Termoskanna

Letar du också efter termoskanna bäst i test 2024? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig i denna artikel hitta den bästa termoskannan för att hålla ditt kaffe varmt i mååånga timmar. Läs vidare för att se vår topplista över termoskannor och lite svar på vanliga frågor gällande termoskannor.

Termoskanna bäst i test 2024

1. Eva Solo termoskanna

2. Stelton classic termoskanna

3. Table Top Stories termos

Eva Solo termoskanna
Stelton classic termoskanna
Table Top Stories termos

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Eva Solo termoskanna recension

Eva Solo termoskanna
Eva Solo termoskanna

Denna termoskanna från Eva Solo var den vi utsåg till termoskanna bäst i test 2024! Med sin stilrena design håller den kaffet varmt (eller kallt) i flera timmar. Dessutom finns den i massor av färger, för dig som gillar annat än svart…

Termoskannan har också en droppfri funktion som gör att den inte droppar efter upphällning. Inga mer kaffefläckar på diskbänken! Kannan är tillverkad i rostfritt stål och håller i princip en livstid.

Överlag är Eva Solo termoskannan den modell vi rekommenderar varmast, och dessutom brukar den ofta vara på rea!

Stelton classic termoskanna recension

Stelton classic termoskanna
Stelton classic termoskanna

En simpel, och riktigt stilren termoskanna är denna klassiska modell från Stelton. Den har en grym värmebehållande förmåga.

Designen är skapad av Erik Magnussen år 1977 och har varit densamma ända sedan dess! Den är fortfarande Steltons bästsäljare, och med bra anledning.

Det enda negativa är att den inte får plats på alla kökshyllor, det måste vara en extra hög hylla.

Om du letar efter en stilren termoskanna som håller värmen bra är Stelton classic termoskannan ett bra alternativ.

Table Top Stories termos recension

Table Top Stories termos
Table Top Stories termos

För dig med lite mindre budget är Table Top Stories termosen den modell vi rekommenderar till dig.

Den håller värmen/kylan utmärkt i flera timmar med både varm och kall dryck. Dessutom är den enkel att rengöra i diskmaskinen, eller med diskborste.

Denna modell finns tyvärr bara i två färger, men svart och vit passar ju in i nästan alla kök.

Allt som allt är det en bra modell för prislappen och rekommenderas för dig med lite mindre plånbok.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa termoskannan

Istället för att bara ge dig våra rekommendationer på modeller genom vår termoskanna bäst i test lista, ska vi också besvara lite vanliga frågor. Det underlättar modell-valet för dig, speciellt om du ska välja en annan modell än de vi har på topplistan.

Hur fungerar en termoskanna?

De flesta termoskannor har dubbla eller till och med tre lager på insidan. Utrymmet mellan dessa lager är vakuumförseglade och det kommer därför inte in någon lyft. Det gör att värmeöverföringen bromsas, och därför behåller termoskannan värmen på det du har i den.

Den skotska fysikern och kemisten James Dewar såg denna effekt och uppfann vakuumkolven år 1892. Det är en behåller med en inner- och en yttervägg som särskiljs av ett vakuum. Dewars vakuumkolv är föregångaren till dagens termos eller termoskanna.

Hur underhåller man en termoskanna?

Att underhålla en termoskanna är enkelt. Försök att inte tappa den, då kan vakuumförseglingen brytas. Håll den så ren som möjligt, och se till att ge den en ordentlig diskning då och då. De flesta termosar tål tyvärr inte diskmaskinen, så detta får du göra för hand. Ibland tål bara locket det, men kannan i sig brukar inte tåla värmen som skapas i diskmaskinen.

Hur använder man en termoskanna på bästa sätt?

Vi kommer inte göra en djupdykning i hur termodynamik fungerar, men det räcker med att säga att det finns en rad faktorer som påverkar hur bra värmen hålls i termoskannan. För att lyckas hålla innehållet varmt eller kallt ska du förvara termoskannan någonstans där den är isolerad.

Om innehållet ska förbli kallt är det bästa att ställa den i skuggan eller i kylboxen. Var alltid uppmärksam på var du ställer termoskannan. Om du till exempel ställer den på asfalt under en varm sommardag kommer värmen på innehållet öka.

