Vakuumpump till vin

Bäst i test

Premiumval

Populär

Vacuvin Wine Saver

Coravin Timeless Six+

Le Creuset WA-137

Är du ute efter en vakuumpump vin bäst i test? Då har du hittat helt rätt! Vi listar nämligen de allra bästa vakuumpumparna för vin i den här artikeln.

För vinälskare är det välkänt att det är viktigt att förvara öppnade vinflaskor på rätt sätt för att behålla vinets smak och arom.

En vakuumpump för vin är ett oumbärligt verktyg i detta sammanhang. Den hjälper till att återförsluta flaskan och skapa ett vakuum som förhindrar att luft kommer i kontakt med vinet, vilket i sin tur förhindrar oxidation och förlust av smak.

Med den kan du enkelt återförsluta vinflaskan med hjälp av vakuum och då håller sig vinet fräscht i upp till en vecka efter att flaskan återförslutits.

I det här testet har vi tittat närmare på tre olika vakuumpumpar till vin som alla ser ut och fungerar på lite olika sätt. Vi har jämfört dem för att se funktioner, hur länge vinet håller sig trevligt i flaskan och mycket mer.

1. Bäst i test – Vacuvin vinpump

Vacuvin vinpump

VacuVin vinpumpset är ett utmärkt val för alla vinälskare som vill hålla sin vinflaska fräsch längre. Setet innehåller en vakuumpump och två vinkorkar i gummi som kan användas om och om igen.

Genom att använda vakuumpumpen kan man skapa ett vakuum i flaskan oavsett mängden vin som har druckits upp. Efter att man har byggt upp tillräckligt med vakuum i flaskan hörs en liten klickande ljudsignal som talar om för användaren att korken ska sättas i för att bevara vakuumet.

Den stora fördelen med detta vinpumpset är att det kan hålla vinet fräscht i upp till en vecka efter att flaskan har öppnats, så länge gummiförseglingen inte öppnas. Detta innebär att man kan njuta av samma goda smak och kvalitet som vid öppningen av flaskan utan att behöva oroa sig för att vinet förlorar sin smak.

Så om du vill ha en pålitlig och enkel lösning för att bevara din vinflaska, rekommenderar vi på hemmaprylar att du testar VacuVin vinpumpset. Detta är ett bra val för alla som vill hålla sitt vin fräscht längre och minska matsvinnet.

2. Premiumval – Coravin Timeless Six+

Coravin Timeless Six+ Vakuumpump till vin

Coravin Timeless Six+ är ett imponerande vinpumpsystem som är till stor nytta för vinentusiaster som vill njuta av sitt favoritvin utan att behöva dricka hela flaskan på en gång.

Den eleganta och lyxiga designen gör produkten tilltalande för dem som söker både funktionalitet och stil. SmartClamps™-funktionen är mycket användbar och gör det lättare att hälla upp vin i ett glas.

Argonfunktionen är också ett fantastiskt tillskott som gör det möjligt att fylla flaskan med gas för att hålla vinet fräscht under en mycket lång tid. Utöver själva vakuumpumpen inkluderar köpet tre kapslar med argon.

Att komma ihåg är att systemet inte fungerar lika bra med syntetkorkar och för hantering av flaskor med skruvkorkar måste de medföljande skruvkorkarna användas.

Avslutningsvis är Coravin Timeless Six+ en utmärkt produkt för vinentusiaster som vill njuta av vinet i små mängder, utan att behöva oroa sig för att hela flaskan ska bli dålig. Den är lätt att använda och därför kan vem som helst hantera den.

3. Populärt alternativ – Le Creuset WA-137

Le Creusets vinpump WA-137 är den perfekta lösningen för alla vinälskare som vill bevara sina favoritviner i flera dagar trots att flaskan är öppnad. Med hjälp av vinpumpen kan du enkelt avlägsna luften ur vinflaskan och skapa ett undertryck som hjälper till att behålla vinets smak och kvalitet.

