Trätrall balkong


Om du någonsin har drömt om att omvandla din balkong till ett mysigt och estetiskt tilltalande utrymme, då är du inte ensam. Trätrall är ett populärt val för många som söker ett elegant och funktionellt golv till sin balkong. Men får man lägga trall på balkongen?

Hur går man tillväga för att lägga golv där? Vilket material bör man välja? Behöver trallen vara tryckimpregnerad? I den här artikeln går vi igenom ett omfattande test av olika trätrallar för balkonger, och ger dig de insikter och svar du behöver för att göra ett informerat val.

1. Bäst i test – Woodlon golvplatta

Woodlon golvplatta

Se bästa priset

Under vår testprocess kunde vi inte låta bli att bli imponerade av Woodlon golvplatta. När vi installerade den var det första som slog oss hur otroligt enkelt det var att lägga golvet. Plattorna klickades ihop i ett nafs, helt utan verktyg. Detta var särskilt uppskattat eftersom vi i tidigare tester stött på produkter som krävde en mer komplicerad monteringsprocess.

Specifikationer
Mått: 300 x 300 x 22,2 mm
Vikt: 5,4 kg
Antal: 4 st
Yta: Slitstark polymer
UV-beständighet: Ja, extra livslängd

Ytan på Woodlon golvplattan fångade vårt öga med sin naturtrogna trästruktur. Polymermaterialet som omsluter brädorna 360 grader kändes mycket slitstarkt, och när vi testade dess motståndskraft mot fläckar visade den sig vara imponerande. Vi var också nöjda med hur väl golvet klarade det skandinaviska klimatet under våra hållbarhetstester.

Däremot noterade vi att, trots att materialet var UV-beständigt, var det en aning känsligt för mycket stark sol. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, men något att vara medveten om ifall balkongen ligger i direkt solljus under stora delar av dagen.

Ett annat plus med Woodlon golvplattan var att det var lätt att montera isär plattorna för vinterförvaring eller flytt. Detta gör den särskilt lämplig för de som söker ett flexibelt och lätthanterligt balkonggolv.

Sammanfattningsvis är Woodlon golvplatta ett starkt val för de som söker ett lättmonterat och hållbart golv till balkongen. Den är särskilt imponerande när det kommer till enkelheten i montering och demontering, vilket gör den till en av de bäst i test i denna kategori.

Fördelar

 • Enkel montering
 • Naturtrogen yta
 • Tålig mot fläckar
 • Bra för skandinaviskt klimat
 • Lätt att montera isär

Nackdelar

 • Känslig för stark sol
 • Kan vara för lätt för vissa smaker

2. Bäst premiumval – Strand Teakplatta

Strand Teakplatta

Se bästa priset

Strand Teakplatta har visat sig vara en sofistikerad lösning för både inomhus och utomhus användning. Under våra tester imponerades vi av den höga kvaliteten på teaken, som ger en naturlig och elegant känsla till ytan den används på, vare sig det är en altan, balkong eller runt en pool.

Specifikationer
Mått: 300 x 300 x 22 mm
Material: Torkad teak
Undersida: Polyeten
Montering: Snap-on
Antal per förpackning: 11 st

Installationen av Strand Teakplatta är relativt enkelt tack vare dess Snap-on-system som gör att plattorna lätt kan häktas fast i varandra. Detta sparar tid och ansträngning vid installationen, och plattorna kan även sågas av för passning, vilket ger möjlighet till skräddarsydd design.

En av de mest framträdande egenskaperna vi observerade under våra tester var plattornas hållbarhet. Trots att plattorna kan lämnas obehandlade, förändras teakens färg över tid till en vacker silvergrå nyans, vilket kan vara önskvärt för vissa. Detta, kombinerat med dess rostfria skruvar och polyetenundersida, gör att plattorna tål att ligga ute året runt.

Det är dock värt att notera att om man väljer att olja teaken, bör inoljningen upprepas årligen. Vidare kan det vara något förvirrande att välja mellan höger och vänster plattor om man vill skapa ett rutigt mönster, men detta är inte ett problem om man vill ha en enhetlig layout.

