Ugnsform med lock eller galler? Se vilken som är bäst i test här!

Älskar du att laga mat, allt från olika gratänger till ugnspannkaka? Då skulle du definitivt behöva en riktigt bra ugnsform i glas eller keramik! Om du är ute efter just en ugnsform så har du nämligen hamnat helt rätt! Köpa en dyr Pyrex, Le Creuset ugnsform eller en billig på Rusta eller Ikea? Med lock eller galler? Vi listar i denna artikel vilka ugnsformar som är bäst i test 2024.

En ugnsform är ett väldigt mångsidigt köksredskap som kan användas till allt möjligt. Du kan såklart använda den till alla olika sorters maträtter som behöver tillagning i ugnen, men många ugnsformar fungerar även utmärkt att läggas in i kylskåpet med maträtter som behövs hållas kalla.

Du kommer i denna artikel få läsa fyra recensioner på fyra olika ugnsformar i olika prisklasser och storlekar. Längre ned i artikeln kan du även läsa våra svar på några vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande!

Ugnsform bäst i test 2024

1. Eva Solo ugnsform

2. Modern House ugnsform

3. Peugeot ugnsform

4. Anders Petter ugnsform

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Eva Solo ugnsform recension

Eva Solo ugnsform

Om du uppskattar stilren design och snygga produkter till köket och hemmet så borde du definitivt kolla in företaget Eva Solo! På denna lista tar nämligen Eva Solo hem första platsen med sin grymma ugnsform!

Denna ugnsform kommer från den klassiska Legio Nova serien från Eva Solo! Med sina karakteristiska räfflor är serien lika elegant som praktisk. Den har en längd på 36 cm, bred på 29 cm och en höjd på 6.5 cm. Dessutom så tål den även diskmaskin!

Denna ugnsform har många användningsmöjligheter! Den kan användas till ugns- och grillrätter till frukt och sallad! Med formens platta kanter ger den ett bra grepp när du ska flytta på den eller servera.

Med den eleganta och vackra designen på denna ugnsform så kan du med trygghet låta den stå framme! Eftersom den är tillverkad i tåligt porslin så kan den enkelt tas från frysen och ställas i ugnen eller direkt på grillen. Enklare en såhär blir det inte! Den solklara vinnaren på denna lista!

Modern House ugnsform recension

Modern House ugnsform

En annan självklar deltagare på vår ugnsform bäst i test 2022 lista är denna ugnsform från det norska företaget Modern House! Modern House är kända för sina funktionella produkter med fin skandinavisk design. Denna ugnsform är inget undantag!

Denna fina ugnsform form med lock ur serien Daily Use från Modern House kommer med många bra kvalitéer. Den rymmer upp till 2,8 liter och tål temperaturer upp till 280°C. Den har en längd på 35 cm, bred på 22 cm och en höjd på 6.5 cm. Dessutom så kan det medföljande locket användas som ett fint serveringsfat!

Ugnsformen är även stapelbar och sparar på så sätt plats i både kylen och skåp. Den har dessutom praktiska breda handtag och med sin moderna design gör den sig fin i alla kök och hem!

Denna ugnsform från Modern House är tillverkad i porslin som bränts vid 1350 °C för att göra den tålig mot både slag och stötar. Den rengörs även enkelt i diskmaskin! Detta är helt enkelt en stor rekommendation från oss på Hemmaprylar!

Peugeot ugnsform recension

Peugeot ugnsform

Nu kommer vi till den delen av listan som riktar sig utmärkt till dig som letar efter det lite billigare och mindre. Med denna ugnsform från Peugeot får du just det! Detta är en lite mindre ugnsform till ett rimligt pris.

Denna ugnsform från Peugeot är en liten och tålig ugnsfast form som är tillverkad av keramik. Formen har en klassisk design och tål både höga och låga temperaturer, vilket gör att du kan ta den från frysen och direkt värma den i ugnen.

Dessutom så kommer denna ugnsform i andra fina färger såsom blå, röd, vit och svart. Den tål även mikrovågsugn, ugn, frys och diskmaskin. Med en längd på 25 cm, en bredd på 16 cm och en temperaturtålighet upp till 220 °C så är detta helt enkelt en grym ugnsform för dig som vill ha det lite mindre och lit billigare!

Anders Petter ugnsform recension

Anders Petter ugnsform

Om du är ute efter en liten ugnsform till ett billigt pris så skulle vi definitivt rekommendera denna ugnsform från Anders Petter! Anders Petter kännetecknas av deras kvalitativa köksprodukter till rimliga priser. Denna ugnsform har just de kännetecknerna!

Denna ugnsform kommer från Anders Petters serie Stenfors. Stenfors är serien för dig som ställer höga krav på materialval, hållbarhet och prestanda. Helt enkelt köksserien med en känsla för detaljer!

Detta är en tålig ugnsfast form som är tillverkad av extra starkt porslin. Den tål både höga och låga temperaturer. Ugnsformen tål mikrovågsugn, ugn, frys och diskmaskin. Den har en längd på 19 cm, en bredd på 11 cm och en höjd på 4 cm. Den är ugnssäker upp till 260 °C. Detta är helt enkelt en utmärkt ugnsform för dig som letar efter en mindre och billig ugnsform!

