Vattenkokare i glas

Letar du också efter vattenkokare i glas bäst i test? Då är den här artikeln för dig! Vi hjälper dig i djungeln av vattenkokare som finns där ute.

En vattenkokare används för att snabbt och effektivt värma upp vatten. Det går betydligt fortare, och drar mindre energi än att starta upp spisen i köket. Vattenkokare i glas har en snygg samt praktisk design och de passar i alla kök. En stor fördel är att man enkelt ser hur mycket vatten som finns i vattenkokaren, och samtidigt blir det enkelt att rengöra den vid behov.

I det här testet har vi jämfört tre olika vattenkokare i glas, och samtidigt besvarar vi de vanligaste frågorna som brukar uppkomma just kring vattenkokare i glas.

Vattenkokare i glas bäst i test

1. Severin vattenkokare i glas

2. OBH Nordica vattenkokare i glas

3. Champion vattenkokare

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

1. Severin vattenkokare i glas – bäst i test!

Severin vattenkokare i glas
Severin vattenkokare i glas

Den här te-/vattenkokaren från Severin har en justerbar temperaturinställning mellan 40-100 grader. Temperaturen ställs in i fem steg, och när rätt temperatur ställts in stänger vattenkokaren av sig automatiskt. Det finns också en varmhållningsfunktion som gör att vattnet håller temperaturen längre om man inte häller upp det på en gång. Effekten är 3000 W, och de halkfria fötterna gör att vattenkokaren står stabilt.

I vattenkokaren finns en teinsats som enkelt kan tas ut om du endast vill koka vatten. Vattenkokaren rymmer 1,7 liter och har en gradering på ena sidan av kannan.

2. OBH Nordica venice

OBH Nordica vattenkokare i glas
OBH Nordica vattenkokare i glas

Vattenkokaren från OBH Nordica är tillverkad i glas samt rostfritt stål. Den rymmer 1,5 liter vatten, och har ett handtag som förenklar hanteringen. På handtaget finns en knapp som låser upp locket, vilket gör det säkrare att hälla ur kokaren. Materialen gör vattenkokaren enklare att rengöra, och den automatiska avstängningsfunktionen aktiveras direkt när vattnet kokat upp. Det gör att vattenkokaren inte står på i onödan.

Det finns också ett skydd mot torrkokning vilket gör att vattenkokaren stoppas automatiskt om vattennivån inte är tillräckligt hög. Effekten hos vattenkokaren är på 2200 W. Den graderade kannan gör det enkelt att se hur mycket vatten du egentligen kokar upp.

3. Champion vattenkokare glas

Champion vattenkokare
Champion vattenkokare

En vattenkokare med kanna helt i glas. Har blå led-belysning i botten och gör det enklare att se. Kokaren rymmer 1,7 liter vatten, och tack vare det genomskinliga glaset ses vattennivån samt uppvärmningsprocessen direkt. Låset har försetts med ett lock som ökar säkerheten vid användning. Vattenkokaren stänger av sig själv när vattnet är uppkokat, och glaset håller sig svalt på insidan.

För ytterligare säkerhet finns ett torrkokningsskydd som gör att kokaren slår av om det inte finns tillräckligt med vatten i behållaren. Vattenkokaren från Champion har en bas som roterar 360 grader samt ett dolt värmeelement.

Vanliga frågor

Här presenterar vi några av de vanligaste frågorna kring vattenkokare i glas, samt svaren på dem.

Hur mycket kostar en vattenkokare i glas?

En vattenkokare i glas kostar i regel från 300 kronor och uppåt tusenlappen men variationerna kan vara stora. Det som avgör priset är märke, design, energiförbrukning samt effektivitet.

Varför en modell i glas?

De allra flesta väljer en vattenkokare i glas för att de är snyggare att ha framme, och man kan se kokningen i realtid. Andra väljer glasmodellen för att det är lättare att rengöra kokaren när man ser smutsen.

Bästa vattenkokaren i glas

Hur väljer man den bästa vattenkokaren i glas?

Det finns utan tvekan en del saker man bör titta på när man ska hitta den bästa vattenkokaren i glas. Här tar vi upp en del av punkterna:

  • Vattenkokarens utsida får inte bli het
  • Det ska gå fort att koka vatten
  • Det bör finnas ett bra handtag
  • Vattenkokaren bör vara energieffektiv

Designen spelar roll

Just när det kommer till vattenkokare är det i regel en sådan sak man ofta har framme för att den ska vara lätt att använda. Då gör faktiskt designen mer än man man tro. De flesta vattenkokare är i dag sladdlösa, och står på en bas – för att sedan enkelt tas loss när man ska hälla upp vattnet. Bland vattenkokare i glas finns det både klassiska, men även mer moderna designer för att alla ska finna en variant som passar i hemmet.

Kokarens funktionalitet

Det är enormt viktigt att vattenkokarens kanna inte blir för varm på utsidan. Då kan någon skadas. Dock ska kokaren såklart kunna hålla värmen på insidan. Det krävs alltså en hel del av glaset. Samtidigt ska vattenkokaren göra sitt jobb snabbt, och den bör också vara enkel att rengöra.

Du som använder vattenkokaren för te kanske istället borde titta på en tekanna med sil!

Vattenkokare i glas test

Hur gjorde vi vårt vattenkokare i glas test?

I vårt test har samtliga vattenkokare använts som de gör i vardagen, både separat och uppradade bredvid varandra. Vi har tittat på volym, hur lång tid det tar för vattnet att koka, samt undersökt hur länge vattenkokaren egentligen håller vattnet varmt efter att det har kokats upp.

Dessutom har vi även tittat på hur varm vattenkokaren blir på utsidan, samt på om de olika modellerna har några funktioner utöver att bara koka vatten. Såklart har även hällfunktionen undersökts då det är viktigt att kunna hälla enkelt utan att spilla det heta vattnet.

Källor