Slutligen, Strand Teakplatta står ut som ett förstklassigt val för de som söker en elegant och hållbar golvlösning. Dess naturliga utseende, enkla installation och förmåga att stå emot elementen gör den till ett utmärkt tillskott för alla utomhus- eller inomhusmiljöer.

Fördelar

 • Högkvalitativ teak
 • Enkel montering
 • Hållbar och väderbeständig
 • Flexibilitet i design
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Kräver årlig inoljning vid behandling
 • Lite förvirrande vid mönsterläggning

3. Bäst budgetval – NSH Nordic trallplatta

NSH Nordic trallplatta

Se bästa priset

NSH Nordic trallplatta ger oss en tilltalande och funktionell lösning för utomhusgolv. Under våra tester fann vi att denna trallplatta från NSH Nordic snabbt kan förvandla en uteplats, balkong, eller trädgårdsgång till en elegant och inbjudande utomhusyta.

Specifikationer
Mått: 800 x 800 x 32 mm
Material: Trä
Tjocklek: 30 mm
Impregnering: Ja
Antal: 1 st

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av denna trallplatta är dess skyddsimpregnering, vilket gör den exceptionellt motståndskraftig mot väder och slitage. Detta är ett stort plus för de som söker en långvarig lösning för sina utomhusytor.

Installationen av trallplattan var otroligt smidig. Med måtten 800×800 mm är plattorna tillräckligt stora för att snabbt täcka en betydande yta, samtidigt som de är lätta att hantera och placera.

Vidare var trallplattans tjocklek på 30 mm ett positivt inslag som gav en känsla av stabilitet och hållbarhet. Detta, tillsammans med det högkvalitativa trämaterialet, bidrog till en solid och pålitlig konstruktion.

Dock observerade vi att storleken på plattorna, trots att de möjliggör snabb installation, kan vara besvärlig att hantera i trånga utrymmen eller om man önskar skapa mer komplexa mönster.

Slutsatsen är att NSH Nordic trallplatta är ett utmärkt val för den som söker en hållbar och estetiskt tilltalande lösning för sina utomhusytor. Med skyddsimpregnering och solid konstruktion, är detta en trallplatta som inte bara ser bra ut, utan också håller över tiden.

Fördelar

 • Skyddsimpregnering för hållbarhet
 • Lätt att installera
 • Stabil och robust
 • Användbar för olika utomhusytor

Nackdelar

 • Kan vara otymplig i trånga utrymmen
 • Begränsad flexibilitet i mönsterdesign

4. Alternativ i sten – Ibergarden Stenplatta Grå

Ibergarden Stenplatta Grå

Se bästa priset

Ibergarden Stenplatta Grå är ett imponerande alternativ för dem som önskar uppgradera sina utomhusutrymmen med ett modernt och stilrent utseende. Under vårt test av denna produkt upplevde vi att den verkade vara både funktionell och estetiskt tilltalande.

Specifikationer
Mått: 30 x 2,8 x 30 cm
Material: Sten, Plast
Färg: Grå
Användning: Utomhus
Design: Interlocking

En av de mest framträdande egenskaperna av denna stenplatta är dess kompakta storlek och interlocking design, som gör installationen otroligt smidig. Med måtten 30 x 2,8 x 30 cm är den lätt att hantera och lämpar sig väl för både små och stora ytor.

Vi uppskattade även det blandade materialet av sten och plast. Detta kombinerar hållbarheten hos sten med lättheten och flexibiliteten av plast. Detta resulterade i en robust men lätt platta som är enkel att arbeta med.

Färgen är en annan stark punkt för Ibergarden Stenplatta. Den grå färgen ger en neutral och modern känsla, vilket passar bra till de flesta utomhusmiljöer.

Det bör noteras att medan den kompakta storleken har sina fördelar, kan det krävas ett större antal plattor för att täcka större ytor vilket kan öka de totala installationskostnaderna.