Vanliga frågor

Det kan vara knepigt när man ska hitta produkter online. Det finns så många olika varianter av ugnsformar till olika priser och olika storlekar. Då är det inte konstigt att det kan förekomma en del vanliga frågor! Men oroa dig inte, vi hjälper dig! Här nedanför kan du ta del av våra svar på några vanliga frågor som kan förekomma när du letar efter en grym ugnsform.

Vad är en ugnsform?

Ugnar är fantastiska redskap när det kommer till att tillaga eller värma upp mat. Men som du kanske vet så kan man inte ställa in saker i ugnar precis som man vill. Det är här ugnsformar kommer in i bilden. Man måste se till att man har en ugnsform som tål den temperatur som du ska tillaga maten i. Ugnsformar är så fantastiska eftersom de har så brett användningsområde! De kan användas till gratänger, grillrätter och även till frukt och sallader samt andra kalla rätter!

Olika ytbeläggningar på ugnsformar

Ugnsformar kommer i mängder av olika material, former och storlekar! Här kan du läsa om några olika ytbeläggningar som ugnsformar kommer i samt deras för och nackdelar!

Teflon beläggning

En fördel med ugnsformar med teflon-ytbeläggning är att de är lätta att handdiska och ofta billiga. Detta är perfekt för dig som letar efter det lite billigare alternativet! Dock så finns det en del nackdelar. Dessa formar går inte att köra i diskmaskin. De håller dessutom inte hur länge som helst. Ytbeläggningen går sönder även om man är noga med att inte använda vassa verktyg.

Tyvärr så är denna ytbeläggning inte heller så hälsosam. Man får tyvärr lätt i sig delar som fastnar i maten där ytbeläggningen börjar släppa. Därför är det viktigt att se till att använda bakplåtspapper när ytbeläggningen börjar gå sönder!

Keramisk beläggning

En keramisk ugnsform har många fördelar. Några stora fördelar är att de väger lätt, inget fastnar och går enkelt att köra i diskmaskin. Ytan på en kermaisk ugnsform är mycket glattare, allt lossnar lättare och är oerhört lättdiskat jämfört med en teflon ugnsform.

Dessutom så går inte ytan sönder lika lätt! Även om den skulle gör det så är inte keramiska material lika ohälsosamma att få i sig som teflon-liknande material. Den enda nackdelen med keramiska ugnsformar är att de ofta är lite dyrare.

Glas, porslin och rostfritt beläggning

Ugnsformar i glas, porslin och rostfritt material har några bra fördelar! Några fördelar är att de går att köra i diskmaskin och är inte lika känsliga för repor. Priset på exempelvis glasformar är dessutom lägre än porslinsformar och rostfritt. De ser även väldigt fina ut och är även finare att servera i och det känns bra att veta att man inte får i sig någon ytbeläggning!

Dock så finns det några nackdelar med dessa ugnsformar. En nackdel är att det lätt bränner fast och kan vara svårt att diska rent. Ugnsformar i glas, porslin och rostfritt håller dock i princip hur länge som helst till skillnad från ugnsformar med ytbeläggning, så i längden är det billigare med glas, porslin och rostfritt!

Hur hittar man den bästa ugnsformen?

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska titta efter när man letar efter en grym ugnsform. Det finns så många olika varianter och det kan lätt bli överväldigande. Men du behöver inte oroa dig! Här nedanför kan du läsa några av våra tips på specifika saker att titta efter när du letar efter en bra ugnsform.

Storlek

En viktig sak att tänka på när du ska välja en ugnsform är själva storleken på ugnsformen. Ugnsformar kommer i mängder av olika storlekar och former så det är viktigt att du väljer en ugnsform som passar dig och ditt hushåll! Om du vet med dig att du kommer att tillaga stora mängder mat i en ugnsform så skulle det vara värt att köpa en ugnsform som är större, och vise versa om du ska tillaga mindre mat!

Material

Materialet är också viktigt att tänka på när du väljer en ugnsform. Som vi tidigare har skrivit så kommer ugnsformar i olika material. Dessa olika material har sina för och nackdelar. Du kan läsa mer om de i frågan ovanför! Det viktiga är att du väljer en ugnsform i ett material som passar din prisklass men som också är hållbart för den matlagnings som du kommer att hålla på med. Om du föredrar en ugnsform i ett material som håller länge så skulle vi rekommendera en ugnsform i glas, porslin och rostfritt. Medans om du föredrar en ugnsform som är enkel att hantera och som kan diskas i maskin så kan vi rekommendera en keramisk ugnsform!

Pris

Pris är alltid viktigt att ha i åtanke när du ska välja en produkt. Vi alla befinner oss i olika ekonomiska situationer. Vissa personer kanske har råd att spendera mer pengar på en ugnsform, medans andra inte har den möjligheten. Därför är det viktigt att du balanserar priset på ugnsformen med de andra kvalitéer du är ute efter! Då är det ju bra att det finns en mängd olika ugnsformar till riktigt bra priser!

Hur gjorde vi vårt ugnsform test?

Det första vi gjorde när vi skulle inleda vårt ugnsform test var att hitta några varianter online som presterat bra enligt tidigare kunder. När vi väl hittade de populäraste varianterna så läste vi mer ingående om dem. Vi började sedan samla information om de olika varianterna främst från kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med informationen som vi samlade kunde vi sedan skriva våra egna recensioner. Slutligen så var det dags att sätta ihop och rangordna själva bäst i test listan. Detta gjorde vi genom att jämföra de olika ugnsformarnas kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick storlek, material och pris.

Källor