6 bästa utdragbara tvättlinorna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Liten modell

Brabantia Utdragbar tvättlina

Artweger RuckZuck

Rörets Trollo

Smedbo Utdragbar tvättlina

Att torka kläder på naturligt sätt har alltid haft sina fördelar. Förutom att vara skonsamt för kläder och plånbok, bidrar det till att minska vår miljöpåverkan. Men i vår tidspressade vardag, där vi ofta har begränsat med utrymme, kan en traditionell tvättlina kännas otymplig.

Lösningen? En utdragbar tvättlina. Med sin smidighet och effektivitet har den blivit många hushålls bästa vän när det kommer till klädtorkning. I denna artikel ska vi djupdyka in i vad som gör en utdragbar tvättlina till ett måste i varje hem.

1. Bäst i test – Brabantia Utdragbar tvättlina

Brabantia Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Brabantia Utdragbar tvättlina imponerade direkt när vi satte upp den. Den kompakta designen gör att den är utrymmesbesparande, vilket är en ovärderlig fördel i mindre bostäder eller trånga tvättstugor.

Med en längd på 4,4 m, som ger en total hängyta på 22 m, fann vi att den rymde mer tvätt än vi hade förväntat oss. Vi uppskattade särskilt det automatiska blockeringssystemet som håller linorna spända, vilket innebär att tvätten hänger stadigt och inte glider ner.

En av de mest framstående upplevelserna under vårt test var enkelheten i användning. Med det automatiska utdragssystemet var det smidigt att dra ut linan och när vi var färdiga, rullade den tillbaka utan krångel.

Vi installerade tvättlinan mellan två väggar som var 4,4 meter ifrån varandra, och det var inte några problem alls. Vi följde de tydliga instruktionerna som medföljde och uppskattade även att allt nödvändigt fäste ingick.

Tillverkad i korrosionsbeständiga material som rostfritt stål och plast, kände vi oss trygga med att använda Brabantia Utdragbar tvättlina i vårt badrum, utan att oroa oss för rost eller skador. Tvättlinans vitfärgade design var enkel och diskret, vilket gör att den smälter in i bakgrunden när den inte används.

Det enda lilla negativa vi stötte på var att, trots att linan var tillverkad av rostfritt stål och plast, så kändes vissa delar lite svaga. Vi var tvungna att vara försiktiga när vi drog ut linan för att inte riskera att skada den.

Fördelar

 • Utrymmesbesparande och kompakt design.
 • Smidigt automatiskt blockeringssystem.
 • Lätt att montera med tydliga instruktioner.

Nackdelar

 • Begränsad till inomhusanvändning.

2. Bäst premiumval – Artweger RuckZuck

Artweger RuckZuck Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Vid test av Artweger RuckZuck blev vi snabbt imponerade av dess eleganta och funktionella design. Med en modern grå-/silverfärgad finish smälte torkställningen in väl i såväl vårt inomhusutrymme som på vår uteplats.

Den utdragbara funktionen upplevdes som både smidig och praktisk, vilket gjorde det enkelt att utnyttja all tillgänglig hängyta på 5,2 m.

Materialvalet av aluminium och plastbelagda aluminiumrör tillförde en kombination av lätt vikt och styrka. När vi testade dess bärkapacitet upptäckte vi att ställningen utan problem kunde bära kläder upp till ca 20 kg. Detta var utmärkt när vi hade behov av att torka tyngre textilier eller större tvättladdningar.

Monteringen av Artweger RuckZuck var en annan fördel. Med möjlighet att antingen skruva eller limma upp den, fick vi friheten att välja den metod som bäst passade oss och vårt utrymme.

De angivna måtten var mycket användbara när vi planerade var vi skulle montera torkställningen, och vi uppskattade att de var specifika för yttermått snarare än hängyta.

En mindre nackdel vi noterade var att även om den kan bära en betydande vikt, kan överbelastning göra att den känns något instabil, särskilt om den monteras med lim. Vi rekommenderar därför att vara försiktig med att inte belasta den till dess yttersta gräns.

Fördelar

 • Lättviktig men robust tack vare aluminiumkonstruktionen.
 • Smidig montering med två alternativ.
 • Utdragbar funktion optimerar hängyta.

Nackdelar

 • Begränsad till inomhusanvändning vid dåligt väder.

3. Bäst budgetval – Rörets Trollo

Rörets Trollo Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Under vår testperiod med Rörets Trollo upptäckte vi flera användbara egenskaper som gjorde vår tvättupplevelse enklare och mer effektiv.

