattning om daglig strykning. Efter vår noggranna testprocess upptäckte vi att Tempo Ejects geniala konstruktion verkligen erbjuder en lösning för dem som letar efter ett praktiskt och lättanvänt alternativ.

Specifikationer
Vikt: 2,5 kg
Mått: 41x5x118 cm
Låsmekanism:Ja
Strykjärnsställ:Utdragbart
Tillverkare: Rörets

Faktumet att det var så enkelt att fälla ut och fälla ihop brädan var verkligen ett skäl till att vi uppskattade den.

Det utdragbara strykjärnsstället var en annan höjdpunkt under våra tester. Det erbjuder flexibilitet och bekvämlighet, vilket tillåter användare att placera strykjärnet på ett säkert sätt, oavsett var de befinner sig.

Dessutom, när det inte används, blir Tempo Eject otroligt kompakt tack vare den inbyggda kroken, vilket gör det enkelt att förvara den i en garderob eller bakom en dörr.

Förutom dess enkla användning och smarta design, är säkerheten i toppklass. Låsmekanismen som låser benen i utfällt läge ger användarna trygghet, vilket förhindrar oönskade olyckor eller skador.

Vi blev positivt överraskade av den Oeko-texcertifierade bomullsöverdraget med en unik design av Bitte Stenström. Det enda vi fann kunde förbättras var brädans stabilitet på vissa ytor, men det var ett mindre problem jämfört med alla dess fördelar.

Fördelar

 • Enkel uppfällning och förvaring.
 • Utdragbart strykjärnsställ.
 • Oeko-texcertifierat överdrag.
 • Inbyggd låsmekanism.

Nackdelar

 • Något liten arbetsyta.
 • Lätt för smuts att fästa på överdraget.

4. Kompakt design – Joseph Joseph Pocket Strykbräda

Joseph Joseph Pocket Strykbräda

Efter vår omfattande testning av Joseph Joseph Pocket strykbräda har vi dragit slutsatsen att det här verkligen är en innovativ produkt för de med begränsat utrymme.

Specifikationer
Vikt:2,63 kg
Mått:45,5×15,5×34 cm
Material:Bomull (överdrag)
Hopfällbar:Ja
Förvaring: Inbyggt fack för järn

Den kompakta designen, kombinerad med dess funktionella egenskaper, gör den till en favorit i hushåll där varje centimeter räknas.

Vi älskade det integrerade förvaringsfacket för järnet, en praktisk funktion som inte bara sparar utrymme utan också ger en säker plats att förvara ett hett järn.

Den tjocka, vadderade filtunderlägget tillsammans med 100% bomullsoverdraget garanterade en jämn och effektiv strykning varje gång. Trots sin lilla storlek var strykytan generös, vilket var en positiv överraskning.

En annan sak som imponerade på oss var hur lätt det var att sätta upp och fälla ihop Pocket strykbräda. Med snabbkopplingslåsningen kunde vi sätta upp den på nolltid, och de vikbara benen med halkfria fötter gav extra säkerhet under användning.

När den inte används, kan den enkelt hängas upp med den medföljande hängande kroken, som är enkel att montera på en vägg eller dörr.

Dock noterade vi att trots brädans stabilitet kunde den kännas något ostabil på mjukare underlag, så det rekommenderas att använda den på en hård yta.

Fördelar

 • Kompakt och hopfällbar design.
 • Integrerat förvaringsfack för järn.
 • Generös strykyta.
 • Vadderat underlag för jämn strykning.

Nackdelar

 • Något ostabil på mjuka ytor.

5. Låg design – Kipit Strykbräda

Kipit Strykbräda

Efter att ha testat Kipit Strykbräda under en tidsperiod kan vi konstatera att denna produkt håller vad den lovar. Det som verkligen stod ut för oss var hur bekvämt det var att använda både ett ångstrykjärn och ett traditionellt strykjärn på denna strykbräda.

Specifikationer
Mått:74×30,5×2 cm
Vikt:1,4 kg
Tillverkare:Kipit
Färg: Flerfärgad
Material:Polyester & bomull

Strykbrädans yta, med sin blandning av 50% polyester och 50% bomull, visade sig vara perfekt för att glida över våra klädesplagg utan att orsaka några skrynklor eller skador.