Ja, termoskannan har ett isolerat lock och värmeisolering för att behålla temperaturen på sitt innehåll. Men oavsett konstruktion eller modell så klarar den inte alla väder. Försök därför som tidigare nämnt – att placera den på rätt plats.

Termoskanna test

Hur gjorde vi vårt termoskanna test?

För att göra vårt termoskanna test så kollade vi först och främst på marknadens utbud. Därifrån valde vi ut några modeller som fått bra kundrecensioner och läste på om de. Allt från dess värmebehållande förmåga till hur snygg designen den hade var relevant för att skriva våra egna recensioner. Andra kriterier var rengöring (läs mer om det här!), material, och hållbarhet.

Utifrån den information vi hittade skrev vi ihop egna recensioner.

Slutligen rankade vi de i termoskanna bäst i test listan som du hittar längst upp i den här artikeln. Om du vill testa hur bra din termoskanna är kan du följa våra instruktioner nedan:

Det varma termoskanna testet: Fyll varje termos till toppen med vatten på 88°C. Stäng sedan locken och låt dem stå i 24 timmar. Innan de öppnas, skaka dem för att fördela allt vatten jämt. Du kan också använda dig av en stektermometer för att mäta start- och sluttemperaturen. Sedan tömmer du kannorna och låter de så i tre timmar för att återgå till rumstemperatur.

Det kalla termoskanna testet: Fyll varje kanna upp till kanten med kallt vatten, som med termometern ska vara runt 7°C. Återigen stänger du termoskannorna och låter dem stå i 24 timmar. Nästa dag skakar du dem, öppnar och kontrollerar temperaturen.

Med hjälp av detta kan du beräknada värmeförlust/värmeökning i båda termoskanna testerna.

Bästa termoskannan

Hur väljer man den bästa termoskannan?

Det kan såklart vara svårt att välja den bästa termoskannan, det är därför vi är här! Om du läst igenom vår termoskanna bäst i test lista längst upp, men ändå inte kommit till en slutsats kan dessa tips hjälpa dig i rätt riktning.

Material

Vilket material är att föredra när det kommer till termosar? Vilket material håller längst?

Flaskans inre delar är ibland gjord av glas. Dessa modeller är i första hand väldigt hygieniska. De är lätta att rengöra och innehållet bevaras bra. Tyvärr är dess stora nackdel att den är bräcklig. Efter 2-3 gånger av tappande går de oftast sönder…

Metall – ett praktiskt och hållbart alternativ. För sådana modeller är rostfritt stål den föredragna metallen så att rost inte behöver vara ett orosmoment.

Plastflaska – inte det bästa alternativet. För det första behåller plast värme dåligt (även om en spegelbeläggning kan förbättra situationen). För det andra är den mycket bräcklig och kan spricka efter inte allt för mycket användning.

Det yttre skalet kan också vara tillverkat av olika material: ett yttre av plast minskar kannans vikt och gör den lättare att bära med sig, vilket är viktigt för många. Metaller som inte rostar ger en hållbar konstruktion och gör termosen både praktisk och hållbar. Glas kan också användas, men denna version är inte särskilt praktisk.

Kaffeälskare? Läs om de bästa Moccamasters här!

Volymen

När du letar efter en termoskanna är nog fråga nummer ett att besvara vilket volym du behöver. Dricker du ofta flera koppar kaffe efter varande? Behöver du rymma kaffe för hela familjen? Om du till exempel vandrar eller reser mycket bör du välja en större termoskanna. Om du däremot inte alls dricker kaffe ofta, och enbart kommer använda den till dig själv är det nog mer passande med en liten modell.

Locket

Locket måste stänga in den värme som innehållet i termosen har. Att sidorna inte släpper ut någon värme är nästan självklart, oavsett hur dålig modell du köper, men locket är en helt annan femma. Det är oftast locket som är boven när det kommer till termosar som inte fungerar.

Det finns flera olika typer av lock på termoskannor, men vi tyckte att alla material har både dåliga och bra egenskaper.

Pris

Hur mycket ska du då betala för en bra termoskanna? Priset beror förstås på kvalitén och tillverkaren, men märkligt nog garanterar höga prislappar inte alltid bättre prestanda. Priset påverkas vanligtvis av de material som används, extrafunktioner, storlek, och design. Från vad vi har sett kan du från 250kr hitta ganska bra termoskannor. Vill du däremot ha en med snygg design, kan det uppgå till några hundralappar över det.

Källor