Vad är en blender? (Kort och enkel förklaring)

Så vad är en blender egentligen? Eller som du kanske känner till den; en mixer? Vi ska förklara så kort och koncist som möjligt i den här artikeln.

Vad är en blender?

En blender är en köksapparat som mixar och krossar ingredienserna du lägger i den. En stationär blender består av en container med ett roterande knivblad på botten. Knivbladet är motoriserat av motorn i basenheten längst ner. Vissa kraftfulla modeller kan till och med krossa is och andra frysta matvaror.

Vad kännetecknar en mixer?

Om du tidigare läst vår blender bäst i test artikel vet du nog redan om vad som är fördelaktigt med att ha en mixer, men vi ska förklara även här vad som gör en mixer till en bra köksapparat att ha.

  • Enkel användning
  • Låg volym under användning
  • Elektricitetanvändning (300-1000 watt)
  • Enkel rengöring
  • “Pulsera” under mixningen

Vad använder man en blender till?

Blenders är standard i de flesta kök idag, och dessa köksapparater är till för mer än att bara göra smoothies. Vi använder mixers för att göra såser, dip, pålägg, soppa, drycker, efterrätter och till och med hamburgare.

Blenders kan vara skrämmande att använda på grund av dess olika blad, inställningar, storlekar med mera. Men här är generellt de saker du kan använda din blender till:

  • Såser, dip och dressingar: Pesto, majonnäs, hummus, bredbara pålägg, salsa, vinegretter.
  • Frysta efterrätter: Glass och fruktbaserat godis.
  • Grönsaksris: Till exempel broccoliris.
  • Drycker: Smoothies, frysta drycker, blanda alkoholhaltiga drycker.
  • Nötter: Hemlagat smör på mandel eller jordnötter.
  • Puréer: Barnmat och varma eller kalla soppor.
  • Malning av kött: Endast mindre kött som räkor eller fisk.
  • Spannmål: Brödsmulor, kaksmulor, havremjöl, mandelmjöl.
  • Socker: Strösocker görs till florsocker på några sekunder.
  • Efterrätter: Smet till pannkakor eller muffins.

Saker att inte göra i en blender:

  • Knåda deg
  • Mala hårt kött som nötkött
  • Göra potatismos.

Ju hårdare något är, desto mer riskerar det att överhetta mixern. Använd istället en matberedare för dessa saker.

Fördelar med att använda en mixer

  • Hastighet: Ingredienserna kan förvandlas till superlena puréer på några minuter!
  • Mångsidighet: Drycker, goda förrätter, frysta efterrätter, snacks, såser, dressingar och varma soppor kan alla göras med hjälp av en mixer. Vissa tillverkare lanserar också tillbehör som hjälper till att skapa ännu fler drycker och rätter. De nyare modellerna har förinställda program som gör att man inte behöver gissa sig fram till bearbetningstid.
  • Hälsa: Hela grönsaker, frukter, nötter och mjukare kött kan delas upp för att göra näringsrika måltider för alla tillfällen.