Vakuumkorkarna som medföljer vinpumpen är flexibla och passar till de flesta vinflaskor, vilket gör det enkelt att förvara flera vinflaskor samtidigt. Produkten är också enkel att använda och rengöra, därför är vakuumpumpen en bekväm lösning för alla vinälskare.

Modellen är tillverkad av högkvalitativa material och har en modern design som passar perfekt i alla kök. Den medföljande 5-åriga garantin ger dig trygghet i din investering och bekräftar produktens hållbarhet.

Sammanfattningsvis, om du vill ha en produkt som hjälper dig att bevara smaken av dina favoritviner i flera dagar, är Le Creusets vinpump den perfekta lösningen. Den är enkel att använda, lätt att rengöra och har en stilren design som passar in i alla kök.

Lista över de bästa vakuumpumparna för vin 2024

 • Bäst i test: Vacuvin vinpump
 • Premiumval: Coravin Timeless Six+
 • Populärt alternativ: Le Creuset WA-137

Köpguide för vakuumpumpar 2024

Det finns en hel del saker att fundera över när man ska köpa en vakuumpump för vin. Man vill såklart att den ska fungera som utlovat, och priset ska helst inte vara för högt. Här tar vi upp några av de viktigaste sakerna att tänka på, vilka är:

 • Funktion
 • Användarvänlighet
 • Pris
 • Kvalitet och material
 • Kompatibilitet

Funktion

Funktionen med en vakuumpump för vin är att den ska kunna återförsluta flaskan så vinet behåller sin arom och kvalitet i upp till sju dagar efter att flaskan öppnats. Då är det givetvis viktigt att funktionen faktiskt finns där och att det inte bara är som att sätta en bit plast över flaskhalsen.

Vakuumpumpar finns i flera varianter, vissa är utformade som en kork som sätts i flaskan och sedan pumpas luften ur, andra tar först ut luften och sedan sätts en kork i.

”Oavsett vilken modell man väljer på sin vakuumpump för vin så är funktionen alltid viktig att titta på.”

Användarvänlighet

Välj en vakuumpump som är enkel att använda och som passar din nivå av erfarenhet och teknisk kompetens. Om du föredrar enkelhet och tradition, kanske en manuell pump är bäst för dig. Vill du ha något mer avancerat och exakt, kan du överväga en elektrisk modell.

Pris

Sätt en budget för ditt köp och jämför olika modeller inom den prisklassen. En manuell vakuumpump är ofta billigare än elektriska eller batteridrivna alternativ. Tänk på att en dyrare pump inte nödvändigtvis är bättre, men kan erbjuda extra funktioner eller högre kvalitet.

Kvalitet och material

Välj en vakuumpump i hög kvalitet och med material som är hållbara och enkla att rengöra. Rostfritt stål och högkvalitativa plastmaterial är vanliga och bra val.

Kompatibilitet

Se till att den vakuumpump du väljer är kompatibel med de flaskor och korkar du använder. Vissa pumpar levereras med egna gummikorkar, medan andra fungerar med universella vinförslutare.

Bästa vakuumpumpen för vin

Olika typer av vinförslutare

Det finns flera typer av vinförslutare med vakuum på marknaden. Vi kommer att presentera de 3 vanligaste varianterna för att hjälpa dig att förstå vilken typ som passar bäst för dig:

 1. Manuell vakuumpump: Den manuella vakuumpumpen är den mest klassiska varianten. Du försluter flaskan med en speciell gummikork och använder sedan pumpen för att skapa vakuum genom att pumpa för hand.
 2. Batteridriven vakuumpump: Denna typ av vakuumpump drivs av batterier och skapar vakuumet automatiskt när du placerar den över korken. Den är enkel att använda och sparar tid och ansträngning.
 3. Elektrisk vakuumpump: Elektriska vakuumpumpar är ofta mer exakta och effektiva än manuella eller batteridrivna varianter. De kan dock vara dyrare och kräver tillgång till ett eluttag.

Hur fungerar en vinkork med vakuum?

