Wifi förstärkare bäst i test 2022 – bästa wifi förstärkaren!

Har du också dålig täckning på ditt hem-wifi? Då har du hittat rätt! Här hittar du WiFi förstärkare bäst i test och en köpguide till hur du hittar den absolut bästa wifi förstärkaren. Vi vet själva hur extremt irriterande det är när WiFi-et hoppar ur konstant, och man har dålig teckning när man går till ett annat rum.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kjell.com

Wifi förstärkare bäst i test 2022

1. TP-link RE650 Wifi repeater AC2600

2. TP-link RE450 Wifi förstärkare AC1750

3. D-link DAP-1620 Wifi repeater AC1300

TP-link RE650 Wifi repeater AC2600
TP-link RE450 Wifi förstärkare AC1750
D-link DAP-1620 Wifi repeater AC1300

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

TP-link RE650 Wifi repeater AC2600 recension

TP-link RE650 Wifi repeater AC2600
TP-link RE650 Wifi repeater AC2600

Denna TP-link wifi repeater är en wifi förstärkare som repeterar signalen från ditt nuvarande trådlösa nätverk. Den var enligt vårt wifi repeater test mycket enkel att installera och når väldigt höga hastigheter. Hastigheterna når upp till 2600 Mb/s (upp till 1733 Mb/s på 5 GHz-bandet och 800Mb/s på 2,4 GHz-bandet).

TP link wifi förstärkaren har stöd för Mu-Mimo vilket gör den tillgänglig till databandbredden och fördelar dessutom signalen bättre med Mu-Mimo-kompatibla routers. Den är som tidigare nämnt väldigt enkel att installera och sätts upp med ett enkelt knapptryck. Därefter hämtar den de inställningar den behöver från ditt befintliga Wifi.

Överlag är TP link Wifi repeatern grym för sitt pris. För dig som bryr dig extra mycket om snabbt internet kommer du inte bli besviken med denna wifi förstärkaren.

TP-link RE450 Wifi förstärkare AC1750 recension

TP link RE450 wifi  förstärkare AC1750
TP link RE450 wifi förstärkare AC1750

Denna TP link Wifi förstärkaren får enligt oss en absolut andra plats på denna wifi förstärkare bäst i test lista. Det är ett billigare alternativ till RE650:n men fungerar riktigt bra ändå!

Även denna Wifi förstärkare har en riktigt simpel installationsprocedur som enkelt utfärdas via en app. Det är en stabil wifi räckdvidsförlängare som höll hastigheten högt i vårt wifi förstärkare test. Den håller hastigheter på upp till 1750 Mb/s (upp till 1300 Mb/s på 5 GHz-bandet och 450 Mb/s på 2,4 GHz-bandet). Den har dessutom stöd för dual-band och kan repetera nätverk på två frekvensband samtidigt.

På samma sätt som TP-link RE650:an så installeras även denna wifi förstärkaren enkelt med ett knapptryck. Sedan konfigureras den manuellt via webbgränssnittet eller appen som finns till både iOS och Android.

Överlag är denna TP-link RE450 wifi förstärkare ett riktigt bra alternativ som har en något mindre budget. Absolut en av de bästa wifi repeaters på marknaden idag!

D-link DAP-1620 Wifi repeater AC1300 recension

D-link DAP-1620 Wifi repeater AC1300
D-link DAP-1620 Wifi repeater AC1300

För dig som letar efter en billig wifi förstärkare är denna D-link wifi repeater ditt bästa alternativ. Det är en räckviddsförlängare som enkelt repeterar signalen från ditt nuvarande Wifi. Den ger en grym hastighet för priset!

Även detta är en dual-band wifi förstärkare som stödjer upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 400 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. Den är självfallet säkrad med WPA- och WPA2-kryptering för att inte ha oönskat folk på ditt wifi.

