Värmefilt bäst i test 2022 – hitta bästa värmefilten!

Letar du också efter en mysig filt till soffan? Då har du hittat rätt! I denna artikel visar vi dig först och främst en värmefilt bäst i test 2022 lista. Efter det besvarar vi alla frågor kring värmefiltar så att du kan hitta den absolut bästa värmefilten för dig och ditt hem!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för tretti.se, coolshop.se & kjell.com

Värmefilt bäst i test 2022

1. Beurer HD100 värmefilt

2. Beurer HD75 värmefilt

3. Rubicson värmefilt

Beurer HD100 värmefilt
Beurer HD75 värmefilt
Rubicson värmefilt

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Beurer HD100 värmefilt recension

Beurer HD100 värmefilt
Beurer HD100 värmefilt

Denna Beurer HD100 värmefilt utses av oss till värmefilt bäst i test 2022! Den är riktigt stor men samtidigt skön – perfekt för kalla vinterkvällar eller kanske kalla sommarkvällar? Den har ett hudvänligt och mjukt material till skillnad från andra värmefiltar.

Materialet som använts för att göra Beurer HD100 värmefilten är mjuk fleece. Dessa textilier uppfyller självklart Öko-Tex standarden.

Storleken är definitivt en av de bästa sakerna med denna modell, hela 200x150cm! Den kan alltså till och med användas som täcke om du skulle vilja. Dessutom har den sex olika temperatur-inställningar som alla är bekväma på sitt sätt.

Beurer HD100 värmefilten kan också kastas i tvättmaskinen på 40 grader men kom ihåg att ta bort strömbrytaren och sladden innan.

Överlag är Beurer HD100 enligt oss den bästa värmefilten! På grund av dess otroliga storlek och bra temperatur-inställningar.

Beurer HD75 värmefilt recension

Beurer HD75 värmefilt
Beurer HD75 värmefilt

Även denna Beurer HD75 värmefilten ligger högt på vår värmefilt bäst i test lista. Beurer kan sina grejer när det kommer till värmefiltar, och denna modeller är dessutom nästan hälften så dyr som HD100. Den billigare prislappen kommer för att den är gjord av lite billigare material, men vi gillade den nästan lika mycket ändå!

Även denna Beurer HD75 har sex olika temperatur-inställningar som enkelt styrs med fjärrkontrollen. Dessutom är den riktigt mjuk och ligger skönt mot huden.

Tyvärr är den inte lika stor som den dyrare modellen (HD100), denna kommer in på 180x130cm. Men den klarar faktiskt av maskintvätt. Dock endast i 30°C och avtagning av elkabeln.

Överlag är Beurer HD75 en av de bästa värmefiltarna på marknaden. För dig som vill spendera runt 700kr på en värmefilt är denna enligt oss ditt bästa alternativ.

Rubicson värmefilt recension

Rubicson värmefilt
Rubicson värmefilt

Denna Rubicson värmefilt räknas in i kategorin “billig värmefilt” men erbjuder ändå en hel del bra funktioner! Den har en underbar värme som känns väldigt skön mot huden.

Dessutom har Rubicson värmefilten 9 stycken temperatur-inställningar. Det högsta antalet vi sett när vi gjorde vårt värmefilt test!

Tyvärr tyckte vi att den var lite för liten för vår smak, men det är sådant man får ta om man skaffar en billig värmefilt. Den är endast 160x130cm, alltså täcker den inte hela kroppen om du är över 160cm.

Överlag är dock ändå Rubicson värmefilten en bra och billig värmefilt för dig med lite mindre budget. Den rekommenderas varmt av oss på HemmaPrylar.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa värmefilten

Vi vet att det kommer upp en hel del frågor när man ska försöka hitta den absolut bästa värmefilten. Därför satte vi först och främst ihop en värmefilt bäst i test lista ovan. Men vi ska också besvara lite av de vanligaste frågorna som rör värmefiltar.

Hur mycket kostar en värmefilt?

En värmefilt kostar från 400kr till 1500kr ungefär. Såklart finns det ännu dyrare modeller, men det är den vanligaste prisklassen. En bra värmefilt går på ungefär 700kr.

Hur fungerar värmefiltar?

Värmefiltar ansluts först till ett eluttag för att värma upp filten. De har isolerande trådar som säkert hålls på plats mellan filtens tyglager. Där i ligger ledningarna, som snabbt värmer upp hela filten!

Är värmefiltar säkra?

Generellt, ja. Många undrar om man kan använda en värmefilt hela natten, och de flesta värmefiltar på marknaden har automatisk avstängning, vilket innebär att de automatiskt stängs av efter två till tio timmar.

Se alltid till att följa alla skötsel- och användningsinstruktioner för att säkerställa allas säkerhet. Kontrollera din elektriska filtens handbok för att se hur många volt den klarar av. Använd sedan en nätadapter för uttag med högre spänning för att undvika överhettning och skada filten.

Ökar dina värmefiltar värmeräkningen?

