Uppladdningsbara batterier bäst i test

1. Bäst i test – Varta AA recension

Varta Accu AA 4-pack uppladdningsbara batterier

Produkten Varta AA är ett utmärkt köp som ger dig fyra stycken kvalitativa och uppladdningsbara batterier.

Modellen ger konsumenten hög prestanda och en otrolig kapacitet som är lämplig för alla elektroniska enheter där ett par separata batterier måste användas.

Kapaciteten ligger på höga 2600 mAh och för att sätta det i perspektiv är den styrkan tillräckligt för att hålla en fjärrkontroll i liv i mer än ett år.

Dessa NiMH batterierna är mer miljövänliga än de vanliga alkaliska modellerna, eftersom de är laddbara och därför inte behöver kastas efter användning.

Produkten levereras förladdad från fabriken och utöver den exceptionellt låga självurladdningen har de fyra batterierna även en hög köldtålighet.

Den innehavande spänningen på 1,2 V är alldeles lagom för flera produkter som kameror, ficklampor eller radioapparater.

2. Premiumval – Panasonic Eneloop Pro AA 4-pack

Panasonic Eneloop Pro AA 4-pack Uppladdningsbara batterier

Panasonic Eneloop Pro är en samling med AA batterier av typen NiMH2 som är lämpade för alla dina strömkrävande enheter och elektriska applikationer.

Produkten kommer i pack med både 2 och 4 batterier, det är alltså bara att välja hur många di vill ha utifrån vilken enhet som ska använda batterierna.

De laddbara batterierna är tillverkade i Japan och är från den 5:e generationens eneloop utveckling, vilket innebär att designen och tekniken är modern och bland det bättre som du finner på dagens marknad.

När du får produkten kommer alla batterier redan vara förladdade, det är alltså bara att sätta in dem i din fjärrkontroll eller kamera med det samma.

Med sin exceptionellt höga köldtålighet och utmärkt låga självurladdning behöver du inte vara orolig för att batterierna kommer svika dig i första taget.

Kapaciteten på 2500 mAh är mer än tillräckligt för alla enheter som använder denna typ av AA batteri på 1,2 V.

3. Miljövänligt alternativ – GP ReCyko AA recension

GP Batteries ReCyko AA 4-pack uppladdningsbara batterier

Om du letar efter miljövänliga och kraftfulla batterier bör du titta närmare på GP ReCyko.

Produkten är ett 4-pack med laddbara batterier som är tillverkade ur mer än 10 % av återvunna material, dessutom kan hela 94 % av batteriet återvinnas. Utifrån miljön är alltså GP ReCyko ett perfekt alternativ.

Batterierna med kapaciteten 2600 mAh har mycket kraft och fungerar utmärkt för ditt vardagliga användande, som tv-kontroller och radioapparater.

Precis som majoriteten av andra modeller är även GP ReCyko laddade vid köp och därför redo att användas direkt ur förpackningen.

Det som drastiskt skiljer produkten från andra engångsbatterier är dess förmåga att arbeta vid låga temperaturer, ända ned till – 20°C, vilket andra alternativ inte klarar av.

Den låga urladdningsförmågan bidrar till den långa livscykeln på hela 300 laddningar. Troligtvis kommer din elektriska enhet gå sönder innan batteriet sviker dig.

Med FSC certifieringen som denna produkt har kan du garantera dig att köpet är kvalitativt och kommer vara med dig länge.

Lista över de bästa uppladdningsbara batterierna 2024

 • Bäst i test: Varta AA
 • Premiumval: Panasonic Eneloop Pro AA 4-pack
 • Miljövänligt alternativ: GP ReCyko AA recension

Köpguide för uppladdningsbara batterier 2024

Letar du också efter uppladdningsbara batterier bäst i test? Då har du hittat rätt sajt! I denna artikel hittar du de bästa uppladdningsbara batterierna.

Uppladdningsbara batterier gör inte bara att man sparar pengar, man sparar också på energi och miljö. Istället för att behöva gå till ICA för att köpa nya stup i kvarten kan du bara lägga de på laddning. Uppladdningsbara batterier har blivit alltmer populära som ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ till engångsbatterier.