Överlag det bästa alternativet för dig som söker en billig wifi förstärkare som förstärker ditt WiFi riktigt bra.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa WiFi förstärkaren

Vi på HemmaPrylar vet att det kan dyka upp en hel del frågor när du ska köpa den absolut bästa Wifi förstärkaren 2022. Därför har vi först satt ihop vår Wifi förstärkare bäst i test lista ovan. Men vi ska också besvara de vanligaste frågorna angående Wifi repeaters.

Behöver jag en Wifi förstärkare?

Om du läser detta är det säkert att anta att du har problem med WiFi-anslutning i ditt hem. Du stöter troligen på döda zoner i områden som är en bit bort från routern.

Läs mer om att förbättra wifi signalen

Med detta sagt, kanske nätverkssignalens räckvidd inte är den skyldige här. Det finns många anledningar till att din WiFi-signal kan vara dålig. Till exempel använder många människor samma router i flera år utan att byta ut den, vilket absolut inte är optimalt. Om din router är mer än tre eller fyra år gammal och ditt internet är dåligt, bör du antagligen byta ut det innan du gör något annat.

Även om din router är i toppklass, kommer signalen fortfarande vara dålig om den är placerad fel.

Det fysiska avståndet mellan en router och en enhet är inte det enda som kan hindra dess signalstyrka. Routrar ska placeras på en central plats och helst högt uppe. Du bör också hålla den borta från metaller och tjocka väggar.

Det kan vara klokt att ordna ett möte med en specialist från din internetleverantör innan du försöker åtgärda problemet själv.

Var ska jag ha en Wifi repeater?

wifi förstärkare test

Precis som routerplacering är nyckeln för maximal signalstyrka, måste du se till att din wifi förstärkare är på bästa möjliga plats för att faktiskt göra sitt jobb. Detta är ganska lätt att räkna ut.

Läs mer om hur man förbättrar wifi hemma här!

TP-link och Netgear gör båda WiFi förstärkare, och båda företagen har samma råd för placering: möte i mitten. Enkelt uttryckt måste du identifiera var i huset du har sämst signal och placera Wifi förstärkaren halvvägs mellan routern och den platsen. Wifi repeatern måste vara tillräckligt nära routern för att förlänga signalen och tillräckligt nära stället med dålig uppkoppling för att kunna göra sitt jobb.

Hur installerar man en WiFi förstärkare?

Installationen skiljer sig från enhet till enhet, så läs noga igenom bruksanvisningen för den förstärkare du slutligen köper. I allmänhet kommer installationen ske genom att samtidigt trycka på WPS-knapparna på både Wifi förstärkaren och routern för att upprätta en anslutning mellan de två.

Om din wifi förstärkare har en Ethernet-port på den, bör du se om du kan ansluta en nätverkskabel till din router. Trådbundet är trots allt alltid snabbare och säkrare än trådlöst.

Det sista du bör tänka på är att nätverksstyrkan som kommer ut från Wifi förstärkaren förmodligen inte kommer att matcha signalen som kommer ut från routern. Det är en olycklig bieffekt av förlängningsprocessen, men det är bättre än att inte ha något wifi alls i vardagsrummet.

wifi repeater bäst i test
Källa: WireCutter

Hur hittar jag WiFi repeater bäst i test?

När du väljer en wifi förstärkare är det viktigt att du väljer en som matchar din routers specifikationer. Om du till exempel har en dual-band AC1900-router, skaffa en dual-band AC1900 extender (eller bättre). Om din router stöder MU-MIMO-dataströmning (Multi-User Multiple Input Multiple Output), vilket ger förbättrad prestanda genom att skicka data till kompatibla klienter samtidigt snarare än i följd, leta efter en förlängare som stöder den här tekniken om du vill förbättra ditt Mu-Mimo-nätverk.

Skrivbord eller Plug-In?

Det finns två typer av Wifi förstärkare; skrivbord och plug-in. De flesta Wifi repeaters som man har på skrivbordet ser ut som en typisk trådlös router och är vanligtvis utrustade med externa justerbara antenner, flera LAN-portar och USB-portar för anslutning till kringutrustning som lagringsenheter och skrivare.

