ūü•áTyngdt√§cke b√§st i test 2021 – Sov b√§ttre!

Letar du också efter tyngdtäcke bäst i test 2021? Då har du hittat rätt! I denna artikel visar vi på HemmaPrylar dig exakt vad du ska leta efter, och även en topplista över de absolut bästa tyngdtäcken detta år. I slutet av artikeln besvarar vi också lite vanliga frågor när man ska köpa tyngdtäcke och går in lite mer på djupet om vårat tyngdtäcke test.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för apotek365.se, coolstuff.se & furniturebox.se

Tyngdtäcke bäst i test 2021

1. Zenkuru tyngdtäcke

3. Cura Pearl tyngdtäcke

3. 4Living tyngdtäcke

Zenkuru tyngdtäcke
Cura Pearl tyngdtäcke
4Living tyngtäcke

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Zenkuru tyngdtäcke recension

zenkuru tyngdtäcke
Zenkuru tyngdtäcke

Detta Zenkuru tyngdtäcke är absolut ett täcke med lite extra krusiduller! Du får med en sömn-app på telefonen som ger ifrån sig ett lugnande vitt brus. Samtidigt som täcket i sig slappnar av kroppen rejält och ger en skön omfamnande känsla.

Zenkuru tyngdtäcket är fyllt med små glaspärlor som skapar ett mjukt tryck över hela kroppen, ungefär som en kram! Trycket från täcket hjälper kroppen slappna av och på så sätt lyckas du både sova djupare och stressa mindre. Du kommer definitivt känna dig tryggare när du sover med ett tyngdtäcke än ett vanligt.

Zenkuru tyngdtäcke finns i olika vikter; 5kg, 7kg, 9kg, 11kg, 13kg och 15kg. Som tidigare nämnt rekommenderas det att du väljer ett tyngdtäcke som har en tyngd på 10-15% av din kroppsvikt.

Tyngdtäcket kan du använda över hela kroppen, eller bara som en filt över knäna, axlarna eller nacken. Täckets mjuka tryck ger en skön, nästan massageliknande känsla som gör att du aldrig kommer vilja lämna sängen på morgonen!

√Ėverlag √§r Zenkuru tyngdt√§cket ett av de b√§sta, och det √§r d√§rf√∂r det ocks√• finns med p√• v√•r tyngdt√§cke b√§st i test 2021 lista! En mycket bra prislapp som definitivt √§r v√§rd det f√∂r en god natts s√∂mn.

Cura Pearl tyngdtäcke recension

cura pearl tyngdtäcke
Cura Pearl tyngdtäcke

Cura Pearl tyngdtäcke är ett täcke bestående av 5 lager. Vikten kommer från glaspärlor som har jämnt distruberats inuti täckets designade mönster. Det gör att kulorna inte flyger runt allt eftersom du rör täcket, du får istället en kontinuerlig känsla av omfamning.

Det Cura Pearl tyngdtäcke vi recenserar i denna artikel är även det billigare alternativen av de olika Cura Pearl modellerna. Det betyder att yttertyget är gjort i polyester istället för bomull. Dock gör detta ingen effekt på tyngden i täcket, så vi ser endast detta som något bra.

Cura Pearl tyngdtäcket är både tryggt och uppbyggt av högkvalitativa material. Det har CE-märkning och certifikat från Sedex, Oeko Tex, SGS och BSCI. Det är även registrerat som medicintekniska hjälpmedel hos Läkemedelsverket.

√Ėverlag √§r Cura Pearl ett riktigt bra tyngt√§cke som rekommenderas varmt av oss p√• HemmaPrylar.

4Living tyngdtäcke recension

4living tyngdtäcke
4Living tyngdtäcke

4Living tyngdtäcket är ett täcke som ger betydligt bättre sömn och hjälper dig vakna piggare och gladare. Enligt studier får man en bättre sömnkvalité vid användning av tyngdtäcken och i detta tyngdtäcke test så presterade 4Livings modell mycket bra.

4Living tyngdtävket omfamnar kroppen väldigt bra och hjälper till att få bort stressen. Denna modell är gjord helt i bomull och har som de andra tyngdtäcken på denna lista glaspärlor för att fördela vikten över hela kroppen. Pärlorna ligger utmed sidorna nära kantsömmarna. Något vi tyckte var gjorde att 4Living stack ut på ett positivt sätt.

