Ugnsduk

Är du också en gedigen bagare eller matlagare? Då är du nog ute efter ugnsduk bäst i test! I den här artikeln visar vi dig vägen till den bästa ugnsduken för dig och dina behov.

En ugnsduk gör att du slipper rengöra ugnen lika regelbundet, och du slipper också spendera så mycket tid på det! Du lägger enkelt ugnsduken i botten av ugnen, när den blivit smutsig tas den enkelt ut och diskas av. På så sätt kan du spendera mer tid på det du älskar – att baka och laga mat.

Ugnsduk bäst i test 2024

1. Smartasakers ugnsduk

2. Kökskungen ugnsduk

Smartasakers ugnsduk – bäst i test!

Smartasakers ugnsduk
Smartasakers ugnsduk

Smartsakers modell tar priset som ugnsduk bäst i test 2022 helt klart! Tillverkad i non-stick material och är återanvändbar. Dessutom gör dess blanka yta att den är väldigt enkel att rengöra.

Förutom det är den enkel nog att klippas till rätt storlek med an vanlig sax. Det gör den perfekt för nästan alla el-, gas- och varmluftsugnar.

En perfekt ugnsduk som dessutom har en väldigt billig prislapp!

Kökskungens ugnsduk recension

Kökskungen ugnsduk
Kökskungen ugnsduk

Kökskungen är numer ett väletablerat köksmärke som erbjuder en rad olika produkter. Ännu en gång har de kommit en riktigt bra produkt; den här ugnsduken!

Bra kvalitet överlag, och dess blanka yta gör att de är non-stick. Förutom att det är en non-stick-yta är de också väldigt enkla att städa efter användning!

En riktigt bra bakduk helt enkelt!

Vanliga frågor

Finns det något substitut till ugnsdukar?

Ja, man kan använda i princip allt som klarar av höga temperaturer istället för en ugnsduk. Ett bra exempel som många använder idag är aluminiumfolie. Det är dock inte återanvändbart, och tenderar att flyttas runt medan ugnen används. Alltså lyckas de inte alltid fånga upp allt spill, och kan heller inte diskas rent.

Varför ugnsduk?

En ugnsduk gör att du slipper städa ugnen! Istället tar du ut ugnsduken när den blivit smutsig och rengör den. Sedan kan den stoppas tillbaka i ugnen och användas på nytt.

Förutom det faktum att den sparar tid kan det faktiskt vara så att hällskrapan inte lyckas få bort alla fläckar i ugnen! Ost som exempelvis bränt fast kan vara otroligt svårt att få bort, om inte till och med omöjligt.

Hur mycket kostar en ugnsduk?

En ugnsduk kostar omkring 50kr. Tänk också på att ugnsdukar är återanvändbara!

Bästa ugnsduken

Hur väljer man den bästa ugnsduken?

Så hur hittar man egentligen den bästa ugnsduken? Det är knepigt, absolut, men det blir lättare om du vet vad du ska titta efter. Vi har testat mycket bakprylar, bland annat kavel och bakbord, därför vet vi vad konsumenten är ute efter. Här är våra främsta kriterier för att bedöma om en ugnsduk är bra eller dålig.

Material

Materialet måste vara på ett visst sätt för att det ska vara en riktigt bra ugnsduk. Bland annat måste det vara non-stick (mer om det i nästa punkt). Det måste också vara tjockt nog för vätska att inte kunna tränga igenom. Den ska samtidigt vara tunn nog för att kunna klippas till om den inte riktigt passar din ugn.

En kanske självklarhet; den ska vara gjord av återanvändbart material. Det finns faktiskt ugnsdukar som är mer lika bakplåtspapper och behöver bytas ut efter varje användning.

Non-stick

Att ugnsduken är non-stick är verkligen ett måste. Du vill kunna få bort fläckarna snabbt och smidigt, även fast de legat och grott i flera veckor. Tänk dock på att non-stick också innebär att vätska rinner betydligt lättare på det. Alltså behöver du kanske ha något runt ugnsduken för att fånga ut vätskan som rinner ut i kanterna.

Rengöring

Rengöringen ska såklart vara så enkel som möjligt, men hur vet man det utan att ha testat den? Det enklaste sättet att veta detta är om den är “non-stick”. Det betyder att smutsen enkelt rinner av med bara lite vatten. Vi rekommenderar också att du tittar på kundrecensioner, missnöjda kunder skriver ofta om de är svåra att rengöra.

Ugnsduk test

Hur gjorde vi vårt ugnsduk test?

Ugnsduk testet var förvånansvärt enkelt att genomföra. Vi började med att titta på de populäraste modellerna på marknaden. Vi hittade några som verkade intressanta, och läste på mer om de.

Vi läste hundratals recensioner och produktbeskrivningar. Det gjorde att vi bildade oss en riktigt bra uppfattning om produkterna utan att faktiskt ha de i handen. Med den information vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner om ugnsdukarna.

Sist men inte minst krävdes en ugnsduk bäst i test lista sättas ihop också. För att sätta ihop en sådan behövde vi jämföra de olika modellerna också. Denna jämförelsen gjordes främst genom kriterier som rengöringsförmåga, egenskaper och material. Efter att vi jämfört dess förmågor var det ganska lätt att se vilken av de som var bäst, och den andra rankades då som #2.

Källor