Ibergarden Stenplatta Grå visade sig vara ett utmärkt val för att ge utomhusutrymmen ett lyft. Med sin eleganta design, robusta material och lätt installation, är det ett attraktivt alternativ för de som söker en modern och hållbar lösning.

Fördelar

 • Lätt installation med interlocking design
 • Kombination av sten och plast för hållbarhet
 • Modernt och neutralt utseende
 • Flexibel för olika utomhusytor

Nackdelar

 • Kan kräva fler plattor för större ytor
 • Potentiellt högre kostnad för större installationer

5. Alternerande riktning – VidaXL Balkongplattor

Se bästa priset

VidaXL Balkongplattor erbjuder en utmärkt lösning för att förvandla din balkong, terrass eller uteplats till en estetiskt tilltalande och funktionell yta. Under vårt test av dessa balkongplattor upptäckte vi flera anmärkningsvärda egenskaper som gör dem till ett utmärkt val.

Specifikationer
Mått: 30 x 30 x 2,4 cm
Material: Akaciaträ
Basmaterial: Plast
Antal: 10 plattor
Montering: Snap-on

En av de mest iögonfallande drag hos VidaXL Balkongplattor är deras estetiskt tilltalande design. Tillverkade av akaciaträ, ett tropiskt träslag, ger de ett naturligt och elegant utseende till vilken yta som helst. Akaciaträet är också väderbeständigt och extremt tåligt, vilket gör plattorna till ett robust val för utomhusanvändning.

Monteringsprocessen var en annan aspekt som imponerade på oss. Plattorna är designade med en passform som gör att de låser sig samman, vilket resulterar i en stabil gångyta. Detta, tillsammans med den enkla monteringsprocessen, gör installationen otroligt smidig.

Trots dess många positiva aspekter, fann vi att akaciaträet, även om det är robust, kan kräva regelbundet underhåll för att behålla sitt utseende över tiden. Dessutom, trots att de är designade för minimal halka, skulle vi rekommendera försiktighet vid användning i våta förhållanden.

Sammanfattningsvis, VidaXL Balkongplattor är ett utmärkt val för de som söker att förbättra sina utomhusutrymmen med en kombination av estetik och funktionalitet. Med dess robusta material och enkel monteringsprocess, erbjuder det ett tillförlitligt och elegant alternativ för att skapa en tilltalande utomhusyta.

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande design
 • Robust och väderbeständigt material
 • Enkel montering
 • Skapar en stabil gångyta

Nackdelar

 • Kan kräva regelbundet underhåll
 • Försiktighet rekommenderas vid våta förhållanden
Trätrall balkong test

Hur testet av bästa trätrallen för balkongen 2024 utfördes

När sommaren närmar sig drömmer vi ofta om att förvandla våra balkonger till avkopplande utrymmen där vi kan njuta av solen. Trätrall är ett populärt val för balkonggolv, så vi beslutade oss för att genomföra ett omfattande test av olika trätrallprodukter för balkong.

Genom att kombinera vår expertis och erfarenhet, har vi fokuserat på nyckelfaktorer som gör en produkt bäst i test.

Uppställning av testmiljö

För att kunna testa trätrallprodukter på bästa möjliga sätt, var det nödvändigt att först skapa en lämplig testmiljö. Vi valde en plats utomhus som efterliknar en genomsnittlig balkong i storlek och exponering för väderförhållanden.

Vi ville vara säkra på att vårt test är så nära den verkliga upplevelsen som möjligt. Vi var också noga med att ha enhetliga förhållanden för varje test, så att alla produkter skulle få en rättvis chans att visa vad de går för.

Vår testprocess

När miljön var iordningställd, inledde vi vår testprocess. Först samlade vi ett urval av trätrallprodukter från olika tillverkare. Vi utförde sedan en noggrann inspektion av varje produkt för att undersöka dess egenskaper och kvalitet innan vi gick vidare.

