đŸ„‡VĂ€derstation bĂ€st i test 2021 – bĂ€sta vĂ€derstationen!

Letar du ocksÄ efter vÀderstation bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! Vi pÄ redaktionen hjÀlper dig hitta den bÀsta vÀderstationen för dig och ditt hus, pÄ ett snabbt och smidigt sÀtt. IstÀllet för att kolla vÀdersajter sÄ kan du nu fÄ en vÀderprognos för just dÀr du bor, och dessutom en vÀldigt precis sÄdan!

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för kjell.com

VÀderstation bÀst i test 2021

1. Telldus trådlös väderstation

2. Rubicson Meteorolog väderstation

3. Rubicson Elegant väderstation

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Telldus trÄdlös vÀderstation recension

Telldus trÄdlös vÀderstation
Telldus trÄdlös vÀderstation

Denna Telldus trÄdlösa vÀderstation Àr en avancerad prognosvisande vÀderstation med riktigt stor display. Dessutom kan den anslutas till smarta hem-controllern för att fÄ vÀderinformationen direkt till mobilen!

Den mÀter inte bara, utan sparar ocksÄ prognoser för luftfuktighet, temperatur, regn och vind. Enligt oss gjorde den detta riktigt bra. Dessutom hjÀlper den stora displayen till nÄgot enormt, riktigt skönt att ha i sommarstugan eller kanske till och med hemma!

Överlag utsĂ©r vi Telldus vĂ€derstationen till vĂ€derstation bĂ€st i test 2021! Den gör allt som vi vill att den ska göra.

Rubicson Meteorolog vÀderstation recension

Rubicson Meteorolog vÀderstation
Rubicson Meteorolog vÀderstation

Denna Rubicson meteorolog vĂ€derstation Ă€r ocksĂ„ en avancerad prognosvisande vĂ€derstation med en stor display. Dessutom har den instĂ€llda grĂ€nsvĂ€rden med larm. Även denna vĂ€derstation visar historik och sparar gammal data.

Den mÀter vind, luftfuktighet och temperaturen pÄ ett mycket precist sÀtt. Den har dessutom en radiokontrollerad klocka med datumvisning.

Vi tyckte att Rubicson Meteorolog vÀderstationen var riktigt smidig och tycker att den kommer till ett överkomligt pris.

Rubicson Elegant vÀderstation recension

Rubicson elegant vÀderstation
Rubicson elegant vÀderstation

Denna Rubicson vĂ€derstation Ă€r precis som namnet nĂ€mner – elegant! Den har ett betydligt snyggare grĂ€nssnitt Ă€n de andra modellerna pĂ„ listan, det ser betydligt mer modernt ut och Ă€r lĂ€ttare att avlĂ€sa.

Den visar med noggranhet bÄde historisk och nuvarande data mÀtningar av;

 • Luftfuktighet
 • Temperatur
 • VĂ€derprognos
 • Trender av lufttrycksdata

Överlag en stilren vĂ€derstation som rekommenderas varmt för dig med lite lĂ€gre budget!

Vanliga frÄgor nÀr man ska hitta den bÀsta vÀderstationen

Det kan komma upp en del frÄgor nÀr man ska försöka hitta den bÀsta vÀderstationen. DÀrför har vi inte bara satt ihop vÄr vÀderstation bÀst i test lista, utan vi ska ocksÄ svara pÄ lite vanliga frÄgor kring vÀderstationer.

Varför behöver man en vÀderstation?

HÀr Àr en sammanfattning av fördelarna du fÄr nÀr du köper en vÀderstation:

Avancerade prognoser: Med en vÀderstation som ger dig exakta rapporter vet du exakt vad du ska ha pÄ dig för dagen. Du kommer att kunna klÀ dig förberedd för vÀdret och fortsÀtta din dag i vÄtt och torrt. Alla modeller pÄ vÀderstation bÀst i test listan ovan har avancerade prognoser.

TrÀdgÄrdsskötsel: TrÀdgÄrdsmÀstare gillar vÀderstationer eftersom det hjÀlper dem att undvika frostskador, vindskador och lÄter de veta nÀr de behöver vattna sina vÀxter. Att köpa en vÀderstation hjÀlper dig att veta exakt hur mycket vatten du behöver i din trÀdgÄrd vilket hjÀlper dig att förbÀttra dess övergripande utseende.

