Väderstation bäst i test 2022 – bästa väderstationen!

Letar du också efter väderstation bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi på redaktionen hjälper dig hitta den bästa väderstationen för dig och ditt hus, på ett snabbt och smidigt sätt. Istället för att kolla vädersajter så kan du nu få en väderprognos för just där du bor, och dessutom en väldigt precis sådan!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kjell.com

Väderstation bäst i test 2022

1. Telldus trådlös väderstation

2. Rubicson Meteorolog väderstation

3. Rubicson Elegant väderstation

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Telldus trådlös väderstation recension

Telldus trådlös väderstation
Telldus trådlös väderstation

Denna Telldus trådlösa väderstation är en avancerad prognosvisande väderstation med riktigt stor display. Dessutom kan den anslutas till smarta hem-controllern för att få väderinformationen direkt till mobilen!

Den mäter inte bara, utan sparar också prognoser för luftfuktighet, temperatur, regn och vind. Enligt oss gjorde den detta riktigt bra. Dessutom hjälper den stora displayen till något enormt, riktigt skönt att ha i sommarstugan eller kanske till och med hemma!

Överlag utsér vi Telldus väderstationen till väderstation bäst i test 2022! Den gör allt som vi vill att den ska göra.

Rubicson Meteorolog väderstation recension

Rubicson Meteorolog väderstation
Rubicson Meteorolog väderstation

Denna Rubicson meteorolog väderstation är också en avancerad prognosvisande väderstation med en stor display. Dessutom har den inställda gränsvärden med larm. Även denna väderstation visar historik och sparar gammal data.

Den mäter vind, luftfuktighet och temperaturen på ett mycket precist sätt. Den har dessutom en radiokontrollerad klocka med datumvisning.

Vi tyckte att Rubicson Meteorolog väderstationen var riktigt smidig och tycker att den kommer till ett överkomligt pris.

Rubicson Elegant väderstation recension

Rubicson elegant väderstation
Rubicson elegant väderstation

Denna Rubicson väderstation är precis som namnet nämner – elegant! Den har ett betydligt snyggare gränssnitt än de andra modellerna på listan, det ser betydligt mer modernt ut och är lättare att avläsa.

Den visar med noggranhet både historisk och nuvarande data mätningar av;

 • Luftfuktighet
 • Temperatur
 • Väderprognos
 • Trender av lufttrycksdata

Överlag en stilren väderstation som rekommenderas varmt för dig med lite lägre budget!

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa väderstationen

Det kan komma upp en del frågor när man ska försöka hitta den bästa väderstationen. Därför har vi inte bara satt ihop vår väderstation bäst i test lista, utan vi ska också svara på lite vanliga frågor kring väderstationer.

Varför behöver man en väderstation?

Här är en sammanfattning av fördelarna du får när du köper en väderstation:

Avancerade prognoser: Med en väderstation som ger dig exakta rapporter vet du exakt vad du ska ha på dig för dagen. Du kommer att kunna klä dig förberedd för vädret och fortsätta din dag i vått och torrt. Alla modeller på väderstation bäst i test listan ovan har avancerade prognoser.

Trädgårdsskötsel: Trädgårdsmästare gillar väderstationer eftersom det hjälper dem att undvika frostskador, vindskador och låter de veta när de behöver vattna sina växter. Att köpa en väderstation hjälper dig att veta exakt hur mycket vatten du behöver i din trädgård vilket hjälper dig att förbättra dess övergripande utseende.

Förhindra mögel- och bakterietillväxt: Med en väderstation kan du övervaka fuktnivån som finns i ditt hem. Detta hjälper dig att avgöra om det finns mögel i ditt hus och ger dig tillräckligt med tid att ta bort det innan det orsakar mer skada på ditt hem.

Stormförberedelser: Storm är husägares och trädgårdsmästares värsta fiende. Genom att köpa en väderstation, kommer du att bli varnad när nästa stora storm är i ditt närområde. Gör det till ett utmärkt val för jordbrukare som bor i områden med hög nederbörd.

Väderstation test

Hur gjorde vi vårt väderstation test?

Vårt väderstation test var skapat lite annorlunda från våra andra tester. Först tittade förstås på kundrecensioner för att välja ut de bäst lämpade modellerna. Vi tittade sedan på de tekniska detaljerna på varje modell och jämförde de.

När du hittat den väderstation som passar dig, kan du testa den själv! Väderförhållandena kan variera dramatiskt på bara några kilometer, så man kan enkelt jämföra resultatet på sin väderstation och vad som står på SMHI.

Vi utvärderade också varje systems förmåga att ansluta till och påverka smarta hemsystem. Vilka plattformar stöds? Kan man använda röstkommandon? Fungerade det som förväntat? Vissa kan till exempel kopplas ihop med en smart brandvarnare, eller hemassistent.