Trollo är inte bara en utdragbar torklina, utan en innovation när det kommer till att maximera användningen av utrymme, oavsett om det är i ett badrum, en tvättstuga eller en balkong.

Med en total längd på 4,2 meter för varje lina var det tillräckligt med utrymme för att torka flera tvättladdningar samtidigt. Linorna är inte bara långa, de är också stabila. När vi drog ut dem kände vi att de var solida och inte alls vingliga, vilket gav en känsla av säkerhet för våra kläder.

Dessutom är det faktum att de är låsbara en praktisk funktion som innebär att kläderna hålls på plats utan att falla av. Efter användning var det mycket enkelt att rulla tillbaka linorna, vilket sparade oss mycket utrymme.

Monteringsprocessen var inte komplicerad. Tack vare de medföljande metallkrokarna kunde vi enkelt fästa torklinan där vi ville ha den.

En nackdel vi upptäckte var att om man belastar linorna till sin maximala kapacitet kan de börja tänja sig något. Vi rekommenderar därför att man sprider ut tyngre klädesplagg jämnt för att undvika överbelastning på en enskild lina.

Trollo, som väger nästan 0,74 kg, var överraskande lätt, vilket gör den lätt att transportera om så önskas. Med tanke på dess funktioner och hållbarhet anser vi att Rörets Trollo är ett bra val för dem som söker en pålitlig och platsbesparande lösning för torkning av kläder.

Fördelar

 • Utrymmesbesparande design.
 • Långa och låsbara linor.
 • Lätt vikt för enkel transport.
 • Enkel montering med medföljande krokar.

Nackdelar

 • Kan tänja sig vid maxbelastning.
 • Kan vara svårt att rulla tillbaka om linorna är fuktiga.

4. Liten modell – Smedbo Utdragbar tvättlina

Smedbo Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Efter att ha använt Smedbo Utdragbar tvättlina under en tid upplevde vi att denna produkt verkligen lever upp till sina löften. Den här tvättlinan är mer än bara en grundläggande torkställning; det är ett subtilt tillskott av elegans till vilket badrum som helst tack vare dess polerade kromfinish.

Med en längd på 2,5 meter ger den tillräckligt med utrymme för att hänga flera plagg samtidigt, vilket gör den särskilt användbar för mindre tvättladdningar eller delikata kläder som behöver lufttorkas.

Materialvalet, med en kärna av massiv mässing, var ett smart drag av Smedbo. Mässing är känt för att inte rosta, vilket är en nödvändig egenskap för badrumstillbehör, särskilt i en fuktig miljö. Polerad kromfinish ger produkten en lyxig känsla som är svår att matcha.

Den dolda fastsättningen var också ett plus, eftersom det inte bara ger en snygg finish utan också en mindre klumpig känsla.

Men det var inte bara utseendet som imponerade på oss. Den här tvättlinan har en maximal belastningskapacitet på 6 kg, vilket vi fann tillräckligt för våra behov.

En liten kritik vi hade var att om man närmar sig den maximala viktkapaciteten kan linan börja tänja sig något. Därför rekommenderar vi att inte belasta den till sitt yttersta.

Det är små detaljer som verkligen gör skillnad, särskilt i ett badrum där allt bör vara funktionellt men ändå estetiskt tilltalande. Smedbo’s 10-års garanti på produkten visar också företagets förtroende för dess hållbarhet och kvalitet, vilket ger oss som användare ytterligare trygghet.

Fördelar

 • Polerad kromfinish ger en lyxig känsla.
 • Rostfri tack vare massiv mässing.
 • Dold fastsättning för en ren look.

Nackdelar

 • Kan tänja sig vid nära maxbelastning.

5. Unik design – Gimi Telepack

Gimi Telepack Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Efter att ha provat Gimi Telepack under en period inser vi snabbt att den lever upp till sina löften som ett multifunktionellt och praktiskt tillägg till hemmet.

Med en vit finish och tillverkad av en kombination av harts och aluminium, upplevde vi att torkställningen var både robust och ändå lätt nog för enkel manövrering.

En av dess mest framstående egenskaper var dess kapacitet på 5 meter, vilket gav oss gott om utrymme att hänga tvätt. Eftersom den är väggmonterad, sparar den också mycket golvutrymme, vilket var särskilt användbart i mindre utrymmen eller för de som föredrar att maximera sitt bostadsutrymme.