Förhindra mögel- och bakterietillvÀxt: Med en vÀderstation kan du övervaka fuktnivÄn som finns i ditt hem. Detta hjÀlper dig att avgöra om det finns mögel i ditt hus och ger dig tillrÀckligt med tid att ta bort det innan det orsakar mer skada pÄ ditt hem.

Stormförberedelser: Storm Àr husÀgares och trÀdgÄrdsmÀstares vÀrsta fiende. Genom att köpa en vÀderstation, kommer du att bli varnad nÀr nÀsta stora storm Àr i ditt nÀromrÄde. Gör det till ett utmÀrkt val för jordbrukare som bor i omrÄden med hög nederbörd.

VĂ€derstation test

Hur gjorde vi vÄrt vÀderstation test?

VÄrt vÀderstation test var skapat lite annorlunda frÄn vÄra andra tester. Först tittade förstÄs pÄ kundrecensioner för att vÀlja ut de bÀst lÀmpade modellerna. Vi tittade sedan pÄ de tekniska detaljerna pÄ varje modell och jÀmförde de.

NÀr du hittat den vÀderstation som passar dig, kan du testa den sjÀlv! VÀderförhÄllandena kan variera dramatiskt pÄ bara nÄgra kilometer, sÄ man kan enkelt jÀmföra resultatet pÄ sin vÀderstation och vad som stÄr pÄ SMHI.

Vi utvÀrderade ocksÄ varje systems förmÄga att ansluta till och pÄverka smarta hemsystem. Vilka plattformar stöds? Kan man anvÀnda röstkommandon? Fungerade det som förvÀntat? Vissa kan till exempel kopplas ihop med en smart brandvarnare, eller hemassistent.

Slutligen undersökte vi hÄllbarhet och vilka material vÀderstationen i frÄga Àr gjord av.

Ett ord om sensorplacering

HÀr hÀr kommer min meteorologsida ut. SnÀlla, snÀlla, vÀlj noga var du placerar dina vÀderstationer. Temperatur- och luftfuktighetsmÀtaren bör placeras i ett skuggat och grÀsbevuxet omrÄde ungefÀr med ögonhöjd frÄn marken (National Weather Service-specifikationer sÀger 150cm) och bort frÄn direkt regn eller snöfall. Placera den inte nÀra eller ovanför betong, makadam eller andra potentiella vÀrmeelement. Detta innebÀr ocksÄ att ditt sovrumsfönster: varm luft som flyr ut frÄn ditt hus kommer att förstöra avlÀsningarna.

För regnmÀtaren Àr nivÄn du placerar den pÄ inte lika viktig. Det som Àr viktigt Àr att det inte placeras för lÄgt, sÄ att stÀnk frÄn marken orsakar onormalt höga avlÀsningar eller nÀra höga hinder som kan blockera regn under blÄsiga förhÄllanden. NWS rekommenderar generellt att du placerar regnmÀtaren sÄ lÄngt frÄn hinder som de Àr höga. Det Àr svÄrt att göra, sÄ lÀgg bara in det sÄ tydligt som möjligt.

VindmÀtaren Àr det svÄraste instrumentet att placera. De flesta Àr förvÄnade över att ta reda pÄ att vindhastighetsavlÀsningarna du ser pÄ TV tas pÄ en höjd av 10m över marken. Det Àr inte praktiskt för de flesta av oss, men försök att fÄ det 1 meter över eventuella hinder i nÀrheten om du kan. Du behöver ocksÄ en kompass i nÀrheten: du behöver den för att rikta vindskoveln i rÀtt riktning. Vindstationens installationsinstruktioner berÀttar hur du justerar den korrekt.

BÀsta vÀderstationen

Vad ska man tÀnka pÄ nÀr man köper vÀderstation?

Syfte

Innan du slösar bort pengar pÄ en vÀderstation som inte passar dina behov, definiera ditt syfte för att köpa en. Behöver du spÄra vÀdret i en utomhusmiljö? Eller planerar du att hÄlla enheten inne? TÀnk pÄ dessa frÄgor sÄ att du fÄr en vÀderstation som fungerar bÀst för dig.

Typer av data

Datatyperna hÀnvisar till vÀdervariablerna som din enhet kommer att rapportera. Om du vill samla in enkel data som lufttryck, temperatur och fuktighet Àr en enkel och grundlÀggande vÀderstation perfekt för dig.