Dessutom var det medföljande strykbrädeöverdraget ett bra tillskott, vilket förbättrade strykupplevelsen ytterligare.

Brädans mått var tillräckliga för att hantera både små och större klädesplagg, vilket sparade tid och energi under strykprocessen.

Färgen, även om den är flerfärgad, var neutral nog för att inte distrahera och kunde smälta in i de flesta inredningsmiljöer.

Ett litet minus vi noterade var dock att trots brädans lätta vikt, kände den sig inte lika stabil som vi hade önskat, särskilt när man trycker hårt. Detta kan vara något att tänka på för de som är vana vid kraftigare tryck vid strykning.

Fördelar

 • Fungerar med både ångstrykjärn och traditionellt strykjärn.
 • Bekväma mått för olika klädesplagg.
 • Neutrala färger som passar de flesta inredningar.

Nackdelar

 • Kan vara svår att förvara på trånga ställen.
 • Överdragets material kan vara svårt att rengöra.

6. Färgglatt alternativ – Rörets Exclusive Strykbräda

Rörets Exclusive Strykbräda

Vårt team har nyligen haft nöjet att testa Rörets Exclusive Strykbräda. Efter flera veckors användning har det framkommit tydligt att en av de mest framstående fördelarna med denna strykbräda är dess reglerbara höjdinställning, som går upp till 97 cm.

Specifikationer
Höjd: 50 – 97 cm
Vikt:5,5 kg
Hopfällbar:Ja
Strykyta:38×120 cm
Låsmekanism:Ja

Detta innebär att varje användare kan hitta sin egen optimala arbetsställning, vilket avsevärt minskar rygg- och nacksmärtor efter långvarig användning.

Materialvalet, främst järn, tillsammans med strykytans sträckmetall, visade sig vara optimalt anpassat för användning med ångstrykjärn.

Dessutom blev vi positivt överraskade av strykbrädans överdrag i 100% bomull, som inte bara ger en smidig strykupplevelse, men också kommer med ett OEKO-TEX-certifikat vilket ger en extra trygghet.

En liten nackdel vi märkte var strykbrädans vikt. Även om dess stabilitet är en fördel när man stryker, kan dess 5,5 kg vara lite besvärligt när man ska flytta den.

Tillbehören, som det rejäla strykjärnsstället och den smarta sladdhållaren, var praktiska och höll sladden ur vägen medan vi strök, vilket underlättade processen ytterligare. Låsfunktionen i infällt läge var också mycket uppskattad, vilket gör förvaringen av strykbrädan smidig och säker.

Fördelar

 • Reglerbar höjdinställning för bekväm användning.
 • Låsbart i infällt läge för enkel förvaring.
 • Praktisk sladdhållare.

Nackdelar

 • Överdraget kan vara svårt att ta av och sätta på.

Hur vi utförde vårt test av strykbrädor 2024

När vi påbörjade vårt test av olika strykbrädor, var vårt primära mål att identifiera vilken modell som var bäst i test. Vår metodik och genomförande är avgörande för att kunna rekommendera den bästa strykbrädan till våra läsare.

I detta avsnitt kommer vi att gå igenom hur vi organiserade vårt test och vilka faktorer som vi prioriterade under processen.

Skapande av den optimala testmiljön

För att säkerställa rättvisa och konsekventa förhållanden, tog vi oss tid att sätta upp en enhetlig testmiljö. Vi valde en plats med gott om utrymme, god belysning och ingen direkt sol för att undvika ojämna temperaturer.

Underlaget var stabilt, och vi använde samma strykjärn genom hela testet. Våra tankar var att om vi skulle köpa en strykbräda själva, vad skulle vara det optimala sättet att testa den på? Denna metodik säkerställde att varje strykbräda, från den billigaste till den dyraste, testades under identiska förhållanden.

Steg för steg i vår testprocess

När miljön var i ordning, påbörjade vi vår noggranna testprocess:

 • Varje strykbräda mättes för dimensioner och vikt.
 • Stabilitetstest genomfördes genom att applicera tryck på olika punkter.
 • Strykjärn användes för att testa överdragets kvalitet och värmeledningsförmåga.
 • Vi jämförde även uppfällning och nedfällning för att se hur praktisk varje strykbräda var att använda.

Genomförandet av våra testmoment

I vår iver att fastställa bäst i test, var varje produkt utsatt för rigorösa tester. Varje strykbräda testades tre gånger för att säkerställa konsekventa resultat. Varje test tog cirka 15 minuter, och mellan varje test gav vi strykbrädorna tid att svalna för att återskapa förhållanden som liknar hemmabruk.

Under hela testperioden noterade vi våra observationer, från den lilla strykbrädans praktiska storlek till vägghängda strykbrädors unika egenskaper.

Sammanfattande punkter:

 • Testmiljön var konsekvent för alla produkter.
 • Vi testade en rad olika funktioner, från stabilitet till överdragskvalitet.
 • Varje strykbräda testades tre gånger för noggrannhet.
 • Vårt team antecknade kontinuerligt under testet för att identifiera vilken som var bäst i test.

Vår utvärderingsmetod

Efter att ha genomfört vårt noggranna test, inleddes fasen av utvärdering. Varje strykbräda granskades utifrån de kriterier vi hade satt upp. Vi skapade en poängtavla där varje kriterium hade en viss viktning, allt från stabilitet till överdragskvalitet.

Att köpa en strykbräda är en investering, och genom att jämföra resultaten sida vid sida kunde vi enkelt se vilken som presterade bäst i test. Detta hjälpte oss också att kategorisera varje produkt, så att vi kunde rekommendera den bästa strykbrädan för olika behov och budgetar.

Hållbarhet över tid

Ett av våra huvudmål var att bedöma hur varje strykbräda skulle stå sig över tid. För detta ändamål genomförde vi långtidstester där varje produkt användes regelbundet under en period av tre månader. Detta simulerade en realistisk användning där vi kunde observera eventuellt slitage, hur överdraget höll sig och om det uppstod några problem med mekanismerna.

Speciellt intressant var att jämföra hur den billigaste strykbrädan stod sig mot mer premiumalternativ. Våra erfarenheter och observationer var värdefulla, och vi noterade särskilt hur överdrag på strykbrädan stod emot frekvent användning.

Säkerhet och produktens pålitlighet

Under vårt test var säkerheten av yttersta vikt. En bra strykbräda ska inte bara vara effektiv, den ska också vara säker att använda. Vi undersökte alla säkerhetsfunktioner, såsom lås för att förhindra att strykbrädan kollapsar oavsiktligt eller skyddspaddar för att undvika att strykjärnet glider av.

Vi testade även produkternas stabilitet på olika golvtyper, och hur varje modell, från den lilla strykbrädan till den vägghängda strykbrädan, klarade av att stå stadigt utan att vicka.

Eventuella störningar eller oväntade situationer som uppstod under testet noterades, och vi var noga med att bedöma hur varje produkt hanterade dessa för att avgöra dess pålitlighet i daglig användning.

Tips för bäst användning av din strykbräda

Tips för bäst användning av din strykbräda

Innan du dyker ner i världen av strykning finns det några saker att tänka på. Under vår testprocess upptäckte vi flera nyckelfaktorer som kan göra skillnaden mellan en smidig och en frustrerande strykupplevelse.

Här delar vi med oss av de bästa råden baserade på vår erfarenhet och vad som visade sig vara bäst i test.

Kontrollera brädans stabilitet

När vi testade olika modeller märkte vi att en stabil strykbräda är A och O. En vinglig bräda kan inte bara vara irriterande utan även en säkerhetsrisk. Innan du börjar stryka, se till att din strykbräda står stadigt på golvet.

Om du nyligen har köpt en strykbräda eller tänker köpa en strykbräda snart, rekommenderar vi att du investerar i en modell med justerbara ben för bästa möjliga stabilitet.

Välj rätt överdrag

Under vår testperiod insåg vi vikten av att ha rätt överdrag för strykbrädan. Ett kvalitativt överdrag inte bara hjälper till att fördela värmen jämnt, utan kan också göra strykprocessen smidigare. Tänk på att regelbundet kontrollera överdraget för slitage och byt ut det vid behov.

