Vitlökspress bäst i test 2022 – hitta bästa vitlökspressen!

Letar du också efter vitlökspress bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta den bästa vitlökspressen för dig och ditt kök. En vitlökspress är klart ett viktigt verktyg vi tycker alla ska ha i köket, att hacka vitlöken kan vara svårt, och du behöver städa betydligt mer.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Vitlökspress bäst i test 2022

1. Oxo good grips vitlökspress

2. Anders Petter stenfors vitlökspress

3. Fiskars vitlökspress

Oxo good grips vitlökspress
Anders Petter stenfors vitlökspress
Fiskars vitlökspress

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Oxo Good Grips vitlökspress recension

Oxo good grips vitlökspress
Oxo good grips vitlökspress

Vi har tidigare recenserat massor av köksvaror från Oxo, och även denna presterade riktigt bra! En enkel men riktigt kraftfull vitlökspress är vad det är. Dessutom med gummihandtag vilket gör greppet betydligt skönare. Under skapandet av vår vitlökspress bäst i test lista märkte vi att metall-handtag inte var att föredra, pressar man ett par klyftor börjar det göra ont i händerna.

Genom att vända handtagen kan du också riktigt smidigt trycka ut vitlöksresterna. De flesta modeller har annars en petsticka, men såklart kommer den nog tappas bort.

Vi gillade absolut Oxo Good Grips vitlökspress mest av alla på vår topplista och rekommenderar den till alla som letar efter en vitlökspress!

Anders Petter stenfors vitlökspress recension

Anders Petter stenfors vitlökspress
Anders Petter stenfors vitlökspress

Även denna vitlökspress är från ett välkänt märke vi ofta skriver om på HemmaPrylar, nämligen Anders Petter. Denna gången är de här med en vitlökspress i rostfritt stål.

Handtaget är gjort av stål och har ett runt grepp. Handtaget fungerar bra, men vi föredrar ändå ett plasthandtag.

Tyvärr fick man inte heller med något rengöringsverktyg vilket får ett stort minus från oss.

Men allt som allt är det fortfarande en bra fungerande och stilren vitlökspress med en överkomlig prislapp.

Fiskars vitlökspress recension

Fiskars vitlökspress
Fiskars vitlökspress

Denna vitlökspressen från Fiskars är en billig modell, men fungerar riktigt bra ändå! Hela vitlökspressen är gjord av hårdplast förutom själva pressen som är av metall.

Handtaget ger bra grepp vid användning, men vi skulle önskat att det istället gjorts i mjukplast för komfort.

Även denna vitlökspress kan vändas på för att enkelt rengöra gallret. Något vi tycker är en av de viktigaste funktionerna att ha.

Överlag är Fiskars vitlökspress absolut en rekommenderad modell för dig med lite mindre budget och inte bryr dig så mycket om hur den ser ut.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa vitlökspressen

Ett antal frågor kan poppa upp när man försöker hitta den bästa vitlökspressen. Därför har vi inte nöjt oss med att bara skriva en vitlökspress bäst i test lista – vi ska också besvara lite av de vanliga frågorna.

Hur mycket kostar en vitlökspress?

En vitlökspress kostar från 50kr till 200kr. Ingen dyr pryl som ofta håller hela livet.

Hur länge håller en vitlökspress?

En vitlökspress håller i princip hela livet, iallafall om du köper en gjord av metall.

Vitlökspress test

Hur gjorde vi vårt vitlökspress test?

Till att börja med har vi samlat över ett dussin av de bästa vitlökspressarna på marknaden från märken som OXO, Kuhn Rikon, Joseph Jospeh och Zyliss. Vi tittade på deras material, design och funktionalitet för att definera vilken av de som var bäst.

Här är några av våra viktigaste kriterier i vitlökspress testet:

  • Övergripande känsla: Vad är vitlökspressen gjord av? Vilka delar och tillbehör ingår? Hur funktionell är designen?
  • Hållbarhet: Är vitlökspressen gjord för att hålla länge? Kommer den att slitas ut med tiden?
  • Rengöring/förvaring: Hur lätt är vitlökspressen att rengöra? Hur förvarar du alla delar av pressen tillsammans? (Läs mer om hur man rengör vitlökspressen här!)
  • Effektivitet: Är den lätt att använda? Hur fin och jämn är vitlöken som pressas igenom?
  • Värde: Är den värd pengarna?

Dussintals timmar senare och vårt vitlökspress test är klart. Ovan hittar du de modeller vi tyckte platsade på vår vitlökspress bäst i test lista.

Varför ska man köpa en vitlökspress?

Om du fortfarande är skeptisk till om en vitlökspress är en bra investering är vi här för att övertyga dig om att den faktiskt kommer att göra ditt liv enklare. Utan knivkunskaper från kockskola kommer den genomsnittlige hemmakocken inte att kunna uppnå sin önskade vitlökskonsistens utan hjälp av en vitlökspress. En vitlökspress ger dig inte bara en mycket fin hackad vitlök, utan den hackar också vitlöken jämnt så att smaken fördelas jämnt i hela rätten.

I vissa vitlökspressar kan du till och med hoppa över skalningssteget helt och hållet genom att placera en oskalad vitlöksklyfta direkt i pressen. För att inte tala om att när du väl byter till en bra vitlökspress kommer stinkande vitlökshänder aldrig mer att vara ett problem. Rengöring av moderna vitlökspressar är en barnlek med diskmaskinsäkra delar och till och med inbyggda mekanismer som “kastar ut” de återstående vitlöksbitarna. I princip gör en vitlökspress det lättare och snabbare att få mat på bordet, det är väl inte så dumt?

Enkelt förklarat så underlättar en vitlökspress när du till exempel lagar färskpasta eller grytor för att få en mer slät konsistens på vitlöken. Inga stora bitar, vilket skippar dendär brända vitlökssmaken i grytorna.

Bästa vitlökspressen

Finns det olika typer av vitlökspressar?

Ja. Den vanligaste är formad ungefär som en nötknäckare: det är ett gångjärn med två handtag som pressar vitlöksklyftan genom ett metallnät. Tryck ihop handtagen och ut kommer den krossade vitlöken. Dessa är överlägset vanligast, och de flesta har en viktig fördel: du behöver inte ta bort skalet från klyftorna innan du stoppar i dem.

En annan typ av vitlökspress är en behållare med en roterbar topp som innehåller blad som hackar snarare än krossar vitlöken i mindre bitar. Ju längre du vrider, desto mer får du en slät, puréliknande blandning. Dessa prylar kräver lite mer armbågsarbete från din sida, men kan också rymma flera vitlöksklyftor på en gång.

Den sista typen av press är en som du gungar fram och tillbaka på vitlöken som ligger på en skärbräda. Den krossade vitlöken samlas upp på toppen av pressen, som du sedan kan lägga direkt i din kastrull.

I slutändan är det upp till dig att avgöra vad som är bäst för din matlagning.

Kan man använda en vitlökspress till annat?

Absolut. Du kan använda standard-pressarna och de rivjärns-pressarna även för ingefära, en annan ingrediens som kräver mycket hackande. De vridbara vitlökspressarna som använder blad kan hantera ännu fler ingredienser, allt från chili till citrongräs.

Källor