En vinkork med vakuum fungerar genom att skapa ett vakuum inuti vinflaskan, vilket förhindrar att luft kommer i kontakt med vinet. Detta förhindrar oxidation och hjälper till att bevara vinets smak och arom efter att flaskan har öppnats.

Varför en vakuumpump för vin är ett måste för vinentusiaster

Har du någonsin öppnat en flaska vin och känt besvikelsen när du inser att du inte kommer kunna dricka upp hela flaskan innan kvaliteten försämras?

Om du har, så är en vakuumpump för vin lösningen på dina problem! Det är här en vinförslutare med vakuum kommer in i bilden. Denna fantastiska uppfinning hjälper dig att hålla ditt vin färskt mycket längre än en vanlig vinkork.

Hur fungerar en vakuumpump för vin?

En vakuumpump för vin fungerar genom att suga ut luften ur den öppnade flaskan och skapa ett vakuum, vilket minskar mängden syre som kommer i kontakt med vinet. Detta hjälper till att bevara smak, arom och färg. Detta är ett mycket effektivt sätt att förhindra oxidation och bevara kvaliteten på ditt vin.

Vinkork med vakuum vs. traditionell vinkork

En traditionell vinkork är kanske den mest kända metoden för att återförsluta en öppnad vinflaska. Det är dock inte det mest effektiva sättet att bevara vinets kvalitet.

Ett exempel som illustrerar skillnaden mellan de två är att en öppnad flaska vin med en traditionell kork håller sig färsk i cirka 2-3 dagar, medan en flaska som förseglats med en vinkork med vakuum kan hålla sig färsk upp till 1-2 veckor.

Skötsel och rengöring av din vakuumpump för vin

För att din vakuumpump vin ska fungera optimalt är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Här är några skötselråd:

 • Rengör pumpen och vinförslutaren regelbundet. Du kan använda milda rengöringsmedel och varmt vatten för att rengöra pumpen och förslutaren. Undvik att använda hårda borstar som kan skada komponenterna.
 • Kontrollera tätningen. Se till att tätningen på din vakuumpump och vinförslutare är intakt och fri från skador. Om tätningen är skadad kan pumpen inte skapa ett effektivt vakuum, vilket påverkar vinets kvalitet.
 • Förvara vakuumpumpen och vinförslutaren på en ren och torr plats när de inte används. Detta hjälper till att förlänga livslängden på produkten och förhindra att damm och smuts påverkar dess funktion.
Vakuumpump vin test

Vanliga frågor om vakuumpumpar för vin

Hur mycket kostar en vakuumpump för vin?

Vakuumpumpar för vin finns i flera prisklasser. En billig vakuumpump kostar omkring 50 kronor och priserna går sedan uppåt till mellan 300-500 kronor beroende på modell.

Vad är skillnaden på en vakuumpump och en förslutare?

En bra vakuumpump genererar ett vakuum i den öppna vinflaskan och försluter den sedan. Det gör att syre inte kan försämra vinets kvalitet. En förslutare stänger bara flaskan igen, men lämnar kvar syret.

Borde man köpa en vin vakuumpump?

Ja det rekommenderas verkligen att man köper en vin vakuumpump. En vakuumpump för vin kommer göra ditt liv mycket enklare. Du behöver inte längre fundera på hur du ska förvara ditt vin utan det är bara att använda pumpen.

Sammanfattning

En vakuumpump för vin är ett viktigt verktyg för alla som älskar vin och vill njuta av det på bästa möjliga sätt. Genom att använda en vinförslutare med vakuum, i stället för en traditionell vinkork, kan du förhindra oxidation och hålla ditt vin färskt mycket längre.

Tänk på kvalitet, kompatibilitet och extra funktioner när du väljer din vakuumpump, och glöm inte att sköta om den väl för bästa resultat. Så nästa gång du öppnar en flaska vin, vet du att du kan njuta av den i lugn och ro, utan att behöva oroa dig för att vinet kommer bli gammalt.

Källor: