6 bästa tesilarna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Unik design

Rösle 8 cm

Rösle 16 cm

Exxent Passersil

Eva Solo Tesil

Att söka efter den optimala tesilen kan kännas som att navigera i en djungel av valmöjligheter och funktioner. Det finns en mängd olika varianter på marknaden, och att hitta den rätta kan vara en utmaning.

I detta test har vi djupdykt i tesilarnas värld, utforskat de olika typerna, jämfört material och kvalitet och, framförallt, provat dem i praktiken.

Vårt mål är att hjälpa dig att finna den bästa tesilen som uppfyller dina behov och förhöjer din teupplevelse. Läs vidare för att upptäcka våra upptäckter och rekommendationer!

1. Bäst i test – Rösle 8 cm

Rösle 8 cm Tesil

Se bästa priset

När vi nyligen utforskade köksredskap, hade vi möjlighet att testa Rösle 8 cm, en trådsil med flera användningsområden.

Denna produkt från Rösle, ett företag känt för sina högkvalitativa köksredskap sedan 1888, var mycket intressant att undersöka. Denna recension är baserad på våra egna erfarenheter samt recensioner vi funnit online.

Rösle 8 cm trådsil utmärkte sig när det kom till att sila te. Dess finmaskiga nät hindrade alla teblad från att slinka igenom, vilket resulterade i en ren och behaglig tekopp.

Silens totala längd på 19,5 cm och diameter på 8 cm gjorde den lätt att hantera, medan det rostfria stålet garanterade hållbarhet och enkel rengöring, eftersom den tål maskindisk.

En annan användning vi upptäckte var siktning av florsocker. Den finkorniga strukturen på silen gjorde att endast de finaste partiklarna passerade, vilket är idealiskt för bakning. Vi var imponerade av dess mångsidighet och den praktiska lilla upphängningskroken i änden.

Företaget, baserat i Bayern, Tyskland, har utvecklat sina produkter med en balans av funktion, kvalitet, design och innovation. Detta var klart när vi använde Rösle 8 cm trådsil; dess tidlösa design och överlägsna funktionalitet gjorde användningen av produkten till ett nöje.

Den största nackdelen vi upptäckte var dock att silen inte är kompatibel för induktion, och det kan vara en begränsning för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Rösle 8 cm en välgjord och mångsidig trådsil som lever upp till förväntningarna. Dess höga kvalitet och användarvänlighet gör den till ett utmärkt tillskott i köket, trots några begränsningar. Vi anser att den representerar Rösles engagemang för kvalitet och innovation och rekommenderar den till alla som behöver en tillförlitlig sil i köket.

Fördelar

 • Perfekt för att sila te och siktning av florsocker
 • Tillverkad av hållbart rostfritt stål
 • Tål maskindisk, vilket underlättar rengöring
 • Praktisk upphängningskrok

Nackdelar

 • Inte kompatibel för induktion

2. Bäst premiumval – Rösle 16 cm

Rösle 16 cm Tesil

Se bästa priset

När vi fick möjlighet att testa Rösle 16 cm, en finmaskig sil, kände vi omedelbart igen märkets kännetecken för kvalitet och innovation. Denna sil, med sitt fina nät, är en idealisk kompanjon i köket, perfekt för silning, passering, blanchering, och även för att damma mat med florsocker och sikta mjöl.

Vi var speciellt imponerade av dess komfort och stabilitet under användning, vilket möjliggjordes av det öppna handtaget. Detta gjorde det enkelt att använda produkten med noggrannhet och precision, en viktig faktor i köket där detaljerna spelar stor roll.

Rostfritt stålmaterial av 18/10-kvalitet försäkrade hygien och motståndskraft mot värme och kemiskt slitage, vilket gör den till en trogen följeslagare vid många matlagningsäventyr.