Placering är nyckeln

Beroende på var du väljer att placera din strykbräda kan din upplevelse variera. Placera brädan på en plats där du har gott om utrymme att röra dig runt.

Undvik att placera den nära fottrafik eller där barn eller husdjur kan stöta till den. Under vår test upptäckte vi att en bra strykbräda placerad på fel ställe kan påverka hela strykupplevelsen.

Förbered dina kläder

När du har din strykbräda redo är det dags att tänka på kläderna. En av våra insikter var att förbereda klädesplaggen kan göra hela skillnaden. Innan du börjar stryka, använd en klädroller för att ta bort ludd eller hår från kläderna. Detta ger dig en ren yta att jobba med och förhindrar att oönskade partiklar fastnar på ditt strykjärn.

Säkerhet först

Under vår testprocess insåg vi vikten av att alltid prioritera säkerheten. När du inte använder din strykbräda bör du se till att den är ordentligt låst och undanröjd för att förhindra olyckor.

Om du någonsin skulle stryka utan en strykbräda, se till att du har en säker och värmebeständig yta att stryka på.

Kortfattad sammanfattning av våra tips:

 • Kontrollera strykbrädans stabilitet innan användning.
 • Använd alltid ett kvalitativt överdrag.
 • Välj en säker plats för din strykbräda.
 • Förbered kläderna med en klädroller.
 • Prioritera säkerheten när du stryker.

Med dessa råd i åtanke kan du nu känna dig trygg och redo att ta dig an strykningsutmaningen. Och kom ihåg, att ha rätt verktyg och kunskap kan verkligen göra din strykning till det bästa i test.

Hur man hittar den bästa strykbrädan

Hur man hittar den bästa strykbrädan 2024

Är det inte irriterande när du står där med en hög av kläder som behöver strykas och din gamla strykbräda bara sviktar och vajar? Kanske har du redan varit på jakt efter en ny strykbräda, men möttes av det enorma utbudet och kände dig överväldigad? Ingen oro!

Denna artikel hjälper dig att hitta den bästa strykbrädan för dina behov och ger dig tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en bra strykbräda. En strykbräda är ett redskap som bör finnas i alla hem!

Om du vill ha fina kläder som är helt fria från rynkor så är en bra strykbräda ett måste! På en strykbräda kan du stryka allt från kläder till gardiner.

När det kommer till att hitta den bästa strykbrädan kan det vara en djungel av alternativ. Men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa dig att navigera genom alla val och hitta en strykbräda bäst i test som passar dina behov.

I denna köpguide kommer vi att gå igenom vad du ska tänka på när du väljer en strykbräda, så att du kan hitta en bra strykbräda som gör strykningen både enkel och effektiv. DE viktigaste faktorerna är:

 • Material
 • Pris
 • Storlek och form
 • Stabilitet och säkerhet
 • Höjdjusterbarhet
 • Yta och överdrag

Material

Materialet som strykbrädan är tillverkad av är också viktigt att kolla lite extra noga på. Du vill ju såklart ha en bra strykbräda som är stabil och inte går sönder så enkelt om en olycka skulle inträffa (om den trillar i golvet osv).

Därför är det viktigt att du tittar på en bäst i test strykbräda som har ben i stadig metall och en bräda i ett hållbart material.

Pris

Priset på en bra strykbräda kan vara värt att titta lite extra på. För vissa är priset en viktig del när de ska välja produkter, medan för andra är det obetydligt. Vi alla befinner oss i olika ekonomiska situationer.

Vissa personer har inte råd att spendera stora mängder av pengar på en stabil strykbräda. För dig som är ute efter det lite billigare så behöver du inte oroa dig! Det finns mängder av bra strykbrädor till billigare priser!

Välja rätt storlek och form

Innan du dyker in i den stora världen av strykbrädor, bör du först fundera på vilken storlek och form som bäst passar dina behov. Tänk på var du har tänkt att förvara strykbrädan, liksom hur mycket utrymme du har för att använda den.

Om du bor i en liten lägenhet kan en kompakt och hopfällbar strykbräda vara det bästa alternativet. För större bostäder och familjer som stryker mycket, kan en större och mer robust modell vara mer lämplig.