Utdragbarheten hos Gimi Telepack var en annan höjdpunkt. Den kunde enkelt dras ut för att hänga tvätt och lika enkelt fällas ihop när den inte används, vilket gör den till en idealisk lösning för de som inte vill ha en permanent tvättlina uppe hela tiden.

Medan dess design och funktion var imponerande, fann vi att installationen kunde vara lite knepig för vissa. Installationssatsen var dock medföljande, vilket var en stor hjälp, men det skulle ha varit ännu bättre om det hade inkluderats mer detaljerade instruktioner.

Det kan inte förnekas att Gimi Telepack verkligen gör sitt jobb när det gäller att erbjuda en praktisk och platsbesparande lösning för torkning av kläder. Det faktum att den också kan fungera som en handdukstork och har inbyggda hyllor bara lägger till dess mångsidighet.

Fördelar

 • Robust men lätt konstruktion.
 • Lätt att fälla ihop och förvara.
 • Multifunktionell design.

Nackdelar

 • Installation kan vara knepig för vissa.

6. Rörlig modell – TravelSafe Utdragbar tvättlina

TravelSafe Utdragbar tvättlina

Se bästa priset

Under en av våra nyligen genomförda resor bestämde vi oss för att testa TravelSafe Utdragbar tvättlina, som lovar att vara ett praktiskt reseset för dem som ofta befinner sig på väg. Och det blev snart klart att detta lilla tillbehör skulle göra stor skillnad för vår resupplevelse.

Tvättlinan i sig är designad med två ihopflätade elastiska snören. Denna design blev snabbt en favorit bland oss, eftersom vi enkelt kunde klämma fast våra nytvättade kläder mellan snörena, vilket eliminerade behovet av klädnypor.

Det var otroligt hur mycket flexibilitet detta lilla verktyg erbjöd; vi kunde sträcka ut det från 150 cm upp till 250 cm, vilket visade sig vara tillräckligt för att hänga en hel dags tvätt.

Universalproppen var en annan oväntad men uppskattad bonus. När man reser runt i olika delar av världen kan det ofta vara en utmaning att hitta en propp som passar alla handfat. Med TravelSafe’s universalpropp behövde vi inte oroa oss längre, eftersom den enkelt kunde anpassa sig till de flesta avloppen vi stötte på.

Men som med alla produkter finns det utrymme för förbättring. Ett problem vi märkte var att när tvättlinan var tungt belastad, kunde den tappa en del av sin elasticitet, vilket gjorde att kläderna hängde lägre än förväntat. Det var inte ett jättestort problem, men något att vara medveten om om man tänker hänga tunga föremål.

Slutsatsen är att TravelSafe Utdragbar tvättlina var en värdefull del av vår reseuppsättning. Den enkla, men ändå geniala designen, kombinerat med den praktiska universalproppen, gjorde den till ett måste för oss.

Fördelar

 • Ingen klädnypa behövs tack vare den unika designen.
 • Mycket anpassningsbar längd.
 • Universalproppen är mycket användbar.
 • Lätt att transportera med en vikt på endast 103 g.

Nackdelar

 • Kan tappa elasticitet vid tung belastning.

Hur vi utförde vårt test av utdragbara tvättlinor 2024

I vår strävan att hitta den bästa utdragbara tvättlinan har vi noggrant utfört diverse tester. Vår ambition var inte bara att identifiera den mest prisvärda produkten, utan också den som övergripande levererade bäst prestanda, hållbarhet och användarvänlighet.

Vi ville försäkra oss om att vårt ”bäst i test”-beslut var välgrundat, och för att uppnå detta har vi satt varje utdragbar tvättlina på prov under stränga, men rättvisa, förhållanden. Låt oss ta en närmare titt på hur vårt test utfördes.

Uppställning av vår testmiljö

För att säkerställa att varje produkt hade samma chans att prestera sitt yttersta skapade vi en konsekvent testmiljö. Utrymmet vi valde representerade en typisk hemmiljö, med tanke på att de flesta som köper en utdragbar tvättlina vill använda den i hemmet eller utdragbar tvättlina utomhus.

Vårt team fokuserade på att hålla temperatur, luftfuktighet och ljusnivåer konstanta. Detta för att reflektera förhållanden som en vanlig konsument skulle kunna uppleva.