Dessutom, med sin kapacitet på 0,6 liter, var silen tillräckligt rymlig för att hantera olika ingredienser, samtidigt som den lätt kunde diskas i maskin, vilket sparade mycket tid och ansträngning. Med sina mått på 16 x 33 cm, var den varken för stor eller för liten, och var en behändig storlek för de flesta köksbehov.

Men vi märkte även en potentiell nackdel: för dem som föredrar ett mer greppvänligt handtag, kan det öppna handtaget kännas lite ovant till en början.

Rösle har under sina över 130 år i branschen byggt upp ett rykte för att producera högkvalitativa köksredskap, och denna sil är inget undantag. Den representerar en balans mellan varumärkets tradition och nyskapande, och den levererar på det sättet vi hade förväntat oss, i enlighet med Rösles rykte för överlägsen hantverkskunnande.

I slutändan finner vi att Rösle 16 cm är en pålitlig, hållbar och mångsidig sil som lever upp till varumärkets standarder, och vi skulle gladeligen rekommendera den till alla som söker ett hållbart och effektivt köksredskap.

Fördelar

 • Högkvalitativt rostfritt stål
 • Stabil och komfortabel användning
 • Tål maskindisk

Nackdelar

 • Inte optimal för mycket stora mängder

3. Bäst budgetval – Exxent Passersil

Exxent Passersil Tesil

Se bästa priset

När vi fick chansen att pröva Exxent Passersil, var vi mycket förväntansfulla. Den här silen är utmärkt, med sitt dubbelnät av rostfritt 18/10-stål, som ger den en robust känsla och lång livslängd.

Med en diameter på 7,5 cm och en total längd på 20 cm, visade den sig vara en bekväm storlek för de flesta köksuppgifter.

Exxent Passersil är idealisk för att sila allt från bär och tomater till potatis. Vi upplevde att den till och med var effektiv för att dränera pasta, vilket är en uppgift som kan vara problematisk för vissa siler. Dubbelnätet är speciellt användbart, då det tillåter en att enkelt och effektivt separera överflödigt vatten från ingredienserna.

När det kommer till design, är den metalliska färgen och det rostfria stålet inte bara funktionellt utan också estetiskt tilltalande, och smälter väl in i de flesta köksmiljöer. Det är en särdeles lätt produkt, med en vikt på endast 0,041 kg, vilket gör den lätt att hantera och förvara.

Men trots dess många fördelar, upplevde vi en nackdel med silen; dess storlek kan vara begränsande när man hanterar större mängder mat. För dem som ofta lagar mat för många människor, kan det vara värt att överväga en större modell.

Trots denna begränsning, fann vi Exxent Passersil vara ett utmärkt tillägg till vårt kök. Dess praktiska design och robusta konstruktion gör den till en pålitlig partner i matlagningen.

Vi uppskattar speciellt dess mångsidighet och förmåga att hantera en rad olika ingredienser och uppgifter, från att dränera pasta till att sila bär och grönsaker.

Trots några små brister, har Exxent Passersil mycket att erbjuda. För den som söker en pålitlig, hållbar och effektiv sil, är detta en utmärkt kandidat, särskilt för mindre hushåll och för de som värdesätter design lika mycket som funktion.

Fördelar

 • Robust och hållbart material
 • Estetiskt tilltalande design
 • Effektivt dubbelnät

Nackdelar

 • Begränsad kapacitet
 • Kan vara svår att rengöra

4. Unik design – Eva Solo Tesil

Eva Solo Tesil

Se bästa priset

När vi fick Eva Solo Tesil i händerna var vi genast imponerade av dess stilrena och smarta design. Denna konformade tesil är tillverkad i rostfritt stål, kombinerat med silikon, som lovar att leverera en överlägsen teupplevelse. Med sitt rymliga filter låter den tebladen blomma ut och dra optimalt, vilket gör att varje tekopp blir till en njutning.