Vi installerade varje produkt enligt tillverkarens anvisningar och noterade hur enkel eller komplex installationen var. Efter installationen inledde vi de faktiska testerna. Vi hade en checklista för att säkerställa att alla viktiga aspekter, som hållbarhet och komfort, blev utvärderade.

Utförande av testerna

Under detta skede fokuserade vi på det faktiska utförandet av testerna. Varje produkt testades vid flera tillfällen under olika väderförhållanden för att utvärdera dess prestanda.

Testerna utfördes över en period av två veckor. Vi utvärderade bland annat hur trätrallen reagerade på regn, hur bekväm den var att gå på, och hur väl den höll färgen i solen. Vår erfarenhet av att testa dessa produkter gav oss en djupare insikt i vad som verkligen gör en produkt bäst i test.

Det är inte bara material och design, utan också hur produkten presterar under verkliga förhållanden som är avgörande.

Utvärdering

Efter att ha utfört de fysiska testerna, gick vi över till utvärderingsfasen. Det var nu dags att granska all data vi hade samlat och avgöra vilka produkter som skulle placeras i respektive kategorier. Vi bedömde produkternas prestanda utifrån olika kriterier som hållbarhet, säkerhet och estetik.

Vi jämförde sedan produkterna sinsemellan för att avgöra vilken som var bäst i test i varje kategori. Det var också viktigt att reflektera över vår egen upplevelse under testprocessen, då detta gav oss en förståelse av hur en konsument skulle uppleva produkten i det verkliga livet.

Hållbarhet och långtidstest

För att kunna göra en rättvis bedömning av trätrallens hållbarhet, genomförde vi ett långtidstest. Detta innebar att vi övervakade trätrallens skick över en period av flera månader, med regelbundna kontroller. Vi observerade hur varje produkt stod emot väderförhållanden som regn, snö och stark sol.

Hållbarheten av materialet var avgörande för att avgöra vilken produkt som var bäst i test. Vi fann att produkter med hög kvalitet på trä och bra ytbehandling klarade sig bättre på lång sikt. Våra observationer och funderingar under långtidstestet gav oss en omfattande bild av hur dessa produkter presterar över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten hos en trätrallprodukt är en av de mest kritiska aspekterna. Under testfasen undersökte vi därför hur säkert och pålitligt varje produkt presterade. Vi observerade om det fanns någon risk för att halka, hur väl trätrallen fäste vid underlaget, och hur den reagerade på belastning.

Vissa produkter uppvisade överlägsen stabilitet och hade utmärkta säkerhetsfunktioner, vilket gav dem fördelar i vår bedömning. Detta påverkade vår slutliga bedömning av vilken produkt som var bäst i test när det kom till säkerhet och pålitlighet.

En produkt som inte bara är vacker att titta på, utan också trygg att använda, är av yttersta vikt för konsumenten.

Sammanfattningsvis lade vi stor vikt vid att utföra vårt test på ett metodiskt och noggrant sätt för att säkerställa att våra läsare får de mest pålitliga och användbara resultaten.

5 tips innan du använder din trätrall för balkongen

Att skapa ett trivsamt utomhusutrymme med trätrall på balkongen är en fantastisk idé, men det finns viktiga aspekter att överväga för att säkerställa långvarig nytta och skönhet. Genom omfattande tester har vi samlat några ovärderliga tips som kan hjälpa dig att maximera din trätralls potential.

1. Materialval och underhåll

Under våra tester upptäckte vi att valet av material är avgörande för trallens hållbarhet. Akaciaträ, till exempel, har visat sig vara väderbeständigt, men kan kräva regelbundet underhåll för att behålla sitt utseende. Det är viktigt att rengöra och olja trätrallen regelbundet för att förlänga dess livslängd.

2. Montering och stabilitet

Under testerna fann vi att monteringsmetoden har en stor inverkan på stabiliteten hos din trätrall. En passform som låser sig samman är idealisk eftersom den skapar en stabil gångyta och minimerar rörelse.