√Ėverlag presterade 4Living tyngdt√§cket mycket bra i v√•rt tyngdt√§cke test och det √§r ocks√• vi valt att placera den s√• h√∂gt upp p√• tyngdt√§cke b√§st i test 2021 listan. Ett bra och billigt tyngdt√§cke helt enkelt!

Beckasin tyngdtäcke 5kg recension Рtestvinnare!

beckasin tyngdtäcke 5kg
Beckasin tyngdtäcke 5kg

Detta Beckasin Tyngdtäcke är enligt oss på HemmaPrylar en av de bästa som finns på marknaden idag. Tyngdtäcket är konstruerat för att på ett naturligt sätt minska stress, öka välbefinnande, lugn andning och ge avslappning. Det tunga täcket hjälper ditt nervsystem att slappna av och ger en omfamnande känsla genom hela natten. Att använda sig av ett tyngdtäcke kan också gör att du somnar snabbare, något vi nog alla önskar att vi kunde!

Beckasin tyngdtäcket passar extra bra för dig som upplever sömnproblem och överlag sover oroligt. Det finns i vikterna 2,6kg, 5kg, 7kg, 10kg och 12kg så att du kan hitta den perfekta för vikten för just dig! En riktlinje är att du väljer ett täcke som ligger på ungefär 10-15% av din kroppsvikt. Ju tyngre det är, ju mer effektivt är det.

Beckasin tyngdtäcken är också märkta med Oeko-Tex vilket innebär att de har blivit certifierade av det internationella kontrollföretaget Okeo Tex Association.

√Ėverlag √§r Beckasin tyngdt√§cke b√§st i test 2021! En √∂verkomlig prislapp, med en extremt sk√∂n och omfamnande k√§nsla hela natten l√•ng!

Borganäs tyngdtäcke recension

borganäs tyngdtäcke
Borganäs tyngdtäcke

√Ąnnu ett billigt tyngdt√§cke p√• v√•r tyngdt√§cke b√§st i test 2021 lista! Denna modell √§r ett Borgan√§s tyngdt√§cke som vi gillade v√§ldigt mycket, och inte bara p√• grund av den l√•ga prislappen.

Borganäs tyngdtäcket är tillverkad i en rutnätad design för att fördela vikten extra bra över kroppen. Materialet är i en bomullsblandning och tyngden från täcket formar sig efter just din kropp. Det gör att den ger extra mjukt och jämnt tryck över kroppen när det är dags att sova.

√Ėverlag √§r Borgan√§s tyngdt√§cket ett billigt tyngdt√§cke men saknar m√•nga extra funktioner s√•som glaskulor p√• insidan. D√§rf√∂r valde vi tyv√§rr att l√§gga denna modell l√§ngst ner p√• v√•r tyngdt√§cke b√§st i test 2021 lista.


Vanliga frågor när du ska köpa tyngdtäcke

Vi vet att en hel del frågor kan komma upp när du ska köpa tyngdtäcke. Därför satte vi först ihop vår tyngdtäcke bäst i test 2021 lista, men nu ska vi även besvara lite vanliga frågor.

Fungerar tyngdtäcken?

Ja; experter s√§ger att det finns verkliga f√∂rdelar med att anv√§nda en v√§gd filt. “Det finns ny forskning som tyder p√• att de kan hj√§lpa till att minska eller lindra √•ngest”, delar Christine Rocchio Mueller, arbetsterapeut vid Hospital for Special Surgery i New York City. Rocchio Mueller s√§ger ocks√• att de kan hj√§lpa m√§nniskor som kanske inte anser sig vara oroliga men √§nd√• lider av s√∂mnl√∂shet eller s√∂mnst√∂rningar: “Ett tyngdt√§cke kan ge tillr√§ckligt med fysiologisk lugn f√∂r att de ska kunna slappna av och somna.”

M√•nga anv√§ndare beskriver k√§nslan av att ligga under ett tyngdt√§cke som att de k√§nns som en kram. Enligt Rocchio Mueller, “Det √§r en av de mest naturliga sakerna att n√• och krama en familjemedlem eller v√§n n√§r de √§r uppr√∂rda eller oroliga. √Ąven om en kram kanske inte l√∂ser alla dina problem, hj√§lper det dig ofta att m√• b√§ttre genom att lugna din kropp vilket g√∂r att du kan t√§nka lite tydligare. “

Viktade filtar har funnits ett tag, men de är nu allmänt tillgängliga med många alternativ att välja mellan. Kom bara ihåg att de är dyrare än vanliga kastfiltar Рde flesta sträcker sig från 1000kr till 2000kr.

Hur tungt ska mitt tyngdtäcke vara?

För vuxna är tyngdtäcken själva tunga, men inte så tunga att du känner att du krossas under dem. Täckena fylls vanligtvis med små glas- eller plastpärlor för att ge trycket. Glaspärlor är mest populära eftersom de är tätare än plastpellets. Så här väljer du:

  • G√∂r matten. De flesta tillverkare rekommenderar att du v√§ljer ett tyngdt√§cke som √§r ungef√§r 10-15% av din kroppsvikt. S√• om du v√§ger cirka 150kg √§r en filt p√• 15kg idealisk. Oroa dig inte f√∂r att det √§r exakt; inom intervallet 7-12% anses vara bra.
  • Undvik √∂verdimensionerade t√§cken. Tyngdt√§cken ska inte h√§nga p√• sidan av din s√§ng: vikten kan f√• den att falla av under natten. En st√∂rre storlek inneb√§r ocks√• att vikten √§r mer utspridd s√• att du k√§nner mindre tryck. √Ąven om du har en st√∂rre s√§ng kanske du vill anv√§nda en tv√§ttad filt med dubbla eller individuella storlekar.
  • Varning: Tyngdt√§cken ska inte anv√§ndas av n√•gon som inte kan r√∂ra sig fritt under vikten. √Ąven om de ibland anv√§nds som ett terapeutiskt medel f√∂r barn √§r det viktigt att prata med sina barnl√§kare f√∂rst.
tyngtäcke test

Vad är positivt med tyngdtäcken?

Tyngdtäcken är utformade för att minska stress och främja känslor av avkoppling, vilket i sin tur kan hjälpa dig att somna snabbare. För många är känslan av ett täcke som trycker försiktigt på kroppen och tynger dem lugnande. Denna känsla är avsedd att simulera Deep Press Touch (DPT), en typ av terapi som lindrar ångest genom att fördela en jämn mängd vikt över kroppen. DPT är jämförbar med en helkroppskram. När de administreras ordentligt har vissa studier visat att DPT är mycket effektivt för att minska ångest hos barn och vuxna.

Tyngdtäcken framställs ofta som terapeutiskt värdefulla för dem med vissa medicinska tillstånd som autism, depression och PTSD, men totalt sett är forskningen som stöder dessa påståenden tunn. Som med alla produkter, var försiktig med alla medicinska påståenden från tillverkare.

Vilka bör inte använda tyngdtäcken?

Vissa människor bör undvika tyngdtäcken eller åtminstone konsultera en läkare innan de använder en. Till exempel bör du definitivt prata med din läkare om viktade filtar om du lever med en kronisk andnings- eller cirkulationsproblem, såsom astma, lågt blodtryck eller typ 2-diabetes. Vissa tyngdtäckes-tillverkare avskräcker aktivt människor med dessa villkor från att använda sina produkter.

En annan potentiell avskräckande effekt är obstruktiv sömnapné (OSA), en sömnstörning som kännetecknas av kraftigt snarkning och en tillfällig andeförlust under natten. Vikten av ett tyngdtäcke kan begränsa luftflödet, vilket kan förvärra apnérelaterade andningsepisoder under processen. Människor som lever med OSA delvis på grund av fetma kan vara särskilt utsatta för andningsproblem under en vägd filt.

Människor som i allmänhet känner sig klaustrofoba kan också tycka att tyngdtäcken är för kvävande. Om du tenderar att känna dig orolig i slutna utrymmen eller när du trycker på din kropp, kanske du vill överväga andra metoder för att hjälpa till att rulla ner och somna. Slutligen utgör tyngdtäcken en kvävningsrisk för barn yngre än tre eller väger mindre än 22,5kg. Det har varit minst två fall av barn som har dött efter att ha använt en vägd filt.

För vem passar tyngdtäcken bäst?

Tyngdtäcken har fördelar för ett stort antal människor. Oavsett om det officiellt beror på sömnlöshet, kan de som kämpar för att somna på natten känna sig mer avslappnade och mindre oroliga under ett tyngdtäcke. Detta kan vara sant för vuxna, tonåringar och barn två år eller äldre, särskilt om de upplever onödigt mycket stress över arbete, familj eller andra problem.

Vilket tyngdt√§cke √§r b√§st f√∂r barn? √Ąr det s√§kert?

Du bör rådgöra med din barnläkare eller familjeläkare innan du väljer ett tyngdtäcke till ditt barn. För vissa unga som har sömnsvårigheter kan ett tyngdtäcke vara mindre effektiv än andra strategier, som att fastställa och hålla sig till en strikt läggdags eller undvika vätskor under de timmar som går fram till sömnen.

Tyngdt√§cken anses i allm√§nhet vara s√§kra f√∂r barn som √§r tre √•r eller √§ldre och v√§ger minst 22,5kg. N√§r du v√§ljer en filt till ett barn √§r det klokt att f√∂lja “10 procents regeln” eller g√∂ra fel p√• nedre sidan. Ett alltf√∂r tung t√§cke kan utg√∂ra en skaderisk f√∂r barn, √§ven om de √§r tre eller √§ldre.

Många tyngdtäcken är speciellt utformade för barn. Ett tyngdtäcke för barn varierar mellan 1 och 5kg. Om ditt barn väger mer än 50kg, kan ett tyngdtäcke för vuxna vara mer lämpligt.

Återigen, prata med din husläkare innan du bestämmer vilken filt Рom någon Рär den mest effektiva sömnstrategin för ditt barn.

Blir man varm under tyngdtäcken?

Täcket ger viss värme och isolering, men det bör inte göra att du överhettas. Som med vanliga täcken beror till stor del på dess materialkomposition huruvida ett tyngdtäcke är kallt eller inte. De flesta tyngdtäcken inkluderar ett yttre lock som ger vaddering för din kropp och ett inre skal där pärlorna eller pelletsen är inneslutna. Vissa täcktyg, som bomull och rayon, är ganska andningsbara, medan andra fångar mer värme. Innehöljets innehåll spelar också en roll vid temperaturreglering. Modeller med tjockare slagning fyller för att stoppa de viktade materialen tenderar att sova varmare än de med lite eller inget slag.

Vissa täcken främjar också mer luftflöde än andra på grund av hur de är konstruerade. Stickade tyngdtäcken har en genombruten design som gör att luft kan passera fritt och det kan hjälpa dig att hålla dig sval Рäven om täcket är exceptionellt tung. Quiltade tyngdtäcken kan inte cirkulera luft lika bra och sover ofta varmt som ett resultat.

Hur maskintvättar man ett tyngdtäcke?

Hur man rengör ett tyngdtäcke beror helt på den specifika modellen. Tyngdtäcken faller i allmänhet i en av följande kategorier för rengöring och skötsel:

  • Maskintv√§tt och torktumlare: Varje del av t√§cket – inklusive det inre skalet som inneh√•ller de viktade materialen – kan tv√§ttas och torkas i en vanlig tv√§ttmaskin. Dessa modeller har vanligtvis detaljerade tv√§ttinstruktioner om vattentemperatur, acceptabla tv√§ttmedel och torkv√§rme.
  • Maskintv√§tt, inte torrt: Vissa tyngdt√§cken kan tv√§ttas i en maskin som helhet, men b√∂r lufttorkas snarare √§n maskintorkade.
  • Endast maskintv√§tt: F√∂r dessa t√§cken m√•ste du skilja det inre skalet som p√§rlorna eller pelletsen fr√•n det yttre locket. Om inte sk√∂tselanvisningarna s√§ger n√•got annat kan du tv√§tta och torka locket i en maskin. Fl√§ckreng√∂ring med vatten och milt reng√∂ringsmedel rekommenderas vanligtvis f√∂r det inre skalet.
  • Endast fl√§cktv√§tt eller kemtv√§tt: Undvik att anv√§nda en tv√§ttmaskin f√∂r att tv√§tta eller torka dessa t√§cken. Detta kan skada det yttre och inre materialet permanent.

Läs alltid etiketten för skötselanvisningen som medföljer innan du rengör den. Tänk också på att du inte kommer att kunna returnera täcket för återbetalning om den är fläckig eller smutsig (förutsatt att säljaren tillåter i första hand returer).

Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?

Förvänta dig att betala minst 100kr för ett nytt och bra tyngdtäcke. De flesta modeller överstiger inte 3000kr. Vissa täcken har samma prispunkt oavsett vald vikt. Andra har förhållandevis priser baserat på vikt. Vissa tillverkare erbjuder rabattpaket för kunder som inkluderar deras tyngdtäcke och en annan liknande artikel, till exempel en kudde eller lakan. Du kanske också kan spara pengar genom att köpa ditt täcke via en tredje parts återförsäljare snarare än direkt från företaget. Vi har tagit med tyngdtäcken i alla prisklasser på denna tyngdtäcke bäst i test 2021 lista.