Men hur väljer du rätt uppladdningsbart batteri för dina behov? I denna ultimata köpguide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om uppladdningsbara batterier, från de olika typerna till hur man tar hand om dem och mycket mer. Låt oss börja vår resa mot att hitta de bästa uppladdningsbara batterierna för dig!

Det är otroligt svårt för någon som inte är teknikkunnig att hitta de bästa uppladdningsbara AA batterierna. Tyvärr är sortimentet dessutom limiterat! Om du inte hittat något du gillar i vår topplista kommer här en kort köpguide till laddningsbara batterier. När du väljer uppladdningsbara batterier är det viktigt att överväga följande faktorer:

 • Batterikapacitet
 • Pris
 • Hållbarhetstänk
 • Spänning
 • Kompatibilitet
 • Livslängd
 • Laddningtyp

Batterikapacitet

Det är trots allt nästan det ända som skiljer olika varianter från varandra. Som riktlinje kan du gå efter detta:

 • AAA batterier : 1000+ mAh
 • AA batterier : 2000+ mAh

Om du håller dig till dessa riktlinjer kommer du slippa ladda de lika ofta. Att du inte laddar de lika ofta leder inte bara till mindre huvudvärk, utan också att själva batterierna har ännu längre livslängd!

Uppladdningsbara AA batterier är därför att rekommendera. Om man tänker använda sina batterier till något som inte är så energikrävande kan man däremot istället köpa de bästa uppladdningsbara AAA batterierna.

Batteriets kapacitet är absolut det viktigaste att titta efter när man letar efter bra uppladdningsbara batterier.

Pris

Priset är något som alla har i åtanke, oavsett vilken teknikpryl man ska köpa. När det kommer till uppladdningsbara batterier är det däremot viktigt att inte bli dumsnål och köpa billiga uppladdningsbara batterier!

Köp hellre en lite dyrare variant som har högre batterikapacitet, du kommer tacka dig själv! Vårt test av uppladdningsbara batterier har nämligen visat att dyrare batterier nästan alltid presterar bättre.

Hållbarhetstänk

Att uppladdningsbara batterier har bra hållbarhetstänk är ganska självklart. Men det finns också tillverkare som går ytterligare några steg med miljötänket. Exempelvis har GP modeller som består av 94% återvunna material! Välj en sådan modell om det finns tillgängligt.

Spänning

Spänningen på ett uppladdningsbart batteri måste matcha spänningen på enheten som det ska användas i. De vanligaste spänningarna för uppladdningsbara batterier är 1,2 V (för AA och AAA) och 3,7 V (för litiumjonbatterier).

Kompatibilitet

Se till att batterierna du väljer är kompatibla med de enheter du tänker använda dem i. Vissa enheter är utformade för att endast använda specifika batterityper, så det är viktigt att dubbelkolla detta innan du köper.

Livslängd

Livslängden för ett uppladdningsbart batteri beror på hur många laddningscykler det kan genomgå innan det förlorar en betydande del av sin kapacitet. Batterier med högre livslängd är ofta dyrare, men kan vara mer kostnadseffektiva på lång sikt.

Laddningstid

Laddningstiden för uppladdningsbara batterier varierar beroende på batterityp och laddare. Om snabb laddning är viktigt för dig, leta efter batterier och laddare som är utformade för snabbladdning.

Bästa uppladdningsbara batterierna

Typer av uppladdningsbara batterier

Det finns flera typer av uppladdningsbara batterier att välja mellan, var och en med sina egna egenskaper och användningsområden. Här är de vanligaste typerna:

 1. Nickel-kadmium (NiCd): Dessa är de äldsta och mest välkända uppladdningsbara batterierna. De är robusta och kan hantera många laddningscykler, men har en tendens att drabbas av “minneseffekten” som kan minska batteriets kapacitet över tid.
 2. Nickel-metallhydrid (NiMH): Dessa batterier har högre energidensitet än NiCd-batterier och är mindre känsliga för minneseffekten. De är även mer miljövänliga eftersom de inte innehåller tungmetaller som kadmium.
 3. Litiumjon (Li-ion): Litiumjonbatterier är mycket populära på grund av deras höga energidensitet, låga självurladdning och långa livslängd. De används ofta i bärbara elektronikprodukter som mobiltelefoner, bärbara datorer och kameror. Dock kan de vara känsliga för överladdning och överhettning.
 4. Litiumjon-polymer (LiPo): LiPo-batterier är en underkategori av litiumjonbatterier och har liknande egenskaper. De skiljer sig genom att de har en flexibel och tunn formfaktor, vilket gör dem lämpliga för användning i enheter där utrymmet är begränsat, som smartphones och surfplattor.