Så kallade “plug-in” wifi förstärkare är mycket mindre än deras motsvarigheter på skrivbordet och sätts direkt in i vägguttaget. Vissa modeller har externa antenner, medan andra använder interna antenner för att presentera en diskret profil. På grund av sin storlek har plug-in wifi repeaters vanligtvis bara en enda LAN-port och saknar USB-anslutning. Det gör dem mindre mångsidiga men är ofta billigare än wifi repeaters som ställs på bordet. Om du inte kan offra ett eluttag, leta efter en plug-in-modell som erbjuder ett pass-through-uttag.

Ett knapptryck för installering

För inte så länge sedan krävde lite teknisk expertis och en hel del tålamod för att hitta den bästa platsen (helst halvvägs mellan routern och den påverkade platsen). Men de flesta av dagens routrar och wifi förstärkare stöder WPS (Wi-Fi Protected Setup), vilket gör att parningen av de två är så enkel som att trycka på ett par knappar, namnge ditt nya förlängda nätverk och skapa ett lösenord.

Dessutom erbjuder nästan alla tillverkare webbaserade installationsguider och illustrerade instruktioner som hjälper dig att konfigurera grundläggande trådlösa inställningar. Vissa (men inte alla) wifi förstärkare är utrustade med LED-indikatorer som säger till om wifi repeatern är för långt från routern. Wifi förstärkare kan också erbjuda avancerade routerliknande funktioner som gästnätverk, åtkomstschemaläggning och mediaserverfunktioner.

Vet om begränsningarna hos wifi förstärkare

Även om det är ganska enkelt att konfigurera har wifi förstärkare sina begränsningar. De använder ofta ett separat nätverks-SSID som du måste logga in på när du rör dig genom huset, och Wi-Fi-hastigheter är vanligtvis hälften av vad du får från din huvudrouter. De flesta dual-band wifi förstärkare använder båda radiobanden för att överföra data till och från routern, vilket innebär att enheter som ansluter till förstärkaren tävlar om bandbredd med routern. För att lindra detta låter vissa modeller dig dedikera ett band för router-till-extender-kommunikation. Netgears Fastlane-teknik och Amped Wirelesss BoostBand-teknik är bra exempel på detta.

Om snabbast möjliga wifi är vad du är ute efter, var noga med att testa anslutningen mellan dina slutpunkter för att säkerställa att du får de maximala trafikhastigheterna. Vi testar noggrant alla routrar och wifi förstärkare som kommer genom våra dörrar så att du får en god uppfattning om vad du kan förvänta dig innan du köper.

  • Separat nätverk: WiFi förlängare skapar ett separat nätverk, vilket innebär att dina enheter måste byta från ditt huvudnätverk till det utökade nätverket när du förflyttar dig i hus. Vissa enheter kan växla mellan WiFi-nätverk relativt smidigt, medan andra tar lång tid. Att sända ytterligare ett WiFi-nätverk kan också skapa problem med signalstörningar, särskilt i 2,4 GHz-bandet, som endast erbjuder tre icke-överlappande kanaler.
  • Begränsad bandbredd: På grund av hur WiFi repeaters fungerar minskar de effektivt tillgänglig bandbredd till hälften för alla enheter som är anslutna till dem. Om nätverksprestanda är kritisk för dig kan det vara en bra idé att undersöka andra lösningar.
  • En annan enhet att konfigurera: När du köper en WiFi-förlängare för att öka räckvidden för ditt befintliga nätverk måste du konfigurera den separat från din router. Ibland bör du också kontrollera om det finns en uppdatering tillgänglig för din wifi förstärkare för att hålla den säker och i bästa möjliga skick.

Hur fungerar en Wifi förstärkare?

En WiFi-förstärkare ersätter inte din befintliga router, den fungerar tillsammans med den, vilket gör originalsignalen starkare.