Värmefiltar är faktiskt billigare att använda än att dra upp värmen i huset. Om din filt använder 200 watt (wattanvändningen bör anges i manualen) lämnar den på i 10 timmar motsvarar endast två kilowattimmar, vilket skulle kosta cirka 2kr, beroende på var du bor. Om du använder en värmefilt kan du stänga av värmen på natten, då kan extra kostnaden faktiskt vara en pengasparande investering.

Hur tar jag hand om en evärmefilt?

Först och främst måste du följa alla skötsel- och användningsinstruktioner som ingår i värmefiltens instruktionsbok så att alla förblir säkra. Tänk alltid på att hålla din värmefilt utspridd och inte tycka ihop den till en boll. Ihopskrykling kan skapa varma fläckar eller skada ledningarna inuti. När du inte använder värmefilten, se till att koppla ur den och snyggt vika den för att hålla den i bästa tänkbara skick. Om du märker några bruna fläckar på din filt, sluta använda den omedelbart och köp en ny: de bruna fläckarna betyder sannolikt att den har överhettats, vilket orsakar brända områden.

Sköter om en elektrisk filt
Alla elektriska filtar på vår lista kan tvättas i maskin, men inte alla elektriska filtar på marknaden kommer att vara det.

Varje elektrisk filt har specifika tvättinstruktioner som du alltid bör följa. Att följa dessa instruktioner hjälper inte bara till att garantera din säkerhet när du använder produkten, utan kommer också att förlänga produktens livslängd.

Säkerhet när man använder en värmefilt?

Att använda en värmefilt kan medföra säkerhetsrisker som du bör tänka på.

El- och brandrisker

Den allmänna tumregeln är att slänga alla värmefiltar som är mer än tio år gamla eller som visar slitage. Om du letar efter en ny värmefilt är det troligt att du vet om brandriskerna. Men det finns saker du kan göra för att ytterligare minimera riskerna:

 • Följ instruktionerna. Läs din värmefilts bruksanvisning för att bli mer bekant med hur du lagrar, tvättar och använder din specifika modell.
 • Lämna den inte på. Stäng av den när du inte använder den.
 • Leta efter säkra alternativ. Använd endast värmefiltar som har testats och godkänts av tredje part som Intertek ETL eller UL.
 • Tvätta säkert. Antingen avstår du från att tvätta din filt eller så ser du till att följa tillverkarens exakta skötselanvisningar.
 • Välj en filt med automatisk avstängning. Om din filt inte har någon sådan funktion, stäng av den innan du går och lägger dig.
 • Håll den lös. Stoppa inte din elektriska filt under madrassen (även om du hatar när den glider av sängen!). Undvik också att lägga föremål ovanpå din filt.
 • Använd inte flera samtidigt. Använd bara en värmefilt eller värmedyna åt gången. Annars finns det risk att både överhettas – samtidigt!
 • Använd den aldrig nära vatten. Koppla inte ihop din filt med en varmvattenflaska, använd den inte heller på en vattensäng eller om filten i sig är våt.
 • Sök efter återkallelser. Kontrollera alltid webbplatsen för konsumentsäkerhet för att se om din värmefilt har återkallats.
 • Prova först. Testa den i en timme innan första användningen för att säkerställa korrekt drift, temperatur och felfrihet.

Om du är rädd för att värmefilten ska börja brinna, kanske det är bästa att köpa en bra brandvarnare. På så sätt kan du känna dig trygg 365 dagar om året, även när du sover med värmefilten på!

Om du är gravid

Det finns begränsad aktuell forskning om hur värmefiltar kan påverka ett fosters utveckling. Men enligt Mayo Clinic kan en kroppstemperatur över 38°C öka risken för missfall och strukturella problem. Att veta att elektriska filtar ökar din kroppstemperatur, är det bäst att undvika riskerna med att använda dem.

Om du har diabetes eller dålig blodcirkulation

Enligt Mayo Clinic skapar värmefilten en komplikation i samband med diabetes nervskador. Det kan göra det svårare att se om en värmefilt är för varm, vilket kan leda till brännskador.

Om du har diabetes eller dålig blodcirkulation och vill använda en värmefilt rekommenderar Mayo Clinic att du använder den för att värma upp din säng och stänga av den innan du går och länger dig.

Potentiell cancerrisk

Liksom all elektronik och hushållsapparater avger elektriska filtar elektromagnetiska fält (EMF).

Enligt världshälsoorganisationen, den typ av EMF som utsänds av värmefiltar – extremt låg frekvens (ELF) – klassificeras som möjligen cancerframkallande för människor baserat på forskning om leukemi hos barn. Forskare har dock inte bestämt om det finns ett orsakssamband mellan exponering för ELF-EMF och barnleukemi.

ELF-EMF-exponering sker också från att använda datorer, TV-apparater och mobiltelefoner, så riskerna med att använda värmefiltar liknar sannolikt din vanliga elektroniska användning.