För- och nackdelar med olika typer av uppladdningsbara batterier

Det är viktigt att väga för- och nackdelar med olika batterityper innan du fattar ett beslut. Här är en snabb överblick:

 • NiCd: Fördelar inkluderar robusthet och många laddningscykler. Nackdelar är minneseffekten och miljöpåverkan på grund av kadmiuminnehåll.
 • NiMH: Fördelar är högre energidensitet, mindre känslighet för minneseffekten och bättre miljövänlighet. Nackdelar inkluderar längre laddningstid och något kortare livslängd jämfört med litiumjonbatterier
 • Li-ion: Fördelar är hög energidensitet, låg självurladdning och lång livslängd. Nackdelar inkluderar känslighet för överladdning och överhettning samt högre pris jämfört med NiCd- och NiMH-batterier.
 • LiPo: Fördelar är liknande som för litiumjonbatterier, men med en tunn och flexibel formfaktor. Nackdelar är känslighet för överladdning och överhettning samt ett ännu högre pris än litiumjonbatterier.

Hur man tar hand om uppladdningsbara batterier

För att förlänga livslängden på dina uppladdningsbara batterier och säkerställa optimal prestanda, följ dessa enkla underhållstips:

 1. Ladda batterierna fullständigt innan du använder dem för första gången.
 2. Undvik att överladda dina batterier, vilket kan minska deras livslängd och orsaka skador. Använd en smart laddare som automatiskt stänger av när batterierna är fulladdade.
 3. Förvara batterierna i ett svalt, torrt och välventilerat utrymme när de inte används.
 4. Om du inte planerar att använda batterierna under en längre tid, ladda dem till 50% och förvara dem på en sval plats för att minska självurladdning och förlänga deras livslängd.
 5. Använd inte uppladdningsbara batterier i enheter som kräver mycket låg strömförbrukning, som rökdetektorer, eftersom de kan dränera batterierna snabbare än engångsbatterier.

Miljöaspekter och återvinning av uppladdningsbara batterier

Uppladdningsbara batterier är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med engångsbatterier, men det är viktigt att återvinna dem korrekt för att minimera deras miljöpåverkan.

När uppladdningsbara batterier har nått slutet av sin livslängd, ta dem till en återvinningsstation för batterier eller en återförsäljare som erbjuder insamling av förbrukade batterier.

Många länder och regioner har specifika återvinningsprogram för batterier, så se till att följa de lokala riktlinjerna och bestämmelserna för batteriåtervinning.

Felsökning och säkerhetstips för uppladdningsbara batterier

För att undvika problem och säkerställa att dina uppladdningsbara batterier fungerar optimalt, är det bra att vara medveten om följande felsökning och säkerhetstips:

 1. Svullna batterier: Om du märker att dina batterier är svullna, sluta använda dem omedelbart och ersätt dem. Svullna batterier kan vara ett tecken på att batteriet är skadat, och fortsatt användning kan leda till farliga situationer som brand eller explosion.
 2. Kontrollera laddaren: Om dina batterier inte laddar som de ska, kontrollera först att laddaren fungerar korrekt. Testa laddaren med andra batterier eller prova att ladda batterierna i en annan laddare för att se om problemet kvarstår.
 3. Rengör kontakterna: Om dina batterier inte fungerar i en enhet, kontrollera att kontakterna på både batterierna och enheten är rena och fria från smuts eller korrosion. Rengör kontakterna med en torr trasa eller en bomullspinne doppad i alkohol.
 4. Skydda mot överhettning: Undvik att använda eller ladda batterierna i extremt varma miljöer, eftersom överhettning kan skada batterierna och förkorta deras livslängd. Om dina batterier blir mycket varma under användning eller laddning, låt dem svalna innan du fortsätter.
 5. Använd rätt batterier för rätt användning: Var noga med att använda rätt typ av uppladdningsbara batterier för den specifika enheten eller användningen. Till exempel bör du använda högkapacitetsbatterier för enheter med hög strömförbrukning, som digitala kameror, medan lågkapacitetsbatterier är mer lämpliga för enheter med låg strömförbrukning, som fjärrkontroller.
 6. Förvara batterierna på rätt sätt: Förvara inte uppladdningsbara batterier i direkt solljus, nära värme eller i fuktiga förhållanden. Fukt och värme kan skada batterierna och förkorta deras livslängd.