Vi märkte omedelbart att, till skillnad från tepåsar och traditionella pappersfilter, absorberar inte Eva Solo Tesil de eteriska oljorna som ger teet dess rika, aromatiska smak. Detta är verkligen en upplevelse för sanna teälskare. Ett annat plus är att filtret har en silikonspets som skyddar glas och koppar från repor, en detalj som vi fann vara mycket genomtänkt.

Användarvänligheten hos denna tesil är slående. Den översta delen av filtret blir inte varmt, vilket gör det enkelt att lyfta bort. Vi fann detta vara en bekväm funktion, speciellt när man hanterar heta vätskor. Denna lätthet och säkerhet under användning är avgörande för den dagliga användningen av produkten.

En liten nackdel vi stötte på var rengöringen av de små delarna av filtret. Även om det tål maskindisk, kan tebladen fastna, och det krävs lite extra ansträngning för att rengöra det ordentligt.

Eva Solo Tesil är inte bara en praktisk köksartikel, men även en vacker en. Den estetiska, industriella designen av rostfritt stål och silikon är både modern och tidlös, och smälter väl in i varje köksmiljö.

I slutändan har Eva Solo Tesil levt upp till våra förväntningar. Det är en produkt som förenar design och funktionalitet och omvandlar tebryggningen till en konstform. Det kan vara en mindre investering, men för de som verkligen uppskattar en god kopp te, är det väl värt det.

Sammanfattningsvis erbjuder Eva Solo Tesil en högkvalitativ och genomtänkt lösning för teälskare som vill njuta av varje kopp till fullo.

Fördelar

 • Skyddar mot repor
 • Användarvänlig och säker
 • Estetisk design

Nackdelar

 • Kan vara stor för mindre koppar

5. Elegant modell – Drosselmeyer Tesil

Drosselmeyer Tesil

Se bästa priset

När vi provade Drosselmeyer Tesil var vi glada över hur enkel den var att använda och dess eleganta svenska design. Det var uppenbart från början att Drosselmeyer hade lagt stor vikt vid funktionalitet och estetik.

Denna tesil är otroligt lätt att fylla, tack vare dess skedformade skopa och den skjutbara designen, vilket verkligen förbättrar den övergripande användarupplevelsen.

Den finmaskiga silen var särskilt imponerande. Den klarade av att hålla kvar även de allra minsta tebladen, garanterar därmed en kopp te som är ren och full av smak. Denna egenskap är synnerligen värdefull för de teälskare som föredrar sorter med mindre blad som vanligtvis är svåra att hantera med en traditionell tesil.

Vi njöt verkligen av den droppfria upplevelsen som Drosselmeyer Tesil erbjöd. Det var en fröjd att kunna placera tesilen direkt på bordet efter bryggning, utan några spill, vilket bidrar till en ren och snygg tebryggningsprocess. Den undre delen är operforerad, vilket eliminera risken för spill på bordet, och det är en detalj vi verkligen uppskattade.

En liten detalj vi inte var fullständigt nöjda med var att huvudmaterialet är plast, vilket för vissa kan kännas mindre hållbart och elegant jämfört med alternativ av metall. Detta är dock mest en fråga om personlig smak, och produkten kändes ändå solid och välkonstruerad.

Även om tesilen är avsedd för en kopp, fann vi att mängden te som får plats i skeden lätt räcker för att brygga två koppar, vilket är en oväntad men välkommen fördel. Slutligen, rengöring av produkten var en bris. Den var enkel att skölja av och tålde maskindisk utan problem.

Drosselmeyer Tesil imponerar med sin innovativa och användarvänliga design, och trots vissa mindre brister, skulle vi rekommendera den till alla teentusiaster som vill njuta av en praktisk och stilren bryggupplevelse.

Fördelar

 • Droppfri design
 • Finmaskig sil
 • Enkel att fylla
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kan vara stor för vissa koppar

6. Populär modell – Exxent 17,5 cm

Exxent 17,5 cm Tesil

Se bästa priset

När vi provade Exxent 17,5 cm, en klassisk tetång av rostfritt 18/8-stål, fann vi att den var extremt lättanvänd och utmärkt för olika sorter av löst te.