Om du försöker berÀkna mer avancerade vÀderdata som UV-strÄlning, vindhastighet och nederbörd, Àr en mer professionell modell vÀrt pengarna. Vi föreslÄr att du fÄr en vÀderstation som korrekt rapporterar de uppgifter du behöver.

Enkel installation

TrÄdlösa vÀderstationer erbjuder den enklaste installationen och tar minst tid att sÀtta upp. Allt du behöver göra Àr att ansluta enheten, vÀlja ett bra Wi-Fi och du fÄr vÀderrapporterna nÀstan direkt. Om du mÀrker att Wifi-et inte har tillrÀckligt lÄng rÀckvidd sÄ kanske en wifi förstÀrkare Àr nÄgot för dig.

USB-vÀderstationer Àr lika enkla som trÄdlösa vÀderstationer. Placera bara USB-kabeln direkt i datorns USB-port. För nybörjare Àr bÄde USB och trÄdlösa vÀderstationer bra eftersom de Àr lÀtta att komma igÄng med och installera.

Om du vÀljer en seriell vÀderstation tar det dock lÀngre tid att installera. Du mÄste köpa en seriell-till-USB-kontakt för att den ska fungera ordentligt. För att göra ditt liv enklare, vÀlj endast trÄdlösa- och USB-vÀderstationer eftersom de krÀver minst anstrÀngning.

Storlek och utrymme

En faktor att tÀnka pÄ Àr storleken pÄ din vÀderstation och utrymmet för din nuvarande plats. För hemanvÀndare Àr det helt okej att ha en stationÀr vÀderstation. De kan tillhandahÄlla rapporter och vÀderdata direkt pÄ din köksbÀnk. Men det hÀr kanske inte Àr den bÀsta idén för dig som vandrar.

Storlek pÄ vÀderstationen

Vandrare, campare och andra former av outdoor-folk har det bÀttre med en handhÄllen vÀderstation. VÀlj en vÀderstation som vÀger under 1kg sÄ att den lÀtt kan passa i fickan. Se till att vÀlja en vÀderstation som Àr relativ till dina behov och fungerar inom den mÀngd utrymme som ges.

Omgivande landskap

Marken Àr en annan sak att tÀnka pÄ nÀr man köper en vÀderstation. UtsÀtts ditt omrÄde för solljus eller Àr det helt tÀckt av skugga? NÀrvaron av skog, solljus, regn, hav har en enorm inverkan pÄ vad din vÀderstation kommer att rapportera tillbaka till dig.

Vad du ska vara uppmÀrksam pÄ nÀr du vÀljer en vÀderstation

Funktioner

Först mÄste du bryta ner exakt vad din idealiska vÀderstation kommer att ha. Vill du dela din data med vÀnner via ett trÄdlöst nÀtverk? Eller kanske vill du bli varnad varje gÄng det Àr en storm. Ta reda pÄ vilka funktioner du vill ha och köp den vÀderstation som passar dem bÀst.

HÀr Àr nÄgra funktioner att tÀnka pÄ nÀsta gÄng du planerar att handla:

 • Luftfuktighet: Utomhus / Inomhus andel av den relativa luftfuktigheten i en miljö.
 • Temperatur: Visar temperaturmĂ€tningarna utomhus / inomhus i Fahrenheit och Celsius.
 • Vindhastighet: MĂ€ter genomsnitt, topp och aktuell vindhastighet.
 • Nederbörd: MĂ€ter hur mycket nederbörd som ackumulerats
 • MĂ„nfas: Visar mĂ„ncykelns nuvarande fas.
 • RĂ€ckvidd: RĂ€ckvidden för din vĂ€derstation Ă€r det avstĂ„nd som din enhet tar för att avlĂ€sa. De flesta trĂ„dlösa vĂ€derstationer har ett intervall mellan 30-90m. Kom ihĂ„g att ditt intervall ofta blockeras av hinder som stör enhetens lĂ€sning.

Det betyder att du mĂ„ste fĂ„ en vĂ€derstation som tar hĂ€nsyn till miljön runtomkring. Även om det kan annonseras att en vĂ€derstation har en rĂ€ckvidd pĂ„ 60m, kommer hinder och sĂ„dant att ge ett exakt intervall pĂ„ 50m. Köp en vĂ€derstation med rĂ€tt mĂ€ngd rĂ€ckvidd för att sĂ€kerstĂ€lla att det fungerar korrekt.