Med dessa felsökning och säkerhetstips i åtanke kan du säkerställa att dina uppladdningsbara batterier fungerar effektivt och säkert. Att välja rätt batterier, laddare och underhålla dem korrekt kommer att ge dig en mer hållbar och kostnadseffektiv energilösning för dina enheter, samtidigt som du minskar din miljöpåverkan.

Uppladdningsbara batterier test

Hur lång är livslängden för uppladdningsbara batterier?

Livslängden för uppladdningsbara batterier varierar beroende på typ och användning. Generellt kan de laddas om mellan 500 och 1 000 gånger innan kapaciteten minskar avsevärt. Litiumjon- och litiumjonpolymerbatterier har vanligtvis längre livslängd än nickel-kadmium- och nickel-metallhydridbatterier.

Hur förvarar jag mina uppladdningsbara batterier när de inte används?

Förvara dina uppladdningsbara batterier i ett svalt, torrt och välventilerat utrymme när de inte används.

Om du inte planerar att använda dem under en längre tid, ladda dem till 50% och förvara dem på en sval plats för att minimera självurladdning och förlänga livslängden.

Vad är minneseffekten och vilka batterityper påverkas av det?

Minneseffekten är en minskning av batteriets kapacitet som uppstår när det inte laddas ur helt innan det laddas om.

Nickel-kadmium-batterier (NiCd) är kända för att påverkas av minneseffekten, medan nickel-metallhydridbatterier (NiMH) är mindre känsliga. Litiumjon- och litiumjonpolymerbatterier påverkas inte av minneseffekten.

Kan jag använda uppladdningsbara batterier i alla enheter?

Generellt sett kan uppladdningsbara batterier användas i de flesta enheter som kräver engångsbatterier. Dock är vissa enheter utformade för att endast använda specifika batterityper, så det är viktigt att dubbelkolla kompatibiliteten innan du köper.

Uppladdningsbara batterier rekommenderas inte för enheter med mycket låg strömförbrukning, som rökdetektorer.

Hur återvinner jag mina uppladdningsbara batterier korrekt?

När uppladdningsbara batterier når slutet av sin livslängd, ta dem till en återvinningsstation för batterier eller en återförsäljare som erbjuder insamling av förbrukade batterier.

Följ de lokala riktlinjerna och bestämmelserna för batteriåtervinning i ditt land eller region för att minimera miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar framtid.

Vilken typ av laddare bör jag använda för mina uppladdningsbara batterier?

Använd en laddare som är kompatibel med dina uppladdningsbara batterier och deras specifika batterikemi.

En smart laddare som automatiskt stänger av när batterierna är fulladdade rekommenderas för att undvika överladdning och förlänga batteriernas livslängd. Läs batteriernas och laddarens bruksanvisningar för att säkerställa att de är kompatibla och att du använder dem på rätt sätt.

Hur länge håller uppladdningsbara batterier sin laddning när de inte används?

Självurladdningstakten för uppladdningsbara batterier varierar mellan olika batterityper.

Nickel-kadmium- (NiCd) och nickel-metallhydridbatterier (NiMH) förlorar cirka 10-20% av sin laddning per månad när de förvaras, medan litiumjon- och litiumjonpolymerbatterier har en betydligt lägre självurladdning, runt 2-3% per månad.

Sammanfattning

Uppladdningsbara batterier erbjuder flera fördelar jämfört med engångsbatterier. De är ofta mer kostnadseffektiva på lång sikt eftersom de kan laddas om och återanvändas många gånger innan de behöver bytas ut.

Dessutom de mer miljövänliga, eftersom de bidrar till att minska mängden batteriavfall som hamnar på soptippar och i naturen. Slutligen kan uppladdningsbara batterier erbjuda bättre prestanda i vissa enheter, särskilt de som kräver hög strömförbrukning.

Källor