Tångens storlek och diameter var speciellt fördelaktig när vi handskades med större mängder te. Dess 6,3 cm diameter och 17,5 cm längd gjorde det enkelt att portionera teet, och dess rostfria konstruktion garanterade hållbarhet och robusthet.

En viktig aspekt av Exxent tetång är dess finmaskiga nät, vilket är avgörande för att hindra små teblad från att flyta ut i vattnet. Vi uppskattade verkligen denna detalj, då den möjliggör en renare och mer njutbar tekopp, särskilt med teer som har mindre och finare blad.

Exxent 17,5 cm var lätt att manövrera, och dess lämplighet för alla lösa teer och örter gjorde den till en mångsidig kompanjon under våra te-stunder. Dessutom var den mycket praktisk att rengöra; det rostfria stålet säkerställde att inga smaker fastnade mellan användningarna.

Ett mindre problem vi stötte på var att den kan vara lite klumpig när man brygger te i mindre koppar, men detta var verkligen en mindre nackdel i ljuset av dess många positiva egenskaper.

För alla teälskare som söker en tillförlitlig, hållbar och praktisk lösning för att brygga löst te, skulle Exxent 17,5 cm vara ett utmärkt val.

Det är evident att designen har prioriterat funktionalitet och användarvänlighet, och resultatet är en produkt som lyckas leverera på båda dessa fronter, samtidigt som den behåller en enkel och klassisk estetik.

I en värld av te-tillbehör där utbudet är stort, utmärker sig Exxent 17,5 cm för dess otroliga enkelhet och effektivitet, och trots några mindre nackdelar, skulle vi varmt rekommendera den till alla som älskar löste.

Fördelar

 • Lättanvänd
 • Finmaskigt nät
 • Robust och hållbar
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kan vara klumpig för små koppar

Hur vi utförde vårt test av tesilar 2024

För att ge våra läsare den mest omfattande och pålitliga informationen har vi genomfört ett noggrant och välplanerat test av flera tesilar.

Vi har värderat varje produkt utifrån diverse kriterier och delat med oss av våra upplevelser och funderingar. Vår önskan är att våra insikter ska assistera dig i jakten på den bästa tesilen, som vi korat till “bäst i test” baserat på vår utförliga analys.

Förberedelse av Testmiljö

För att försäkra oss om konsekvent och rättvis testning, var upprättandet av en kontrollerad testmiljö av yttersta vikt.

Vi strävade efter att replikera de förhållanden under vilka de flesta skulle använda en tesil, med uppmärksamhet på faktorer som vattentemperatur och mängden te. Denna detaljrika inställning gav oss en stabil grund för att korrekt bedöma varje produkts prestanda och användarvänlighet.

Detaljerad Testprocess

Vår testprocess var strukturerad och omfattande. Varje tesil utsattes för samma procedurer, där vi noggrant observerade och utvärderade resultatet. Vi följde en stegvis metod:

 • Mätning av rätt mängd teblad
 • Placering av tebladen i tesilen
 • Nedsänkning av tesilen i varmt vatten
 • Utvärdering av teets smak, styrka och klarhet

Under testprocessen noterade vi våra intryck och funderingar, särskilt kring hur lätt det var att hantera varje tesil och rengöra den efter användning.

Genomförande av Testerna

När det kom till själva genomförandet av testerna, var vårt fokus på precision och upprepning. Varje tesil testades flera gånger för att säkerställa konsekvent resultat.

 • Antal tester per produkt: 5
 • Genomsnittlig testtid per produkt: 30 minuter

Vår observation under dessa tester centrerades kring tesilens kapacitet, användarvänlighet och hållbarhet. Vi reflekterade över våra upplevelser med att köpa en tesil och jämförde de olika produkternas förmåga att leva upp till våra förväntningar.

Det bäst i test-vinnande alternativet utmärkte sig genom överlägsen prestanda och konsekvent högkvalitativ bryggning.