Hur hittar man värmefilt bäst i test?

Det finns såklart massor av kriterier som är viktiga när man ska hitta värmefilt bäst i test. Vi förenklar den köp-processen för dig genom att visa våra kriterier i detta värmefilt test.

Material

Om din värmefilt är varm men oskön, kanske du inte tycker om att använda den så mycket. Lyckligtvis är många värmefiltar på marknaden nu gjorda av mjuka mikrofibertyger som känns mysiga att ta på eller filtar i sherpa-stil som är mjuka och varma. Förutom komforten är de stora värmefiltarna i polyester också maskintvättbara för enkel skötsel.

Storlek

Tänk på om du vill ha en värmefilt till din säng eller bara för att släpa runt huset. En värmefilt som är gjord som ett täcke är praktisk för att sova, men kan överväldiga din soffa eller fåtölj och samtidigt vara mindre energieffektiv. Det finns många värmefiltar i samma storlek som en vanlig filt. Å andra sidan, om du vill ha en värmefilt för att värma hela sängen, finns det alla storlekar från dubbelsäng till king-size på marknaden.

Fler saker att hålla koll på när du ska hitta den bästa värmefilten;

 • Automatisk avstängning. De flesta värmefiltar har automatisk avstängning av säkerhetsskäl. Men om du vill sova med en elektrisk filt, håll utkik efter filtar med kortare automatiska avstängningstimer, vanligtvis 1 till 3 timmar, som kanske inte håller dig varm hela natten.
 • Kontroller. Kontrollera att kontrollerna är digitala och bakgrundsbelysta för enkla justeringar mitt i natten.
 • Förmåga att se och känna värmekabeln. Om du tenderar att gilla tunnare filtar kanske du kan se eller känna värmekablarna i dina elektriska filtar. Detta är vanligtvis lättare att undvika med tjockare filtar eller filtar med tunnare trådar.
 • Ledningslängd. Se till att kolla värmeledningens längd om den är tillgänglig och kontrollera recensioner för vad kunderna tyckte om placeringen.
 • Tvättbarhet. De flesta nya värmefiltar kan tvättas som vanligt i en tvättmaskin, men vissa är svårare att tvätta än andra eftersom de av säkerhetsskäl kräver lite demontering. Ta en titt på värmefilt bäst i test listan för att se vad vi tycker om tvättprocessen och var alltid uppmärksam på tvättinstruktionerna.
 • Hållbarhet och garanti. Som alla elektroniska saker kan du råka köpa en modell med en trasig kontroll eller kortsluten ledning. Eller så kan du använda den 365 dagar om året och har större chans att den går sönder från användning. Så se alltid till att kontrollera recensioner för hur tålig filten är och om den kommer med en bra garanti.

Funktioner

Dubbel temperaturkontroll

Om du delar din elektriska filt med någon annan är det vettigt att leta efter en version som har dubbel temperaturkontroll. Det betyder att du och en annan kommer att ha kontroll över hälften av filten var, så att ingen blir för varm eller kall. Dubbla temperaturkontroller blir allt vanligare, men kostar vanligtvis mer än modeller utan.

Timerinställningar

Om du vill att din värmefilt ska vara mycket varm innan du har den på dig, välj en värmefilt med timerinställningar. Detta säkerställer att filten har nått önskad temperatur innan du börjar använda den.

Laddningsbart batteri

Medan de flesta elektriska filtar måste anslutas under användning kan du välja en uppladdningsbar batteridriven version om du vill ha flexibiliteten att bli mysig var som helst. Denna design är dyrare, men om det är en prioritet att gå trådlöst är det värt att spendera mer på din nya värmefilt.

Hur gjorde vi vårt värmefilt test?

För att göra ett värmefilt test kollade vi först och främst på vilka modeller som finns tillgängliga. Därefter läste vi massor av kundrecensioner och såg vilken modell som presterat bäst enligt kunderna. Sedan jämförde vi de modeller vi valt ut med hjälp av produktbeskrivningar och dess tekniska specifikationer.

När vi läst igenom det skrev vi ihop egna recensioner utifrån den information vi hittat om varianterna. Slutligen skrev vi ihop en värmefilt bäst i test lista genom att ranka de olika modellerna och hur de presterat.

Värmefilt bäst i test – summering

Det finns något superlyxigt med att hoppa ner en extra varm säng – och en elektrisk filt kan vara det perfekta sättet att få till den lyxen på hemmaplan! Om du inte är ute efter en spakänsla kan du istället se fram emot att stänga av värmen och eventuellt spara lite pengar. (Ute efter spakänsla? Kolla in fotbad bäst i test!)

Medan en värmefilt kan verka som att det handlar om komfort är det också viktigt att överväga dess säkerhet. Se till att du är noga med att följa produktens instruktioner, och läs alltid bruksanvisningen innan du använder din nya värmefilt.

Om du letar efter fler mysiga hemmaprylar – kolla in vårt doftpinns- eller luftfuktar-test!

Källor