Zestjärn bäst i test 2021 – perfekt garnering!

Letar du också efter zestjärn bäst i test 2021? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig hitta det absolut bästa zestjärnet för de perfekta smakerna och garneringarna.

Ett zestjärn är perfekt för att riva citrusfrukter och ostar. Dessutom blir resultatet en grym garnering som passar med alla maträtter och bakverk. Om du redan har ett rivjärn kan ett zestjärn vara ett bra substitut när du ska garnera.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Zestjärn bäst i test 2021

1. Rösle zestjärn

2. Zyliss zestjärn med behållare

Rösle zestjärn
Zyliss zestjärn med behållare
Anders Petter stenfors zestjärn

Rösle zestjärn recension – bäst i test!

Rösle zestjärn
Rösle zestjärn

Rösle zestjärnet är utsedd av oss till bäst i test 2021. Det har små perforeringar som tillåter extremt fina remsor utan att få med den beska delen. Dessutom finns det en extra stor ögla för lite större strimlor.

Tillverkad helt i rostfritt stål för maximal livslängd, och är strax under 16cm långt.

Ett bra zestjärn, med den enda nackdelen att det är något dyrare än andra modeller.

Zyliss zestjärn med behållare recension

Zyliss zestjärn med behållare
Zyliss zestjärn med behållare

En lite annorlunda modell är det här zestjärnet från Zyliss. Den fungerar riktigt bra för allt som choklad, hårdost och citrusfrukter men ger inga remsor. Det fungerar istället som ett väldigt fint rivjärn.

Under själva järnet finns en behållare så du slipper spill under rivningen. Dessutom kommer den med ett skydd för att bevara skärpan.

Ett bra men annorlunda zestjärn för dig som också vill riva nötter och choklad.

Anders Petter zestjärn recension

Anders Petter stenfors zestjärn
Anders Petter stenfors zestjärn

Ett praktiskt och billigt zestjärn är detta från Anders Petter. Tillverkat helt av rostfritt stål och kan göra riktigt långa remsor. Sylvass och klarar av även de lite hårdare matvarorna.

Dessutom hittar man en liten extra ögla så att du kan “freestyla” dina former. En kul liten extra touch som ger de pluspoäng.

Trots det låga priset är det här zestjärnet absolut något vi rekommenderar.

Vanliga frågor

Hur används zestjärn?

Zestjärn är precisionsverktyg som används för att “karva” i matvaror. De har några öglor som fungerar som knivblad, och du kan med hjälp av de göra långa strimlor. Vissa modeller har också en extra stor ögla eller knivblad som tillåter ännu mer precisa remsor.

Vad är ett zestjärn?

Ett zestjärn är ett köksverktyg som används för att garnera mat eller bakverk. Man karvar med zestjärnet i exempelvis citrusfrukter för att endast få med skalet. Öglorna (eller knivbladen) är små nog för att inte få med något av den beska delen som sitter under skalet.

Zestjärn är ofta utformade i rostfritt stål eller plast. De har också 5-6 öglor med knivblad längst ned och ett handtag längst upp. Dessa öglor sätts sedan i skalet på till exempel en citron. När du sedan drar zestjärnet längs skalet så skapas långa strimlor av skalet. Strimlorna används oftast som garnering för drinkar, bakverk och maträtter.

Är ciseleringsjärn och zestjärn samma sak?

Ja. Ciseleringsjärn är enbart ett annat ord för ett zestjärn.

Behöver man ett zestjärn?

Om du redan har ett rivjärn kanske du inte behöver ett zestjärn. Du kan oftast få till liknande strimlor om du bara tar lite mer tid på dig med rivjärnet.

Om du däremot gillar att garnera och dekorera mat, drinkar och bakverk är zestjärnet din nya bästa vän. Skippa att skära upp garneringar för drinkarna och skaffa ett zestjärn istället!

Vad är skillnaden på ett zestjärn och rivjärn?

Ett rivjärn är mer till för att riva stora mängder mat. Resultatet blir korta strimlor i olika former beroende på vilken storlek på knivbladen du använt.

Ett zestjärn å andra sidan är främst till för garnering. Med den river du små, men långa strimlor som blir otroligt snygga att garnera med. Förvänta dig inte att kunna riva en hel morot med ett zestjärn till exempel, då lämpas ett rivjärn eller spiralizer bättre.

Bäst zestjärn

Hur hittar man det bästa zestjärnet?

Det kan vara svårt att hitta det bästa zestjärnet. Dels för att det finns så många olika, och för att du antagligen aldrig haft ett innan. Här är några saker vi tycker att du bör tänka på innan du väljer modell:

Material

Material är nog det viktigaste när det kommer till zestjärn. Vår rekommendation är att du köper ett tillverkat helt och hållet i rostfritt stål. Dessa kommer hålla betydligt längre än sådana av plast.

Materialet är också viktigt när det kommer till greppet på handtaget. Om du ska vara väldigt precis med din garnering är det viktigt att ha ett stadigt grepp.

Vasshet

Skarpheten på knivbladen i sig är såklart viktigt. Många kanske inte tänker på det, men det är faktiskt knivblad på zestjärn. Om dessa inte är skarpa nog kommer strimlorna bli korta och du kommer bli frustrerad under användningen.

Vissa modeller kommer också med ett skydd för att hålla skärpan ännu längre, försök hitta en sådan modell!

Handtag

Som diskuterade i punkten ovan är handtaget såklart viktigt. Du håller ju i järnet och drar längs fruktens utsida, noggrant för att inte få med annat än skalet. Då är det såklart viktigt att ha ett stadigt och komfortabelt grepp.

Leta efter en variant som har rundade kanter, och strunta i hur den ser ut. Den kommer ändå bara ligga i kökslådan eller skåpet när den inte används.

Pris

Pris är en avvägning man får göra när man ska köpa i princip vad som helst. Lyckligtvis så är alla zestjärn i ungefär samma priskategori; 100kr till 300kr. Oroa dig inte så mycket över priset, det är bara någon hundralapp som skiljer ändå.

Zestjärn test

Hur gjorde vi vårt zestjärn test?

Vårt zestjärn test började med att hitta några modeller med olika prislappar. Vi valde sedan ut de modellerna som fått bäst betyg från föregående kunder, och läste på mer ingående om de.

Vi har läst hundratals produktbeskrivningar och recensioner för att få så mycket information om modellerna som möjligt. Med den information vi läst sattes sedan våra egna recensioner ihop.

Tyvärr skiljer sig inte modellerna åt särskilt mycket i utformning, så att sätta ihop topplistan var lite knepigt. Vi använde dock främst kriterierna pris och material för bäst i test listan.

Avslutande ord

Ett zestjärn är ett kul litet köksverktyg som vi tycker alla hemmakockar ska ha för att höja matupplevelsen. Att garnera drinken, soppan eller tårtan med snygga limestrimlor tar det till en helt annan nivå!

Om du tidigare använt till exempel mandolin eller rivjärn för garnering kommer du älska ett zestjärn. Den precision du kan få med ett zestjärn går bara inte att jämföra med resultatet från en mandolin/ett rivjärn.

Källor