Tekanna med sil

Letar du också efter tekanna med sil bäst i test? Då har du kommit till rätt ställe! I den här artikeln visar vi dig nämligen vägen till den bästa tekannan med sil.

Te är en dryck som många dricker i sin vardag över hela världen. Te kan återfinnas inom alla möjliga kulturer, från Kina och Japan i Asien till England i Europa. På håll kan det skilja sig i hur mycket man bryr sig om själva kvaliteten på kannan man brygger sitt te i. Därför kommer tekannor i alla möjliga olika material.

Det kan ibland vara svårt att veta exakt vilka egenskaper hos en tekanna som gynnar kvaliteten på teet. I detta test har vi alltså valt att ta fram och recensera några tekannor som vi ansåg var bäst utifrån sina egenskaper och utseende.

Tekanna med sil bäst i test

1. Nordic Sense 

2. World of flavours

3. Le'Xpress

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

1. Nordic Sense tekanna med sil – bäst i test!

Nordic Sense tekanna med sil
Nordic Sense tekanna med sil

Denna svarta tekanna från Nordic Sense är i gjutjärn och har en tesil av rostfritt stål. Tekannan rymmer 1,5 liter och är alltså i större format. Den är designad i en rund form och på toppen har den upphöjda prickar.

Gjutjärn som material har en lång livslängd, vilket gör att tekannan håller sig länge. Gjutjärnet gör även att värmen håller sig inne och du slipper dra fram termosen. Insidan på tekannan är emaljerad, vilket gör att den inte tar upp smaker eller kryddor. På så sätt fastnar det inga smaker till nästa användning.

2. World of Flavours tekanna

World of flavours tekanna
World of flavours tekanna

Japansk högkvalitativ design har inspirerat både utseendet och de praktiska elementen hos denna tekanna i svart gjutjärn. Den är designad för att kunna brygga olika typer av löst te och med tepåsar, och den har ett inbyggt rostfritt stålnät som går att ta av. Handtaget ska vara lätt att hälla med och kannan rymmer 450 milliliter, vilket motsvarar ungefär två koppar.

Även denna kanna har en emaljerad insida. Det möjliggör längre värmehållning och hindrar smaker från att beblandas, vilket höjer kvaliteten på teet. Man diskar den enkelt för hand.

3. Le’Xpress japansk tekanna

Le'Xpress tekanna
Le’Xpress tekanna

Denna svarta tekanna från Le’Xpress är också inspirerad av japansk kultur. Denna variant av tekanna heter Tetsubin, vilket är en traditionell japansk tekanna i gjutjärn. Kannan är rundformad och har ett bågformat handtag.

Den är designad med ränder på utsidan av behållaren längs med kannan, och locket bär samma design. Måtten på kannan är 14 centimeter i höjd med locket, och den rymmer 500 milliliter, vilket motsvarar ungefär två koppar. Gjutjärnet gör att värmen håller sig inne och att teet kan stå och dra sig i lugn och ro.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en tekanna med sil?

Tekannor med sil kan variera högt i pris beroende på kvalitet, design och andra praktiska egenskaper. En mer enkel variant kan falla under 200-lappen. Många av de dyrare tekannorna är i gjutjärn och är mer designade, såsom dessa som faller mellan 300-600 kronor. Det finns även diskmaskinsvänliga varianter som ligger uppåt 1000-lappen.

Bästa tekannan med sil

Hur väljer man den bästa tekannan med sil?

För att välja den bästa tekannan med sil så bör man tänka på vilka kvaliteter som är viktigast och vilka material som kan vara bäst. Man ska även titta på vilken typ av sil som ska användas. Alla tekannor kommer inte med en inbyggd sil och därför kan man behöva köpa en egen sil till.

  • Material – Materialet avgör mycket, hur smakerna blir och hur bra den håller kvar värmen. En tekanna i gjutjärn är att föredra därför att materialet har en förmåga att hålla värmen länge, vilket ger teet möjlighet att dra sig och ge bra smak på vattnet, utan att teet blir kallt under tiden. En annan fördel är att gjutjärnet har bra livslängd och gör att den kan hålla väldigt länge. Porslin håller också värmen bra och hjälper teet att öppna sig.
  • Form – En rund form gör att värmen fördelas mer jämnt i kannan.
  • Lock – Kannan bör ha ett lock som inte faller av när man lutar den och som har ett litet vädringshål.
  • Storlek på sil – Storleken på en tesil är avgörande för smak och kvalitet på teet. Om man ska använda sig av en tesil så måste den vara vid nog för att tebladen och örterna ska kunna veckla ut sig. Här finns det många olika tesilar att välja på, bland annat i bambu, metall eller i tyg, beroende på vilken typ av te du vill brygga.
Tekanna med sil test

Hur gjorde vi vårt tekanna med sil test?

I vårt test tog vi fram tre olika tekannor som vi ansåg var bäst i test. I vår bedömning letade vi efter kannor som hade bra kvalitet och som kunde bevara både värme men också smak, i detta fall är alla tre i gjutjärn, och som var i en rimlig prisklass för sin kvalitet. Vi utgick även från storleken på kannan som var mest praktisk för en rimlig mängd te, både för en ensam person men också för ett sällskap. Informationen som använts i våra recensioner hittades i kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Källor