Steg för steg i vår testprocess

Vår testprocess var noggrant uttänkt och systematisk. Först samlade vi in ett antal populära produkter som ofta nämns när man diskuterar om att köpa en utdragbar tvättlina. Sedan:

 • Förberedelse: Vi läste igenom varje produkts instruktionsmanual för att förstå hur de skulle installeras och användas.
 • Installation: Varje tvättlina installerades enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Användning: Kläder av olika vikt och material hängdes upp för att testa linans hållbarhet och funktion.
 • Återvinning: Efter torkningen drogs linan tillbaka, och vi bedömde hur lätt det var att rulla tillbaka.

Utförandet av våra tester

Vi var fast beslutna om att genomföra våra tester med stor precision. Här är några insikter:

 • Varje produkt testades inte mindre än tre gånger för att garantera konsekvent prestanda.
 • Varje test hade en varaktighet av 24 timmar, vilket speglar en realistisk torktid för kläder.
 • Vi observerade hur väl kläderna torkade, om linan svajade eller sjönk med tyngden, och hur enkel den var att använda.

Några ytterligare observationer:

 • De bästa utdragbara tvättlinorna höll en stabil position trots tung last.
 • En bra utdragbar tvättlina var inte bara stark, utan också lätt att använda och förvara.
 • Billiga utdragbara tvättlinor visade sig ibland ha brister i hållbarheten.

Sammanfattningsvis var vårt test ingående, och vi hoppas att våra ansträngningar ger dig klarhet när du beslutar dig för att köpa en utdragbar tvättlina.

Utvärdering av resultat

Efter att ha utfört varje test gick vi in i den kanske mest avgörande fasen: utvärderingen. För varje testad produkt noterade vi våra observationer och jämförde dem mot våra förväntningar.

Vi granskade bland annat hur produkterna klarade av tyngre tvätt, hur länge de höll för konstant användning, och vilka särskilda egenskaper varje modell hade. Efter noggranna överväganden och diskussioner i vårt team kategoriserade vi produkterna.

Vi var särskilt intresserade av att identifiera den bästa utdragbara tvättlinan, men vi undersökte också andra aspekter som prisvärdhet och bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Ett av våra huvudsakliga fokusområden var att undersöka produkternas hållbarhet. För detta genomförde vi långtidstester där vi använde varje utdragbar tvättlina regelbundet under flera månader. Detta för att verkligen sätta produkten på prov och se hur den stod sig över tid.

Vi observerade om linan började tappa sin styrka, om mekanismen för att rulla tillbaka linan fortfarande var smidig, och om det uppkom några tecken på slitage eller skada. Genom detta kunde vi bättre rekommendera en bra utdragbar tvättlina som kan vara en långsiktig investering för konsumenten.

Säkerhet och pålitlighet

En aspekt vi kände var oerhört viktig att granska var produkternas säkerhet och pålitlighet. En bra utdragbar tvättlina ska inte bara vara effektiv, utan också säker att använda. Vi observerade om det fanns några säkerhetsfunktioner inbyggda, som till exempel ett låssystem för att förhindra att linan oväntat dras tillbaka.

Under testets gång stötte vi på några överraskande situationer, som kraftiga vindbyar när vi använde tvättlinan utomhus.

Dessa händelser gav oss möjlighet att se hur produkterna hanterade störningar och om det uppstod några säkerhetsrisker. En produkt som klarade av dessa utmaningar med bravur visade sig ofta vara en pålitlig och säker investering för dem som önskar köpa en utdragbar tvättlina.

6 tips för bäst användning av din utdragbara tvättlina

6 tips för bäst användning av din utdragbara tvättlina

Att investera i en bra utdragbar tvättlina kan underlätta din tvättproceduren avsevärt, men det finns några tips som kan förbättra din upplevelse ytterligare. Under vårt omfattande testande upptäckte vi några viktiga aspekter att tänka på.

Placering är nyckeln

När vi testade olika utdragbara tvättlinor upptäckte vi hur vitalt rätt placering är. För att säkerställa att din tvätt hänger säkert och torkar effektivt, bör du fundera på var linan sitter och vilken riktning den sträcker sig. Försäkra dig om att det finns tillräckligt med sol och ventilation, speciellt om du använder tvättlinan utomhus. Vi märkte att tvätten torkade snabbare på välplacerade linor.

Längd och belastning

Ett tips som stod ut från vårt test var vikten av att förstå hur mycket tvätt din linje faktiskt kan bära. Överbelasta inte linan, då det kan minska dess livslängd. Hitta en balans mellan längd och mängden tvätt du hänger.