De flesta tillverkare och återförsäljare erbjuder gratis markfrakt till åtminstone Sverige, om inte världen över. Svenska kunder kan också vara berättigade till gratis leverans. Om leveransen inte är gratis, kontrollera om det finns fasta fraktpriser. I annat fall kan du betala fraktkostnader baserat på vikt Рvilket gör tyngre täcken potentiellt dyrare än lättare.

bäst tyngdtäcke

Hur du väljer det bästa tyngdtäcket 2021

Man tror att tyngdtäcken främjar avkoppling och underlättar sömninträde genom att utlösa frisättningen av sömn och lyckahormoner samtidigt som produktionen av naturliga steroider som kortisol minskar. Det viktigaste övervägande när man väljer ett tyngdtäcke är lämpligen hur lätt eller tung den känns. Andra faktorer som kan påverka ditt beslut inkluderar material, storlekar, färger, priser och huruvida täcket kan returneras om du är missnöjd med den.

Om du har svårt att koppla av och somna, kan du vara en utmärkt kandidat för ett tyngdtäcke. Dessa produkter är dock inte för alla. Medan många sovande rapporterar mer avkoppling och mindre ångest att sova under ett bra tyngdtäcke, känner andra sig för klaustrofobiska och fastnat. Ett tyngdtäcke kanske inte passar om du är en sovhytt, antingen Рäven om vissa modeller främjar temperaturkontroll bättre än andra.

När du surfar på olika tyngdtäcken bör du ta hänsyn till följande faktorer:

Pris

Den genomsnittliga tyngdtäcken kostar mellan 1000kr och 3000kr i alla storlekar. Vissa modeller har olika prispunkter beroende på vald vikt. För andra kommer priset att vara detsamma oavsett vilken vikt du väljer. Var noga med att ta med fraktkostnader, om tillämpligt, i din shoppingbudget.

Vikt

Den allmänna tumregeln är att välja ett tyngtäcke är ungefär 10 procent av din egen kroppsvikt. Detta är dock inte en hård och snabb regel. Realistiskt kan ett täcke som väger mellan 5 och 12 procent av din kroppsvikt vara bekväm. Det bästa sättet att bestämma din optimala filt är att testa olika vikter.

Kvalitétsmaterial

Ett tyngdtäcke tillverkad av högkvalitativa material kan kosta lite mer än genomsnittet, men du kan vanligtvis räkna med bättre hållbarhet och en längre livslängd från dessa modeller. De som är tillverkade med billigare tyger och plastpellets tenderar att slits ut snabbare, speciellt om du tvättar och torkar dem i hushållsmaskiner.

Material på utsidan

Du bör välja ett tyngdtäcke som delvis baseras på önskad känsla eller struktur. Några av dessa filtar har överdrag av bomull eller mikrofibermaterial som ger en mjuk känsla, medan andra är gjorda av fleece för en mjukare och mysigare konsistens. Några tyndtäcken har vändbara mönster med en distinkt känsla på varje sida.

Tvättbarhet

De flesta tyngdtäckens överdrag är avtagbara och kan tvättas och torkas i en tvättmaskin. I vissa fall kan hela täcket tvättas hemma. Alternativt kan du behöva fläck-rengöra eller kemtvätta ditt täcke för att förhindra tidigt slitage.

Luftighet

Vissa tyngtäcken är konstruerade med ventilerande tygtyger och inredningsdetaljer som håller dig sval under natten. Andra kan absorbera och fånga kroppsvärme; i kombination med sin kraftiga vikt kan detta leda till överdriven värme.

Storlek

Du kan vara lite begränsad i storleksalternativ för ditt tyngdtäcke. Många modeller har samma bredd- och längdmått oavsett vilken vikt du väljer. För andra kan du välja mellan ett bredare urval av storlekar, som tvilling, full, drottning och kung. Barnvänliga barnstorlekar kan också finnas tillgängliga, beroende på tillverkare.

√Ąven om detta inte alltid √§r fallet √§r vissa tyngre tyngdt√§cken bredare och/eller l√§ngre √§n deras l√§ttare motsvarigheter. De flesta tyngdt√§cken √§r utformade f√∂r anv√§ndning f√∂r en person, s√• tvilling √§r den vanligaste storleken som erbjuds av tillverkare. En vanlig storlek f√∂r stora tyngdt√§cken √§r 150cm brett och 203cm l√•ngt, vilket motsvarar en queen size-madrass.

Leave a Comment