Slutligen undersökte vi hållbarhet och vilka material väderstationen i fråga är gjord av.

Ett ord om sensorplacering

Här här kommer min meteorologsida ut. Snälla, snälla, välj noga var du placerar dina väderstationer. Temperatur- och luftfuktighetsmätaren bör placeras i ett skuggat och gräsbevuxet område ungefär med ögonhöjd från marken (National Weather Service-specifikationer säger 150cm) och bort från direkt regn eller snöfall. Placera den inte nära eller ovanför betong, makadam eller andra potentiella värmeelement. Detta innebär också att ditt sovrumsfönster: varm luft som flyr ut från ditt hus kommer att förstöra avläsningarna.

För regnmätaren är nivån du placerar den på inte lika viktig. Det som är viktigt är att det inte placeras för lågt, så att stänk från marken orsakar onormalt höga avläsningar eller nära höga hinder som kan blockera regn under blåsiga förhållanden. NWS rekommenderar generellt att du placerar regnmätaren så långt från hinder som de är höga. Det är svårt att göra, så lägg bara in det så tydligt som möjligt.

Vindmätaren är det svåraste instrumentet att placera. De flesta är förvånade över att ta reda på att vindhastighetsavläsningarna du ser på TV tas på en höjd av 10m över marken. Det är inte praktiskt för de flesta av oss, men försök att få det 1 meter över eventuella hinder i närheten om du kan. Du behöver också en kompass i närheten: du behöver den för att rikta vindskoveln i rätt riktning. Vindstationens installationsinstruktioner berättar hur du justerar den korrekt.

Bästa väderstationen

Vad ska man tänka på när man köper väderstation?

Syfte

Innan du slösar bort pengar på en väderstation som inte passar dina behov, definiera ditt syfte för att köpa en. Behöver du spåra vädret i en utomhusmiljö? Eller planerar du att hålla enheten inne? Tänk på dessa frågor så att du får en väderstation som fungerar bäst för dig.

Typer av data

Datatyperna hänvisar till vädervariablerna som din enhet kommer att rapportera. Om du vill samla in enkel data som lufttryck, temperatur och fuktighet är en enkel och grundläggande väderstation perfekt för dig.

Om du försöker beräkna mer avancerade väderdata som UV-strålning, vindhastighet och nederbörd, är en mer professionell modell värt pengarna. Vi föreslår att du får en väderstation som korrekt rapporterar de uppgifter du behöver.

Enkel installation

Trådlösa väderstationer erbjuder den enklaste installationen och tar minst tid att sätta upp. Allt du behöver göra är att ansluta enheten, välja ett bra Wi-Fi och du får väderrapporterna nästan direkt. Om du märker att Wifi-et inte har tillräckligt lång räckvidd så kanske en wifi förstärkare är något för dig.

USB-väderstationer är lika enkla som trådlösa väderstationer. Placera bara USB-kabeln direkt i datorns USB-port. För nybörjare är både USB och trådlösa väderstationer bra eftersom de är lätta att komma igång med och installera.

Om du väljer en seriell väderstation tar det dock längre tid att installera. Du måste köpa en seriell-till-USB-kontakt för att den ska fungera ordentligt. För att göra ditt liv enklare, välj endast trådlösa- och USB-väderstationer eftersom de kräver minst ansträngning.

Storlek och utrymme

En faktor att tänka på är storleken på din väderstation och utrymmet för din nuvarande plats. För hemanvändare är det helt okej att ha en stationär väderstation. De kan tillhandahålla rapporter och väderdata direkt på din köksbänk. Men det här kanske inte är den bästa idén för dig som vandrar.

Storlek på väderstationen

Vandrare, campare och andra former av outdoor-folk har det bättre med en handhållen väderstation. Välj en väderstation som väger under 1kg så att den lätt kan passa i fickan. Se till att välja en väderstation som är relativ till dina behov och fungerar inom den mängd utrymme som ges.

Omgivande landskap

Marken är en annan sak att tänka på när man köper en väderstation. Utsätts ditt område för solljus eller är det helt täckt av skugga? Närvaron av skog, solljus, regn, hav har en enorm inverkan på vad din väderstation kommer att rapportera tillbaka till dig.

Vad du ska vara uppmärksam på när du väljer en väderstation

Funktioner

Först måste du bryta ner exakt vad din idealiska väderstation kommer att ha. Vill du dela din data med vänner via ett trådlöst nätverk? Eller kanske vill du bli varnad varje gång det är en storm. Ta reda på vilka funktioner du vill ha och köp den väderstation som passar dem bäst.