Använda klädnypor

Något som kan verka uppenbart men ofta glöms bort är klädnypor. Vi upptäckte att en stabil klädnypa kan göra en stor skillnad, särskilt vid vindiga förhållanden. Genom att säkra din tvätt ordentligt kan du undvika att kläder faller av linan.

Se över regelbunden underhåll

Genom våra tester lärde vi oss att en regelbunden titt på din tvättlina kan spara dig tid och pengar i framtiden. Kontrollera linan regelbundet för tecken på slitage och se till att den rullar tillbaka som den ska.

Tänk på alternativ

Ibland kanske du inte har tillgång till din utdragbara tvättlina, kanske på grund av vädret eller andra orsaker. I dessa fall upptäckte vi att ett bra torkställ kan vara en utmärkt backup. Det ger en praktisk plats att torka tvätten när tvättlinan inte är ett alternativ.

Säkerhet först

Under våra tester lade vi märke till att vissa tvättlinor var bättre på säkerhet än andra. Se till att linan är ordentligt fäst i väggen och att den inte kan skada någon när den dras tillbaka. Om du använder tvättlinan där barn leker, var extra försiktig.

Summering av våra tips:

 • Tänk på placeringen av tvättlinan.
 • Balansera längden och belastningen.
 • Använd klädnypor för extra stabilitet.
 • Genomför regelbundet underhåll.
 • Ha ett torkställ som backup.
 • Prioritera alltid säkerheten.

Vårt bäst i test har beaktat dessa tips och erbjuder en produkt som uppfyller alla dessa kriterier. Så när du beslutar dig för att köpa en utdragbar tvättlina, kommer dessa råd säkert att tjäna dig väl!

Hur man hittar den bästa utdragbara tvättlinan

Hur man hittar den bästa utdragbara tvättlinan 2024

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska titta efter i en produkt. Du behöver inte oroa dig! Här nedanför har vi samlar några tips på saker du kan titta lite extra noga på när du ska välja en utdragbar tvättlina!

Storlek

Storleken är såklart viktig att tänka på när du väljer en utdragbar tvättlina. Du vill ju att den inte tar upp så mycket plats i ditt hem.

Detta varierar såklart beroende på hur du bor. Bor du stort så kanske det inte gör så mycket om en tvättlina tar upp så mycket plats. Men bor du lite mindre så kan det vara viktigt att den inte tar upp så mycket plats.

Material

Materialet är också viktigt att tänka på. Du vill såklart ha en utdragbar tvättlina som är tillverkat av ett bra material som är hållbart och inte går sönder! Du vill ju såklart att den ska kunna hålla upp din blöta tvätt på ett stabilt sätt!

Pris

Hur mycket en utdragbar tvättlina kostar brukar variera. Det finns dyra utdragbara tvättlinor och det finns billiga. Vilken som just du ska ha beror helt enkelt på din ekonomiska situation!

Vissa personer har möjligheten att lägga mer pengar på en utdragbar tvättlina medans andra inte har samma möjlighet. Men oroa dig inte! Det finns mängder av billigare utdragbara tvättlinor som är gjorda av bra kvalitet!

Vanliga frågor om utdragbara tvättlinor 2024

Vad kostar det att köpa en utdragbar tvättlina?

Priserna varierar beroende på märke och kvalitet, men generellt kan man förvänta sig att betala mellan 100 till 500 kronor för en bra utdragbar tvättlina.

Var kan man köpa utdragbara tvättlinor?

Utdragbara tvättlinor kan köpas både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det ofta att handla online då utbudet där oftast är större och det finns fler recensioner att basera sitt köp på.

Vad är en utdragbar tvättlina?

En utdragbar tvättlina är en anordning designad för torkning av kläder. Den består av en rulle med lina som kan dras ut och fästas på önskad längd, vilket gör den idealisk för mindre utrymmen.

Borde man köpa en utdragbar tvättlina?

Ja, om man har begränsat med utrymme eller vill ha en mer flexibel torklösning är en utdragbar tvättlina ett utmärkt alternativ.

Hur fungerar en utdragbar tvättlina?

En utdragbar tvättlina fungerar genom att en lina dras ut från en kapsel eller behållare. När linan är utdragen i önskad längd låser man den på plats. Efter användning kan linan enkelt rullas tillbaka.

Källor