Oavsett vilken storlek och form du väljer, se till att den ger tillräckligt med arbetsyta för dina kläder och ger god stabilitet när du stryker.

Stabilitet och säkerhet

Vi vet alla att en stabil och säker strykbräda är viktig för en säker och effektiv strykning. Därför bör du leta efter en strykbräda som har stabila ben och gummifötter som förhindrar att den glider på golvet.

Dessutom bör en bra strykbräda ha en låsmekanism som förhindrar att den viker sig under strykning och säkerställer att den står stadigt. En säkerhetslås för att förhindra att brädan viker sig när den inte används är också en användbar funktion att se efter.

Höjdjusterbarhet

Strykning kan vara en belastning på din rygg, speciellt om du inte har rätt höjd på din strykbräda. Därför är det viktigt att välja en modell som är höjdjusterbar.

Detta kommer inte bara att göra strykningen mer bekväm, men också hjälpa dig att undvika ryggont och andra besvär. Se till att strykbrädan har en enkel mekanism för att justera höjden så att du kan hitta den perfekta positionen för dig.

Yta och överdrag

Ett av de mest grundläggande kraven på en bra strykbräda är en slät och jämn yta som gör det lättare att stryka dina kläder utan att få veck. Överdraget på strykbrädan spelar en stor roll för att uppnå detta.

Det rekommenderas att välja en strykbräda med ett tjockt, vadderat överdrag som hjälper till att distribuera värmen jämnt och snabbar upp strykningen.

Ett bra överdrag ska vara av hög kvalitet och slittåligt för att motstå höga temperaturer och fukt. Dessutom bör överdraget vara avtagbart och tvättbart för enkel rengöring och underhåll.

“Ett stort plus är också om det finns en bra konstruerad plats att lägga ned strykjärnet på när det inte används.”

Typer av strykbrädor

Det finns flera olika typer av strykbrädor att välja mellan, och genom att förstå skillnaderna mellan dem blir det enklare att hitta den bästa strykbrädan för dina behov.

Standard strykbräda

Detta är den vanligaste typen av strykbräda och passar de flesta hushåll. En bra strykbräda i denna kategori har justerbar höjd och stabila ben.

Strykbord

Om du har ont om utrymme och behöver en mer kompakt lösning är ett strykbord ett bra alternativ. Ett strykbord kan placeras på en befintlig yta, som ett bord eller en bänk, och kan enkelt förvaras när det inte används.

Vanliga frågor om strykbrädor 2024

Vad kostar det att köpa en strykbräda?

Priset på en strykbräda kan variera kraftigt beroende på märke, material och funktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 200 till 2000 kronor.

Ska jag köpa en stor eller liten strykbräda?

Valet mellan en stor eller liten strykbräda beror på ditt utrymme och behov. En större strykbräda kan vara mer lämplig för stora plagg, medan en liten strykbräda passar för trånga utrymmen eller mindre mängder tvätt.

Vad kan man stryka på en strykbräda?

På en strykbräda kan man stryka allt från skjortor, klänningar, byxor till hemtextilier som gardiner och dukar. Det ger en jämn och slät yta som är svår att uppnå utan.

Vilket material är bäst för strykbrädans yta?

För strykbrädans yta är ett material som leder värme väl och är hållbart att föredra. Många av de bästa strykbrädorna har en yta av metallnät med ett tjockt, värmeresistent överdrag.

Kan man stryka utan strykbräda?

Ja, det går att stryka utan en strykbräda, men det är oftast inte lika effektivt. Man kan använda ett bord med ett tjockt överdrag eller ett strykbräda bord, men resultaten kan variera.

Sammanfattning

Att hitta den bästa strykbrädan för dina behov behöver inte vara en utmaning. Genom att tänka på storlek och form, material och konstruktion, höjdjustering och ergonomi, samt extra funktioner och tillbehör, kan du hitta en bra strykbräda som passar dina behov och budget.

Oavsett om du är ute efter en enkel och stabil strykbräda eller en lyxigare modell med alla finesser kommer den här köpguiden att hjälpa dig att göra ett välgrundat val. Lycka till i jakten på den bästa strykbrädan för ditt hem!

Källor