Här är några funktioner att tänka på nästa gång du planerar att handla:

 • Luftfuktighet: Utomhus / Inomhus andel av den relativa luftfuktigheten i en miljö.
 • Temperatur: Visar temperaturmätningarna utomhus / inomhus i Fahrenheit och Celsius.
 • Vindhastighet: Mäter genomsnitt, topp och aktuell vindhastighet.
 • Nederbörd: Mäter hur mycket nederbörd som ackumulerats
 • Månfas: Visar måncykelns nuvarande fas.
 • Räckvidd: Räckvidden för din väderstation är det avstånd som din enhet tar för att avläsa. De flesta trådlösa väderstationer har ett intervall mellan 30-90m. Kom ihåg att ditt intervall ofta blockeras av hinder som stör enhetens läsning.

Det betyder att du måste få en väderstation som tar hänsyn till miljön runtomkring. Även om det kan annonseras att en väderstation har en räckvidd på 60m, kommer hinder och sådant att ge ett exakt intervall på 50m. Köp en väderstation med rätt mängd räckvidd för att säkerställa att det fungerar korrekt.

Gränssnitt

Välj ett gränssnitt som är enkelt och intuitivt. De flesta väderstationer har ett datorgränssnitt som gör det lättare att spåra, spela in, och dela din data. Om du planerar att gå till ett seriellt gränssnitt, förstå att det tar tid att vänja sig och kan ge mindre exakta rapporter.

Varaktighet

Hitta en väderstation som ligger i den under lång tid. Chansen är stor att du kommer att ha den utomhus, och du vill ha en som kan ge rapporter trots regnet. Köp en väderstation som har ett metallöverdrag för att säkerställa att den inte tippar, eller utsätts för rost medan du fortfarande levererar väderdata i snabb takt.

Noggrannhet

Du bör köpa en väderstation som visar resultaten med mest noggrannhet. De flesta produkter från låg till medelklass visar sina väderdata i steg om 1,0. Även om detta är bra för vissa, rapporterar väderstationer av kommersiell kvalitet sina resultat i steg om 0,5.

Trådlös anslutning

Bestäm om du vill ha en trådbunden eller trådlös väderstation. Trådbundna stationer är mer stabila men betydligt mindre populära. De är svårare att installera och lockar blixtnedslag om du inte är försiktig. Hyr en elektriker som hjälper dig att installera en trådbunden väderstation korrekt.

Trådlösa väderstationer är mindre tillförlitliga, men de är lättare att installera. Du bör få en trådlös väderstation eftersom de är bättre på att lagra dina väderdata och det är bra om du har tillgång till historiska väderprognoser.

Batteritid

Strömkällan till din väderstation är en faktor som är värd att tänka på. De vanligaste sätten att driva din väderstation är via växelström, solenergi eller via batterierna. När det gäller batteriets livslängd på din station, se till att det är minst 200 timmar eller mer.

Soldriven väderstation?

Soldrivna väderstationer är mycket kraftfulla verktyg som bara behöver solljus för att fungera. Men det finns såklart nackdelar med dessa. Soldrivna väderstationer är platsberoende och kvaliteten på din rapport beror på vädret utanför.

Skaffa en soldriven väderstation om du bor i ett varmt klimat. Områden med hög nederbörd med regn kommer bara att resultera i defekta väderstationer.

Expanderbarhet

Din väderstations utbyggbarhet definieras av antalet sensorer den har. Ju fler sensorer, desto färre gånger måste du uppdatera den. Investera i en högre väderstation så att du kan lägga till fler sensorer på den och aldrig växa från enheten.

Övriga tillbehör

Här är en lista med ytterligare tillbehör som du kan få med en väderstation:

 • Fuktighetssensor
 • Temperatursensor
 • Solstrålningssköld
 • Vindkoppar
 • Sensorer

Det sista du måste se upp för är sensorerna på din väderstation. Den ska ha en inomhusenhet och en utomhusenhet. Att ha en sensor är användbart eftersom det hjälper enheten att mäta temperaturen mer exakt.

Men tänk om du vill ha extra data? Du måste du skaffe fler sensorer. Flera sensorer är bra om du har flera rum i ditt hus. De ger en exakt avläsning av varje rum och placerar all information på en enkel display.

Hur svårt är det att installera en väderstation?

Det beror på, vissa väderstationer behöver knappt något installering alls. Men vissa mer komplicerade väderstationer har en hel drös av instrument och master som kräver en betydligt mer tidskrävande installation.

Hur mycket kostar en väderstation?

En väderstation kostar typiskt sett mellan 500kr och 3000kr. De modeller vi valt att ha med på vår väderstation bäst i test lista kostar dock bara mellan 500kr och 1500kr.

Källor