Utvärdering

Efter att noggrant ha genomfört vårt test, följde en metodisk utvärderingsprocess. Vi bedömde varje tesil utifrån dess prestanda, användarvänlighet, design och uppfyllelse av de förväntningar vi hade satt.

Varje produkts resultat jämfördes för att identifiera styrkor och svagheter. För att bestämma vilken tesil som skulle få epitetet “bäst i test”, övervägde vi inte enbart dess enskilda prestation, utan även dess relativa prestanda i jämförelse med andra tesilar.

Vi funderade även över vilken stor tesil som bäst passade olika användningsområden, som en stor kopp eller en hel tekanna.

Hållbarhet och Långtidstest

Hållbarhet är en av de mest avgörande aspekterna när man ska köpa en tesil. Med detta i åtanke utförde vi långvariga tester, där vi utsatte tesilarna för daglig användning under flera veckor. Denna långtidstestning gav oss insikt i hur varje produkt stod emot slitage, korrosion och potentiella skador från daglig hantering.

Vi övervägde också huruvida en billig tesil kunde stå emot samma slitage som en dyrare variant, och vilka kompromisser man eventuellt behövde göra.

Säkerhet och Pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är centrala när man använder en produkt dagligen. Under vårt test observerade vi hur varje tesil presterade när det kom till dessa kriterier. Vi var speciellt uppmärksamma på eventuella skarpa kanter, risk för att bränna sig, eller om produkten riskerade att gå sönder under användning.

Vi kollade även på säkerhetsfunktioner, som greppvänliga handtag eller säkra låsmekanismer, som kunde förhindra att hett vatten spilldes. Under vårt test upplevde vi några överraskningar, och vi var noga med att notera hur varje tesil hanterade oväntade situationer för att kunna bedöma dess pålitlighet över tid.

Tips för bäst användning av din tesil

Tips för bäst användning av din tesil

Innan man sätter igång och använder sin tesil, finns det några viktiga aspekter att överväga. Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att du får ut det mesta av din tesil.

Dessa råd kommer från våra observationer och upplevelser under vårt omfattande test av olika tesilar, och vi anser att de är centrala för att göra den bästa användningen av produkten.

Kontrollera Säkerhetsanvisningarna

Under vårt test observerade vi vikten av att alltid läsa och följa säkerhetsanvisningarna som medföljer produkten. Detta garanterar inte bara din säkerhet utan även optimal användning av tesilen.

Genom att noggrant granska instruktionerna kan du förebygga potentiella olyckor och även upptäcka särskilda funktioner som kan bidra till att göra din upplevelse bättre.

Rengöring före Första Användningen

Det visade sig vara essentiellt att alltid rengöra tesilen ordentligt innan första användningen. Vårt test avslöjade att orenheter och tillverkningsrester kunde påverka smaken av teet negativt. En noggrann rengöring garanterar en ren och autentisk tesmak och säkerställer att du kan njuta av din dryck utan störningar.

Användning av Rätt Te

Användningen av rätt sorts te var en annan kritisk faktor som vi identifierade under vårt test. Vissa tesilar passar bäst för lösviktste medan andra är mer lämpliga för finmalda teer. Genom att matcha rätt te med den bästa tesilen för just det teet säkerställer du bästa möjliga bryggning och smak.

Mätning av Te

Noggrann mätning av te är avgörande för att uppnå önskad smak och styrka. Under testet fann vi att de bästa resultaten uppnåddes när vi följde rekommendationerna på te-förpackningen. Att använda för mycket eller för lite te kan resultera i en obalanserad bryggning och påverka din teupplevelse negativt.

Korrekt Vattentemperatur

Att använda vatten med rätt temperatur är av yttersta vikt, som vi snabbt insåg under vårt test. För varmt vatten kan göra teet beskt, medan för kallt vatten inte extraherar tillräckligt med smak. Att ha en bra termometer kan hjälpa till att säkerställa korrekt vattentemperatur och därmed bättre te.

