Vinluftare bäst i test 2022 – hitta bästa vinluftaren!

Letar du också efter vinluftare bäst i test 2022? Då har du kommit rätt! Att låta vinet luftas påverkar molekylerna i vätskan och låter alla dofter och smaker sitta rätt.

En vinluftare är något alla vinfantaster där ute bör ha i kökslådan. Vinet smakar bara inte detsamma utan den!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Vinluftare bäst i test 2022

1. Dorre magic vinluftare

2. WMF Vino dekanteringspip

3. Le Creuset vinluftare

Dorre magic vinluftare – bäst i test!

Dorre magic vinluftare
Dorre magic vinluftare

Denna modell från Dorre är den vi utsér till vinluftare bäst i test 2022! En till synes simpel modell, men som har 6 olika lägen för luftandet. På så sätt kan du bestämma själv hur snabbt det ska luftas och när det är dags att dricka.

Det sätts direkt på plaskan för enkel servering eller upphällning i en karaff, och passar alla vinflaskor.

Enligt oss det bästa alternativet på marknaden just nu!

WMF Vino dekanteringspip recension

WMF Vino dekanteringspip
WMF Vino dekanteringspip

Denna dekanteringspip från WMF syresätter vinet riktigt snabbt. Då framhävs både smaker och dofter till och med på billigare viner.

Färsts enkelt på toppen av vinflaskan oavsett hur bred eller smal flaskhalsen är. Serveringen är också mycket smidig och du slipper spill.

Överlag en bra modell både till dig själv och som gå-bort-present.

Le Creuset vinluftare recension

Le Creuset vinluftare
Le Creuset vinluftare

Denna vinluftare är en multifunktionell variant från Le Creuset. Den har en 3-i-1 design som innebär; vinluftare, hällpip och förslutare i ett och samma.

Den dubbla luftningskammaren luftar vinet ordentligt samtidigt som du häller upp. Hällpipen i sig motverkar spill och gör det enkelt att servera. Förslutaren stänger sedan igen flaskan tätt och bevarar smakerna på insidan.

Allt detta är kombinerat i en och samma pryl!

Vanliga frågor

Varför vinluftare?

Att använda en vinluftare är precis som det låter – det luftar vinet. Om vinet luftas framhävs både smaker och lukterna i vinet. Missta dig inte dock, även billiga viner kan få förändrad smak genom att luftas.

Vad händer när man luftar vin?

När man luftar vin inleds två processer: avdunstning av vätskan och en “oxidation” av ämnen i vinet. Vin består av hundratals komponenter, och alla de påverkas av syre. När man då luftar vinet avdunstar de oönskade dofterna (såsom svavel). Kvar blir endast de önskade smakerna och dofterna. Tänk på att det också är viktigt att ha rätt temperatur på vinet.

Behöver man verkligen en vinluftare?

För dig som gått vinkurser och är en riktig vinfantast är en vinluftare nästan ett måste. Det framhäver de absolut bästa smakerna och dofterna. Tänk dock på att gamla viner med sköra dofter inte ska luftas!

När ska man dekantera vinet?

Vi rekommenderar att du antingen dekanterar vinet precis innan servering, eller att du låter vinet luftas genom servering i rymliga glas. Vid det senare alternativet är det bra att vara uppmärksam på skiftningarna i vinet.

Förändras smaker på alla viner efter luftande?

Nej! Vissa viner blir inte så olikt efter att ha luftats, om så är fallet kan du sluta lufta just de vinerna. Röda viner som är lite knutna och har ont om doft är de som förändras absolut mest i samband med luftande. Många vita viner får också större arombild med luftande, men inte lika mycket som rödvin.

Bästa vinluftaren

Hur väljer man den bästa vinluftaren?

Det kan vara knepigt att välja den bästa vinluftaren, alla ser ju likadana ut? Här är några av våra tips till dig som letar:

Material

Precis som med champagneförslutare är materialet väldigt viktigt när det kommer till vinluftare. Välj en modell gjord av så mycket metall som möjligt. Metall vinner med hästlängder över plast när det kommer till hållbarhet. Dessutom är metallvarianter betydligt mindre benägna att spilla vin vid upphällningen.

De modeller som du hittar i vinluftare bäst i test listan är ofta gjorda ungefär 50/50 på plast och metall, en bra kombo enligt oss. Vissa delar måste helt enkelt bara vara av plast för funktionalitetens skull.

Funktionalitet

Funktionaliteten är A och O såklart, precis som med en vinöppnare. Helst ska den inte bara kunna lufta vinet, utan också kunna hälla upp utan att spilla och ha annan funktionalitet. Många vinluftare idag har många funktioner i ett och samma, men också olika inställningar. Välj helst en modell som har olika inställningar för luftandet, dessa kommer ge bäst resultat.

Viktigt att tänka på är också hur bra den sitter på flaskan, men det kan du tyvärr inte veta när du beställer online. Vi kan glädja dig med att nästan alla modeller (och alla i vår topplista för den delen) passar till alla olika vinflaskor.

Pris

Pris är väl alltid en faktor, oavsett vad man ska köpa. När det kommer till vinluftare rekommenderar vi en modell för ungefär 200kr. Köper du en billigare på runt en hundralapp kommer du tyvärr bli besviken. Dessa modeller går ofta snabbt sönder och har inte alls några extrafunktioner.

Vinluftare test

Hur gjorde vi vårt vinluftare test?

Vi började med att researcha lite om vinluftare och hur processen gick till. Sedan hittade vi några modeller som fått bra kundbetyg.

Dessa modeller läste vi sedan på extra om med hjälp av specifikationer, produktbeskrivningar och vad föregående kunder hade att säga. Med informationen vi hittat där skrev vi sedan ihop egna recensioner.

Slutligen behövdes också en vinluftare bäst i test lista. Då behövde vi först jämföra de olika modellerna. Jämförelsen gjordes med kriterier som funktionalitet, material och pris.

Avslutande ord

Har du aldrig testat en vinluftare förut rekommenderar vi absolut att du gör det! En vinluftare framhäver verkligen de bästa delarna av ett vin. För dig som är lite av en vinfantast kommer det bli enorm skillnad på ett luftat vin och ett oluftat.

Om du inte dricker så mycket fint vin själv är det en perfekt gå-bort-present! Många uppskattar den till och med mer än en flaska vin.

Källor