3. Halksäkerhet och säkerhet

En annan aspekt vi stötte på under testning var vikten av att ha en trätrall med halksäkra egenskaper, särskilt om du bor i ett område med mycket regn eller snö. Även om vissa trallar är designade för minimal halka, rekommenderas det att vara försiktig under våta förhållanden.

4. Estetik och design

Under testerna blev det uppenbart att estetiken spelar en stor roll i att skapa en inbjudande atmosfär på balkongen. Välj en trätrall som kompletterar din inredningsstil och överväg att lägga till dekorativa element som planteringskärl eller utemöbler för att skapa en harmonisk helhet.

5. Användning och funktion

Slutligen, tänk på hur du planerar att använda din balkong. Om du planerar att använda den för sociala sammankomster eller avkoppling, fokusera på komfort och utrymme. Testerna visade att planering och layout har en stor inverkan på hur funktionell och njutbar din balkong blir.

Sammanfattning av tips:

 1. Välj ett väderbeständigt material och följ underhållsrekommendationer.
 2. Välj en monteringsmetod som låser plattorna samman för ökad stabilitet.
 3. Välj halksäkra egenskaper och var försiktig vid våta förhållanden.
 4. Välj en design som kompletterar din balkongs stil.
 5. Planera utrymmet noggrant och fokusera på användning och funktion.

Genom att överväga dessa tips kan du skapa en vacker och funktionell utomhusyta med trätrall på din balkong som du kan njuta av under många år framöver.

Anvädning och funktion av trätrall till din balkong

Vanliga frågor om trätrall för balkongen

Vi vet att det kan uppstå en del frågor när man letar efter produkter online. Därför har vi här nedanför samlat några vanliga frågor och besvarat dem så att ditt sökande efter trätrallar för din balkong ska bli mycket enklare!

Vad är en trätrall?

En trätall är helt enkelt en typ av löst trägolv som läggs ovanpå det vanliga golvet som skydd eller för att göra det bekvämare att gå på! Trätrallar används oftast ute på balkonger eller på altaner. För dig som vill skapa lite mer myskänsla på balkongen rekommenderar vi decklights!

Hur lägger man trätrall?

Trätrallar och balkongmattor brukar inte vara allt för svåra att lägga. Under trallen finns oftast en gummimatta som skapar distans mellan golv och trä. Man fäster sedan trallen enkelt i öglorna som finns på varje ruta.

Får man lägga trall på balkong?

Ja, man får lägga trall på balkongen, men det är viktigt att följa byggregler och eventuella föreskrifter från bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren. Det är också viktigt att säkerställa att trallen har god avrinning och inte skadar underliggande strukturer.

Vad ska man ha för golv på balkongen?

Valet av golv för balkongen beror på personliga preferenser, klimat och budget. Trätrall är populärt för dess naturliga utseende, men det kräver underhåll. Kompositmaterial eller stenplattor är andra alternativ som kan vara mer slitstarka och kräva mindre underhåll.

Måste trall vara tryckimpregnerat?

Det är inte ett krav att trall ska vara tryckimpregnerat, men det rekommenderas ofta eftersom tryckimpregnering gör träet mer motståndskraftigt mot röta, insekter och väderförhållanden. Detta kan vara särskilt viktigt i klimat med mycket regn eller fukt.

Bästa trätrallen för balkong

Hur man hittar den bästa trätrallen för balkong

Här nedanför har vi samlat några tips på saker som du kan kolla extra noga på när du letar efter en trätrall för din balkong.

Storlek

Storleken på trätrallarna och antalet du behöver är en av de viktigaste sakerna att tänka på. Det gäller att du hittar tillräckligt med trätrallar som passar just storleken på din balkong eller altan.

Material

Materialet är också en sak som kan vara värd att tänka på. När det kommer till trätrallar så ska dom såklart vara behagliga att kliva på. Därför gäller det att du hittar trätrallar som är av ett skönt material som passar just dina behov.

Design

En annan sak som kan vara värd att tänka på är designen på trätrallarna. Din balkong kan bli mycket härligare att vara på om du matchar designen av trätrallarna med resten av inredningen.

Källor