GrÀnssnitt

VÀlj ett grÀnssnitt som Àr enkelt och intuitivt. De flesta vÀderstationer har ett datorgrÀnssnitt som gör det lÀttare att spÄra, spela in, och dela din data. Om du planerar att gÄ till ett seriellt grÀnssnitt, förstÄ att det tar tid att vÀnja sig och kan ge mindre exakta rapporter.

Varaktighet

Hitta en vÀderstation som ligger i den under lÄng tid. Chansen Àr stor att du kommer att ha den utomhus, och du vill ha en som kan ge rapporter trots regnet. Köp en vÀderstation som har ett metallöverdrag för att sÀkerstÀlla att den inte tippar, eller utsÀtts för rost medan du fortfarande levererar vÀderdata i snabb takt.

Noggrannhet

Du bör köpa en vĂ€derstation som visar resultaten med mest noggrannhet. De flesta produkter frĂ„n lĂ„g till medelklass visar sina vĂ€derdata i steg om 1,0. Även om detta Ă€r bra för vissa, rapporterar vĂ€derstationer av kommersiell kvalitet sina resultat i steg om 0,5.

TrÄdlös anslutning

BestÀm om du vill ha en trÄdbunden eller trÄdlös vÀderstation. TrÄdbundna stationer Àr mer stabila men betydligt mindre populÀra. De Àr svÄrare att installera och lockar blixtnedslag om du inte Àr försiktig. Hyr en elektriker som hjÀlper dig att installera en trÄdbunden vÀderstation korrekt.

TrÄdlösa vÀderstationer Àr mindre tillförlitliga, men de Àr lÀttare att installera. Du bör fÄ en trÄdlös vÀderstation eftersom de Àr bÀttre pÄ att lagra dina vÀderdata och det Àr bra om du har tillgÄng till historiska vÀderprognoser.

Batteritid

StrömkÀllan till din vÀderstation Àr en faktor som Àr vÀrd att tÀnka pÄ. De vanligaste sÀtten att driva din vÀderstation Àr via vÀxelström, solenergi eller via batterierna. NÀr det gÀller batteriets livslÀngd pÄ din station, se till att det Àr minst 200 timmar eller mer.

Soldriven vÀderstation?

Soldrivna vÀderstationer Àr mycket kraftfulla verktyg som bara behöver solljus för att fungera. Men det finns sÄklart nackdelar med dessa. Soldrivna vÀderstationer Àr platsberoende och kvaliteten pÄ din rapport beror pÄ vÀdret utanför.

Skaffa en soldriven vÀderstation om du bor i ett varmt klimat. OmrÄden med hög nederbörd med regn kommer bara att resultera i defekta vÀderstationer.

Expanderbarhet

Din vÀderstations utbyggbarhet definieras av antalet sensorer den har. Ju fler sensorer, desto fÀrre gÄnger mÄste du uppdatera den. Investera i en högre vÀderstation sÄ att du kan lÀgga till fler sensorer pÄ den och aldrig vÀxa frÄn enheten.

Övriga tillbehör

HÀr Àr en lista med ytterligare tillbehör som du kan fÄ med en vÀderstation:

 • Fuktighetssensor
 • Temperatursensor
 • SolstrĂ„lningssköld
 • Vindkoppar
 • Sensorer

Det sista du mÄste se upp för Àr sensorerna pÄ din vÀderstation. Den ska ha en inomhusenhet och en utomhusenhet. Att ha en sensor Àr anvÀndbart eftersom det hjÀlper enheten att mÀta temperaturen mer exakt.

Men tÀnk om du vill ha extra data? Du mÄste du skaffe fler sensorer. Flera sensorer Àr bra om du har flera rum i ditt hus. De ger en exakt avlÀsning av varje rum och placerar all information pÄ en enkel display.

Hur svÄrt Àr det att installera en vÀderstation?

Det beror pÄ, vissa vÀderstationer behöver knappt nÄgot installering alls. Men vissa mer komplicerade vÀderstationer har en hel drös av instrument och master som krÀver en betydligt mer tidskrÀvande installation.

Hur mycket kostar en vÀderstation?

En vÀderstation kostar typiskt sett mellan 500kr och 3000kr. De modeller vi valt att ha med pÄ vÄr vÀderstation bÀst i test lista kostar dock bara mellan 500kr och 1500kr.

KĂ€llor