Wifi förstärkare fungerar som stereoförstärkare som används för att driva hi-fi-system. De använder el från ett uttag för att öka styrkan på den ursprungliga WiFi-signalen och sända den förstärkta signalen i luften. För att åstadkomma denna konstruktion innehåller WiFi-förstärkare två WiFi-antenner: en används för signalfångst och den andra för signalöverföring.

En wifi förstärkare kallas ofta “booster”, “repeater” eller “WiFi extender”, men alla dessa namn betyder samma sak: en enhet som fångar en WiFi-signal, förstärker den och skickar vidare.

De flesta trådlösa räckviddsförlängare ansluts till ett vanligt eluttag. De kan sedan ställas in med hjälp av WPS-knappen eller en dedikerad smartphone-app. WPS är en nätverkssäkerhetsstandard som gör att WiFi-aktiverade enheter kan kommunicera utan att ange långa lösenfraser.

Med moderna wifi förstärkare får du njuta av samma robusta krypteringsprotokoll som du får med din huvud-router, så du behöver inte oroa dig för din integritet. Du bör dock vara beredd på viss hastighetsförlust. Några av de bästa wifi förstärkare på marknaden kan sända om WiFi-signaler med endast en tredjedels hastighet, men de flesta enkelbands-förstärkare tappar upp till 50 procent av den ursprungliga bandbredden.

För att minimera hastighetsförlusten är det ytterst viktigt att placera wifi repeatern på den optimala platsen, helst med hjälp av en professionell app för trådlösa anslutningar, Wi-Fi-analys och felsökning som NetSpot.

Hur vet man om man behöver en ny router eller en Wifi förstärkare?

Med försenade internethastigheter kan det vara svårt att avgöra om hela routern måste bytas ut eller om du bara kan skaffa en wifi repeater. Om din signal fungerar bra nära routern, men slutar fungera i vissa områden som källaren, på övervåningen eller uteplatsen, är det troligt att en bra wifi förstärkare är allt du behöver. En wifi repeater ska placeras någonstans där den kan nå routerns signal, så att den sedan kan sända om den för att täcka ett större område.

Wifi repeaters kommer dock inte att vara lika snabba som din vanliga router, och de kan minska din bandbredd ytterligare. Om du upptäcker att din internethastighet är låg överallt i ditt hem kan det vara värt att kolla på en ny router eller uppgradera abonnemanget. Läs om hur du får bättre wifi hemma här!

Fungerar verkligen Wifi förstärkare?

Absolut! Wifi förstärkare har tillverkats av en anledning, och endast en anledning – att förstärka ditt Wifi. Den bästa wifi repeatern kan täcka en väldigt stor yta om inte till och med hel hemmet.

Hur mycket kostar en Wifi förstärkare?

En Wifi förstärkare kostar mellan 400kr och 1300kr. Läs vår wifi förstärkare bäst i test lista för att få veta de bästa i respektive prisklass.

Hur gjorde vi vårt Wifi förstärkare test

För att göra vårt wifi förstärkare test började vi först och främst med att titta på utbudet. Sedan borrade vi verkligen ned oss i ämnet kring wifi förstärkare och hur de fungerar rent tekniskt.

Att hitta produkter för att ha i vårt test läste vi igenom hundratals kundrecensioner och valde därefter utifrån de. Nästa steg var att skriva ihop egna recensioner utifrån de kundrecensioner och produktbeskrivningar vi läst.

För att skapa den slutliga jämförelsen mellan de olika modellerna tittade vi främst på specs, installationsprocessen och hastighet. Därefter rankade vi de i vår wifi förstärkare bäst i test lista.

Det viktigaste när vi recenserar just teknik-prylar för hemmet är prestandan och tekniken som ligger bakom. I detta fall kan vi nog alla enas om att hastighet är det viktigaste, och därför fokuserade vi mycket av den här köpguiden på just det. Vi tittade på resultat varje modell fått på olika avstånd för att se vilken variant som faktiskt hade bäst prestanda.

Källor