Låt Teet Dra

Ett annat viktigt steg som vi observerade under vårt test var teets dragtid. Varje tesort har sin optimala dragtid för att framhäva dess unika smakprofil. Att låta teet dra för länge kan leda till en överextraktion och resultera i en besk och obehaglig dryck. Vi rekommenderar därför att alltid följa tillverkarens rekommendationer.

Integrerad Tekanna

Vårt test visade även att om du har en tekanna med sil, kan detta vara ett utmärkt alternativ för att undvika att hantera en separat tesil. Detta gör bryggprocessen smidigare och kan bidra till en mer bekväm teupplevelse.

Slutsats

Genom att hålla dessa tips i åtanke kan du optimera användningen av din tesil och förhöja din teupplevelse. Vår undersökning visar att korrekt användning och noggrann uppmärksamhet på detaljer kan göra stor skillnad i teets slutgiltiga kvalitet och smak.

Dessa råd kommer direkt från våra erfarenheter under testet och representerar den samlade kunskapen från vårt team. Detta är essentiella aspekter som alla teälskare bör känna till för att kunna njuta fullt ut av sin tekopp, vare sig man valt en billig eller dyr tesil.

Hur man hittar den bästa tesilen

Hur man hittar den bästa tesilen 2024

Det finns massor på marknaden idag, så hur hittar man egentligen den bästa tesilen? Om du inte hittat någon som passar dig i vår tesil bäst i test lista kommer här några rekommendationer på hur du ska göra ditt val. Tänk också på att vissa av våra kriterier helt är upp till egna preferenser (såsom pris).

Material

Materialet på tesilen ska alltid vara rostfritt stål. Det finns modeller gjorda i plast, men dessa ska undvikas under alla omständigheter.

Plastmodellerna tappar både färgen och formen efter ett antal användningar. Vissa tycker också att plasten börjar ta smak i teet efter längre användning, något som absolut inte är bra!

Funktionalitet

Funktionaliteten är verkligen det viktigaste när du väljer tesil. Försök att hitta en modell som har en lite mer nytänkande design än den traditionella silen. Visst, den traditionella silen gör sitt jobb, men produkter kan alltid förbättras!

De nya modellerna har ofta hittat en lösning på det eviga problemet att lägga tesilen på bordet efter användning – det blir inga fläckar! Multifunktionalitet räknas också in i denna kategori. Här tänker vi främst att det ska inkludera att tesilen kan användas till annat, som till exempel att pudra socker på bakverk, eller göra drinkar!

Pris

Du kan alltid hitta en tesil på IKEA, Jysk eller liknande varuhus för 20kr, men är det verkligen värt det? Vi på HemmaPrylar tycker i alla fall inte det är värt att köpa grejer som bara håller i någon månad.

Köp hellre en modell för åtminstone en hundralapp. Vi har modeller i alla prisklasser på vår topplista, säkerligen hittar du någon som passar din plånbok!

Vanliga frågor om tesilar 2024

Vad kostar det att köpa en tesil?

Att köpa en tesil kan variera i pris, beroende på märke, material och design. Du kan hitta en billig tesil för en symbolisk summa, men det finns också lyxvarianter som kan kosta betydligt mer.

Var kan man köpa tesilar?

Tesilar kan köpas både online och i butik, men vi rekommenderar att köpa online då utbudet är större och det är lättare att jämföra priser och läsa recensioner från andra användare.

Ska man köpa tesil eller tekula?

Valet mellan tesil och tekula beror helt på personliga preferenser. Vissa föredrar en tesil för dess användarvänlighet och mångsidighet, medan andra svär vid en tekula för dess kompakta form och traditionella känsla.

Hur länge håller en tesil?

En tesils livslängd beror på material och användning. En väl underhållen tesil kan hålla i många år, särskilt om den är gjord av robusta material som rostfritt stål eller hårdplast.

Källor